ÄRSYTTÄVIMMÄT BLOGIOTSIKOT - lue uskomattomat kokemukset otsikoista

Tämä teksti sisältää mahdollisesti kritiikkiä ja sarkasmia. Jos nenääsi menee helposti herneitä, lue vaikka meidän pupusynttäreistä ja jätä tämä teksti väliin.

Ärsyttääkö? Minua ärsyttää usein. Ja helposti. Yksi ärsytyksen lähde liittyy rakkaaseen suomen kieleemme ja sen käyttöön. Bloggaajana etenkin blogitekstien otsikot nostavat sykettä. Aika usein huono otsikko karkottaa minut muuten ehkä hyvän tekstin ääreltä. Terapian sijaan haluan jakaa teille minua ärsyttäviä otsikkotyyppejä.


Typerä otsikko - uhka vai mahdollisuus

Lauantai on vapaapäivä - uhka vai mahdollisuus? Onko muita, jotka vihaavat uhka vai mahdollisuus hokemaa? Mistä se on tullut ja miksei se katoa kokonaan? Uhka vai mahdollisuus - ehdottomasti uhka. Uhka mielenterveydelleni. 

NÄYTTÄVÄ OTSIKKO TAKAA NÄKYVYYDEN

HUUTAMALLA tehdyt blogiotsikot ovat todella yleisiä. Niin yleisiä, ettei edes minua saa karkotettua pois lupaavan tekstin luota HUUTAMALLA. Mutta tuoko ISOT KIRJAIMET oikeasti jotain lisäarvoa? Näkyvyyttä tai visuaalista ilmettä?

Kukkasia ja poninkarvoja sekä yksisarvisen pölyä Siwan takahuoneessa

Epämääräiset otsikot eivät yleensä herätä ainakaan minun uteliaisuuttani ja tällaiset tekstit jäävät usein kokonaan lukematta.
Perjantai

Informatiivinen, mutta niin tylsä otsikko. Tähän syyllistyn itsekin usein, esimerkiksi teksteissä Hän ja  Meidän syyskuu. Joku lisäys tekisi hirveän hyvää tuollaiselle otsikolle. Kumpaa otsikkoa klikkaisit mielummin: perjantai vai unohtumaton perjantai?

Lapsen väli kausi vaatteet eivät enään riitä

ENÄÄÄN. Yhdys sanat hukassa. Kiitos ei. 
 
Uskomaton tragedia - järkyttynyt äiti kertoo onnettomuudesta!

Oletko aina otsikoinut blogitekstisi väärin? Tiedätkö, kuinka blogitekstit on tarkoitus otsikoida? Tiedätkö tämän uskomattoman kikan otsikoida? Bloggaaja kertoo sinulle uskomattoman otsikointivinkin!

Nämä saisi jättää jatkossakin iltalehdille.

Parhautta, esittelyssä meidän parisuhteen core - todellinen love

Parhautta on yksi ärsyttävimpiä epäsanoja. Myös englannin kielen ujuttaminen suomalaiseen tekstiin ärsyttää. Jos haluat oikeasti olla kansainvälinen, niin kirjoita koko teksti englanniksi. Jossain vaiheessa tuntui, että broccoli ja zucchini olivat todella yleisiä sanoja niin blogeissa kuin ravintoloiden ruokalistalla.

***

En kirjoita itsekään virheetöntä kieltä, eikä otsikkoni ole Suomen vetävimpiä. Muutenhan olisin blogger number one. Yritän silti kehittyä monipuolisena kirjoittajana. Mielestäni oikein kirjoittaminen on älyttömän tärkeää. Ja ei, se ei ole aina helppoa. Minun on vaikeaa hahmottaa tiettyjen sanojen kirjoittamisasuja ja yhdyssanat ovat minulle ongelmallisia.


Millainen otsikko sinua ärsyttää? 
Vaikuttaako blogin kirjoitusasu siihen, kuinka mielelläsi sitä seuraat? 


Lue myös minua ärsyttäneet Vaalivauva,   
sekä meidän saamat lapsentekovinkit ja kasvatusvinkit.

22 kommenttia

 1. Itse syyllistyn käyttää näitä: uhka vai mahdollisuus taikka hitti vai huti. Silloin kun ne palvelevat. Esim. Grillipizza tai sote-uudistus.

  Itse ärsyynnyn harhaanjohtavista otsikoista sekä mitäänsanomattoista, kuntien meidän päivä, toivoisin jotain tarkennusta jo otsikkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkennus tekee kyllä otsikosta paljon houkuttelevamman. Itsekin huomaan usein kirjoittavani tosi tylsiä otsikoita! Se kyllä näkyykin sitten lukijamäärissä.

   Poista
 2. Erittäin osuva kirjoitus! Ärsyynnyn itsekin huonoista otsikoista. Alkeelliset yhdyssanavirheet ärsyttää todella paljon. Mutta sitäkin enemmän ärsyttää se, että suomenkielinen teksti otsikoidaan englanniksi, esim. What a Day! tai How I organize my make up bag. Jos koko teksti on suomen kielellä, miksei otsikko ole suomeksi? Melko teennäinen yritys tehdä jotenkin ”hienompi” vaikutelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Ehkä otsikolla kalastellaan kansainvälisiä lukijoita...?

   Poista
 3. Mua ärsyttää suunnattomasti sellaiset otsikot, joissa lukee puolet koko blogin tekstistä :D siis saa olla informatiivinen, mutta "uuden kodin vihreän aidan talomaalilla maalaus punaiseksi perjantaina" alkaa nyppiä! Oi ja toi "enään"-sana. Apua oksetti kirjoittaakin se...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liian pitkiä otsikkoja tulee myös harrastettua välillä, vaikka tietääkin niiden olevan rasittavia! Mutta enään on kyllä pahin kaikista. :D

   Poista
 4. Hahaa, upea postaus! :D Olen niin samaa mieltä näistä. Voisin lisätä listaan vielä "10X myyttiä jotka kumoan" ja "6X hyvää syytä syödä tämä hedelmä" -tyyppiset kielioppia pahoinpitelevät ja klikkejä kalastelevat trendiotsikot. :D (Pakko tosin sanoa, että minäkin käytän ilmaisua "parhautta" aina välillä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi 5 tapaa saada rahaa ja muut samanlaiset otsikot on kyllä ärsyttäviä, mutta niitä tulee ainakin minun klikkailtua usein auki! Parhautta ei ole parhautta. :D :D

   Poista
 5. Ihan mahtava teksti! Täällä ärsyynnytään ERITYISESTI N Ä I S T Ä ISOILLA KIRJOITETUISTA tai "olet tehnyt aina tämän väärin" kohuotsikointi tyyppisistä. Niitä on pakko klikata, mutta se ärsyttää samalla todella paljon. Otsikointi on oma heikkouteni ja tiedostan sen erittäin hyvin, mutta hyvän maun rajat ovat häilyvät ja helposti menee sinne "klikkiotsikoiden" puolelle vaivihkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otsikointi on kyllä vaikea laji! Joku saisi järjestää otsikointikurssin bloggaajille. :) :D

   Poista
 6. Ei ole vielä tullut ärsyttävää otsikkoa vastaan, tai sitten en vaan välitä niistä. Eniten tykkään huumoriotsikoista, ovat ihan parhaita. Varsinkaan jos et ihan tiedä mitä sieltä otsikon takaa löytyy, hauskaa seikkailua kotisohvalta. Minulla on yksi otsikko, joka on aiheuttanut kaikenlaista..."Reikä esiin", siinäpä sitä miettimistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reikä esiin on kyllä sellainen otsikko, joka saa minunkin mielenkiinnon heräämään kaikessa klikkimäisyydessään. :D :D

   Poista
 7. Tää oli hyvä postaus! Samaistun moniin, vaikka itsekin tulee toisinaan syyllistyttyä vähän kummallisiin otsikoihin, jotka eivät välttämättä ole niin informatiivisia ja tiiviitä kuin sitä toivoisi itseltään. Oon kuitenkin petrannut siinä vuosien saatossa. Oikeinkirjoitus on joka tapauksessa asia, josta en tingi. En kirjoittajana enkä lukijana. Mun mielenkiinto laskee kuin lehmän häntä, jos postauksessa (saati jo otsikossa) vilisee kirjoitusvirheitä tms. En toki ole täydellinen tässä(kään) asiassa itse, mutta ainakin yritän parhaani! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parhaansa yrittäminen ja itsensä kehittäminen on kaikki, mitä me voidaan asian eteen tehdäkään. :)

   Poista
 8. Itse syyllistyn tylsiin otsikoihin. En vain keksi parempia. Eniten ehkä ärsyttää valheelliset lukijoita kalastelevat otsikot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valheelliset otsikot vievät kyllä kaikki halut seurata blogia jatkossakin!

   Poista
 9. Tunnistan itseni! Tuo enääN on sellainen, joka itseänikin ärsyttää aika ajoin. Tosin sitäkin enemmän ärsyynnyn huonosta suomenkielestä. En kaipaa mitään verbaalista akrobatiaa blogiteksteihin, mutta toivoisin, että tietyt kielioppisäännöt olisi hallussa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeakielistä tekstiä on kyllä paljon mukavempi lukea! Olen kyllä kateellinen niille, jotka oikeakielisyyden lisäksi osaavat käyttää todella elävää ja mielenkiintoista tyyliä kirjoittaessaan.

   Poista
 10. Kyllä kaikkein pahin on se onneksi jo kauan sitten ohi mennyt trendi, jota jotkut suositutkin bloggarit harrastivat silloin joskus muinoin, kun Suomessa oli vaan tusina muotiblogia eikä pahemmin muuta (eikä lukijoista tarvinnut kamppailla :D) Otsikkoina oli ihan asiaan liittymättömiä sanoja englanniksi, yleensä jotain laulun sanoja! Aivan älytön idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, etten tuolloin ole vielä ollut blogimaailmassa mukana millään tavalla. Mutta kuulostaa tosi kamalalta. :D :D

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)