Pieni ja kaunis palovaroitin kodin suojaksi

Olen kauan etsinyt meille kivan näköistä palovaroitinta. Se on tuntunut mahdottomalta tehtävältä. Paola Suhosen suunnittelema Lento -palovaroitin, se sudenkorennon näköinen, on ihan hauska. Lento on kuitenkin ihan kamalan suuri, eikä siksi sovi meille.

Palovaroitin oli kuitenkin pakko vaihtaa ja olin ostamassa jo tavanomaisen näköistä palovaroitinta marketista - onneksi silmiini sattui ihanan pieni palovaroitin! Meidän palovaroitin on varmasti jo liian vanha käyttöön, joten olisi turvallisuussyistäkin syytä ostaa uusi. Meidän asunto on myös sen verran iso, että juuri ja juuri tarvitsemme tänne kaksi palovaroitinta.

Meidän vanhaan palovaroittimeen verrattuna safewith.me varoitin oli ihanan pieni - se on korkeudeltaan matalempi kuin tulitikkurasia ja halkaisijaltaan vain 5 cm. Plussaa hälytin saa myös siitä, että siinä on 10 vuotta kestävä paristo.

huomaamaton palovaroitin
design palovaroitin

 

Tiesitkö palovaroittimista?

 • Palovaroitin tulee vaihtaa uuteen 5-10 vuoden välein.
 • Palovaroittimia tulee olla yksi jokaista 60 neliöä kohden. Meidän 62 neliön asunnossa varoittimia tarvitaan siis kaksi kappaletta. Jokaisessa asuinkerroksessa pitää olla oma palovaroitin.
 • Palovaroitin asennetaan yli 50 sentin päähän seinästä.
 • Palovaroittimen toiminta tulee testata vähintään kerran kuukaudessa.
 • Paristo tulee vaihtaa kerran vuodessa, samalla hälyttimestä kannattaa imuroida irtopöly pois.
 • Vanha palovaroitin kuuluu elektroniikan keräyspisteeseen, ei tavalliseen roskikseen. 
 • Palovaroitin voi pelastaa henkesi.

Faktat pelastustoimi.fi -sivustolta.
 
tiny fire alarm

Palovaroittimien toimivuutta on tullut testattua muutaman kerran elämän aikana. Kun olin kesän hotellisiivoojana, sain tehtäväksi testata huoneiden palovaroittimet. Homma oli rasittava ja piiip piiiiip ääni soi pitkään päässä. Uskon ja toivon, että nykyään laitosten palohälyttimet ovat helpompi testata.

Onko teidän kodin palovaroittimet ajan tasalla?

16 kommenttia

 1. Mistä ostit tuon? Mitä maksoi?

  Meidän pitäisi uusia palovaroittimet. Kahta lukuunottamatta kaikki ovat yli 10 v vanhoja. Meillä on kyllä enemmän hälyttimiä kuin vaaditaan. Kaikissa makkareissa (3 kpl) oma ja eteisessä yksi ja olkkarissa yksi. Ajattelen että savu nousee ensin kattoon ja kestää aikansa että se "ehtii" huoneen ovesta ulos. Mutta jos ko. huoneessa on oma varoitin, niin alkaa hälyttää heti kun savu ehtii kattoon. Toisekseen minä nukun tällä hetkellä vauvan kanssa meidän makkarissa ja ovi on öisin kiinni. Jos makkarissa palaisi, niin kuoltaisiin häkään ennen kuin savu pääsisi ulos huoneesta ja alkaisi hälyttää. Myös poikien huoneen ovi on kiinni, kun 2 v nukkuu päikkäreitä. Tunnen oloni turvallisemmaksi, kun joka huoneessa on oma hälytin. Tosin ne pitää siis uusia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Prismasta ostin, oli noin 25 euroa muistaakseni. Netistä näitä saa monen värisinä, Prismassa oli ainakin Vaasassa vain valkoisia. :) Palovaroittimista enempi parempi, ehdottomasti!

   Poista
 2. Kiitos Maria kun otit asian esille! Minun täytyykin heti tänään tarkistaa omat palovarottimet ja niiden toimivuus. Usein palovaroittimia tulee katsottua vain satunnaisesti mutta jotenkin tästä pitäisi muodostua itselle ihan rutiini tarkastaa ne kerran vuodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin pitäisi ottaa paremmin tavaksi. :( Kamalan harvoin tulee testata. Usein testauksen hoitaa pohjaan palanut ruoka... :D

   Poista
 3. Tosi hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta! :)

  http://www.jeannays.fi/?m=1

  VastaaPoista
 4. Niinpä se tekniikka vaan kehittyy ja palovaroittimia on jo ihan mukiinmenevän näköisiäkin. Meillä on uusi talo, niin palovaroittimet ovat kiinteänä katossa osana sähköjärjestelmää niin kuin valaisimet. Varavirtalähteenä on paristo. Ajankohtainen kirjoitus 11.2 päivä on tulossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyvä, että nykyään varoittimet ovat valmiina katossa. :)

   Poista
 5. Teksti hyvin tärkeästä aiheesta, ja tosi on... perus palohälyttimet eivät ole kyllä mitenkään hienoja... mutta mistä tämä on ostettu ja kuinka paljon kustantaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ostin Prismasta, mutta Googlaamalla löytyy muitakin myyntipaikkoja ja värivaihtoehtoja! Prismassa oli vain valkoisia. :) Maksoi noin 25 euroa kappale.

   Poista
 6. Hyvä ja tärkeä kirjoitus. Juuri pari viikkoa sitten testasin oman hälyttimeni :)

  https://heidi-karoliina-a.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. Onpas tyylikäs hälytin, kivan pieni ja simppeli :) Itsekin olen ihastellut niitä Lento-hälyttimiä, mutta totesin myöskin, että ovat kuitenkin liian suuria ja huomiotaherättäviä. Ja hyvä, kun nostit tärkeän aiheen esille, paloturvallisuuteen ei voi kiinnittää liikaa huomiota :)

  VastaaPoista
 8. Meilläkin pitäisi varmaan laittaa paloilmoittimet vaihtoon, alkaa nykyiset lähennellä jo tuota 10 vuoden ikää. Kivan pieni tuo varoitin kyllä, se varmaan jää hyvin huomaamattomaksi käytössä. Itsekin olen tarkastanut noita joskus hotellissa ollessani töissä, lähteehän niistä aikamoinen meteli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin oon joskus saanut hotellissa yhden siiven palovaroittimet testata. Ei ollut ihan suosikki työpäiviä se. :D

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)