Vesirokkorokote lapselle?

Monia vanhempia puhuttaa tällä hetkellä rokoteohjelmaan uutena tullut vesirokkorokote. Myös minun mammakavereiden kesken rokote on puhuttanut paljon. Porukasta löytyy niitä, jotka ottavat ja jättävät ottamatta rokotuksen, sekä niitä, jotka eivät tiedä mitä sen suhteen tekisivät. 

Vesirokko lapsena sairastettuna on useimmiten helppo. Miksi sitä vastaan pitäisi suojautua rokotteella ja voiko uuteen rokotteeseen luottaa? Minä itse olen saanut rokotteen pakottavista syistä teini-ikäisenä, mutta siitä huolimatta raskausaikana vesirokon vasta-aineet olivat minulla aika pienet. Rokote ei siis suojaa 100% tartunnalta, mikä voi olla joskus syy olla rokottautumatta. Minulla vasta-aineiden määrä raskausaikana päiväkodissa työskennellessä oli hurjan pelottavaa: kun eräällä lapsella oli tunnistamattomia näppylöitä, oma syke nousi pahemman kerran. Onneksi sain anottua itselleni siirron toiseen yksikköön. Sikiölle vesirokkotartunta voi olla todella vaarallinen.Vesirokkorokote on uusi suomalaisessa rokotusohjelmassa, mutta rokotteena se ei ole uusi. Omasta rokotteestani on aikaa jo kymmenisen vuotta. Rokote on ollut markkinoilla yli 20 vuotta ja sitä on annettu yli 200 miljoonaa annosta. Se ei ole siis verrattavissa sikainfluenssarokotteeseen, joka tuli markkinoille liian nopeasti ja vain vähän tutkittuna. Kuitenkin vesirokkorokotteesta, kuten muistakin rokotteista ja lääkkeistä, voi seurata haittavaikutuksia.

Vesirokon on sairastanut Suomessa noin 95% 12 vuotiaaksi mennessä. Vesirokko lapsena sairastettuna on usein lievä ja helppo juttu. Vesirokon jälkitaudit voivat olla kuitenkin vakavia. Vaikkei rokote suojaisi 100% vesirokolta, on se joka tapauksessa tautia lieventävä, jolloin jälkitaudeilta säästyy. Rokote vähentää myös vyöruusun riskiä 70-80%. Rokotuksen tultua rokotusohjelmaan toisaalta yhä harvempi rokottamaton saa sairautta pienenä lapsena, jolloin vesirokon riski aikuisiällä kasvaa. Aikuisella vesirokko ei ole yhtä helppo juttu kuin lapsella. Jälkitaudit voivat olla erittäin kovia sekä aikuisella, että lapsella.

Meillä tyttö tulee saamaan rokotteen, ellei sairasta vesirokkoa ennen rokotusta. Päätös on minulle kohtuullisen helppo. Kun tietää ihmisen, joka on pysyvästi vammautunut vesirokon seurauksena, on päätös rokotteesta helppo. Yksi vesirokon jälkitaudeista voi olla enkefaliitti (eli aivokuume), joka voi aiheuttaa pahimmillaan pysyvän neurologisen vamman.

Onko teidän perheessä jo päätetty, otetaanko vesirokkorokote vai ei? Oletko sinä sairastanut vesirokkoa?


Postauksen faktat THL:n sivuilta. Sivuilta löytyy myös Vesirokkovisa.
Ethän tee rokotuspäätöstä blogitekstien tai keskustelupalstojen perusteella.

18 kommenttia

 1. Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta!

  Anna/Kello neljän aamukahvi
  https://neljanaamukahvi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Minä en ole vielä asiasta tehnyt päätöstä. Perustelusi ovat kuitenkin niin hyvät, että alan kallistua rokotteen puolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos perusteluni kuulostivat hyvältä! Yksi tärkeä pointti jäi kyllä tekstistä puuttumaan: kun rokote yleistyy, moni ei saa tartutaa pienenä lapsena -> vesirokko voi tulla suuremmalla todennäköisyydellä vasta aikuisiässä, jolloin se on vaikeampi.

   Poista
 3. Tästä on hyvä keskustella, meilläkin tänään juuri pohdittiin asiaa mutta varmaa vastausta ei vielä löydy. Itse oon sairastanut vesirokon joskus mutta en siitä kyllä muista yhtään mitään.

  VastaaPoista
 4. Olen vielä raskaana, mutta rokotusaiheet muutenkin on mielenkiintoisia ja tulevana äitini olen vähän ristiriitaisissa fiiliksissä. Toisaalta vesirokko on ihan ok sairastaa ja vasta tyyliin vuosi sitten kuulin, että siitä saattaa saada kavalia jälkitauteja. Tuttavani 5v lapsi oli saanut sydäninfarktin, Hui! Itse en ole ikinä suostunut ottamaan edes influenssarokotetta. Lähihoitaja koulussa pakotettuna otin "sikapiikin" ja tästä n.1kk sain selittämättömän kouristus/tajuttomuuskohtauksen, tämän vuoksi pelkään "uusia" rokotuksia. Tuo kertomasi asia, että vesirokkorokote ei olekkaan kovin uusi on kyllä lohduttava tieto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tosi järkyttävältä tuo sydäninfarkti. :( Tuo sikainfluenssarokote on ollut kyllä tosi poikkeuksellinen, kun sitä ei ole tutkittu kunnolla. Yleensä kaikki rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet (kuten esim. influenssapiikki), ovat paljon tutkittuja. Onneksi sinulla ei jäänyt pysyvää haittaa tuosta sikainfluenssapiikistä!

   Poista
 5. Mulla on mielikuva, että vesirokon rokotus oli vapaaehtoisena testirokotteena jo aikoja sitten eli omassa lapsuudessakin 70-80 luvulla. Omaan rokotusohjelmaani, eikä omien tyttärienkään, tuo ole kuitenkaan kuulunut, mutta sinänsä minulla ei ole mitään sitä vastaan, että olisi / tulisi osaksi virallista rokotusohjelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vesirokkorokotus on tullut osaksi rokotusohjelmaa. Sitä ennen rokotteen on saanut halutessaan ostaa itse. Oltaisiin se tytölle ostettu, ellei olisi tullut osaksi rokotusohjelmaa. :)

   Poista
 6. Meidän neljävuotias sai juuri vesirokkorokotteen ja päätin rokottaa hyvin samoista syistä, kuin mitkä sinäkin listaat tässä kirjoituksessa.

  kommammaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
 7. Tyttölasten äitinä mietityttää tuo heidän mahdollinen raskausaika jos otatan heille rokotukset nyt... Onko sinulla lisäinfoa tästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietitkö noita vasta-aineita vai miltä kantilta mietit asiaa?

   Vasta-aineet voidaan verestä testata, millä saadaan selville kuinka hyvin rokote, tai lievästi sairastettu vesirokko, suojaa. Itse pyysin tätä testiä neuvolassa, koska asia huoletti. Vasta-aineeni olivat hieman matalat, mutta todennäköisesti vesirokko ei olisi minulle tarttunut jos sellaiseen olisin törmännyt. Aika harvinaista on, ettei rokote suojaisi, mutta mahdollista se on. Samoin kuin sairastetun sairauden kanssa.

   Poista
 8. Meidän 1,5v. sai rokotuksen neuvolakäynnin yhteydessä. Lähinnä otettiin sen vuoksi, että poika säästyisi ikävältä sairaudelta. En kyseenalaista rokotuksia muutenkaan, en siis tälläkään kerralla. Kaksi vanhinta poikaa ovat rokon jo sairastaneet, muuten olisin varmaan heillekin hakenut rokotteen. Miksi kärsiä yhtään turhaa sairastelua, jos pienellä nippauksella saa hyvin todennäköisesti suojan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä myös ajattelen, että vaikka vesirokko olisi todennäköisesti helppo juttu, niin jos sen voi helposti myös estää niin miksei? Säästöä se on valtiolle, mutta myös minulle. :)

   Poista
 9. Otan tytölle vesirokkorokotteen, samoin kuin kaikki muut rokotusohjelman rokotteet. Todennäköisesti myös influenssarokotteita tulemme ottamaan. Vesirokkorokote suojaa myös vaarallisilta jälkitaudeilta, vaikkei itse vesirokko niin vaikea lapsella olisikaan. Ehdottomasti haluan suojata oman lapsen näiltä :) Tärkeä aihe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kyllä on. Kovasti ei tieteellisesti tutkitut asiat ottavat valtaa monessa asiassa. Tuntuu olevan ihmisten vaikea ymmärtää arkitiedon ja tutkitun tiedon eroja.

   Me ei olla vielä päätetty influenssarokotteesta. Pitäisi kyllä varmasti pian päättää.

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)