"Tukea" äitiyden haasteisiin

Onneksi tässä maailmassa ei tarvitse olla yksin. Tukena on läheisiä, tuttavia sekä internetin välityksellä hurja määrä nettituttuja. Netti on täynnä vertaistukiryhmiä vanhemmuuteen sekä perheblogeja. Pienten lasten äidit ovat samassa veneessä, joten tukea pitäisi olla helppo saada.

Koostin listan ongelmista, joissa äiti voi tarvita tukea ja ymmärrystä. Lukemalla vältyt googlettamiselta ja saat ratkaisun moneen ongelmaan. Tietysti jokainen äidiltä äidille annettu, pätemistä ja omaa ylemmyyttä sisältävä, neuvo on rakkaudella annettu. Jokainen näistä ongelmista ja ratkaisuista on tosielämästä napattuja.

Väsyttää, vauva huusi taas ilta seitsemästä aamu viiteen. 
> Ethän ole syönyt sipulia, maitoa, ruisleipää, viljoja, mausteita, suklaata, lisäaineita, tai valkosipulia? Ne varmasti aiheuttavat vauvasi koliikki-itkun.
> No, vauvat tapaavat itkeä ja valvottaa.
> Oletko varma, ettei sinun maitosi lopu? Juota vauva korvikkeella tainnoksiin, niin nukkuu sen jälkeen tyytyväisenä.
> Juo fenkoliteetä, niin ei varmasti tule koliikkia.
> Fenkolitee ei kelpaa, vaan sinun pitää tehdä tee kokonaisista fenkolinsiemenistä.
> Ei vauvalta voi vaatia vuorokausirytmiä.
> Minun kaikki lapset ovat aina nukkuneet hyvin, kun ollaan toimittu johdonmukaisesti iltaisin. 

vauva ei nuku yöllä
Minun lapsi on aina nukkunut hyvin - johtuu varmasti raikkaasta meri-ilmasta

Haluaisin lopettaa yösyötöt, koska vauva on jo niin iso, ettei yösyötö ole välttämättömiä. Olen myös väsynyt jatkuvaan heräilyyn. Miten voisin tehdä yösyöttöjen lopettamisen hellästi ja mahdollisimman helposti?
> Minua ei ainakaan haittaa, vaikka vauva herää öisin syömään. En nukahda lainkaan vaan otan hänet rinnalle ja ollaan molemmat tyytyväisiä perhepedissä.
> Surullista, jos sinun voimavarasi eivät riitä. Minä kyllä jaksan, mutta jos Sinä et jaksa, kannattaa ottaa apua vastaan. Kaikki eivät ole yhtä jaksavaisia kuin minä.
> Vauva tietää mitä tarvitsee ja koska tarvitsee, etkä sinä voi hänen rytmiään muuttaa. Vauva on vain kerran pieni. Et voi myöskään nukuttaa vauvaa, vaan vauva kyllä nukahtaa kun tarvitsee unta.
> Minä en raaskisi huudattaa pientä lasta.
 
yöimetyksen lopettaminen
Hyvä äiti imettää 24/7 neljän seinän sisällä, ja lopettaa imetyksen tasan 365 päivän päästä lapsen syntymästä

Huh mikä päivä! Lapset ovat olleet tosi villejä. He nukkuivat huonosti, enkä minä ole jaksanut mitään ylimääräistä. Mentiin mäkkäriin syömään, jotta päästäisiin hieman helpommalla.
> Ei ihme, kun ovat villejä, kun söitte mäkkärissä! Verensokerit heittelee ja sen takia ei varmasti unikaan tule. Meillä syödään vain itsekasvatettuja luomuvihanneksia ja terveellisesti. 
> Meillä ei ainakaan koskaan syödä pikaruokaa, pikaruoka on karhunpalvelus lapselle!
 
lapsiperheen ruoka
Kesällä meillä grillattiin vain terveellistä kasvisruokaa.
   
 Miten olette suojanneet takan luukun lapselta? Luukku on vaarallinen kun se kuumenee, pitäisi joku suoja keksiä.
>Me ollaan ihan vain opetettu, ettei siihen luukkuun kosketa. Meidän lapset kyllä heti tottelivat.
 
vapaakasvatus
Meidän lapsi ei ainakaan ole repinyt ovesta tiivisteitä irti, koska olen häntä kieltänyt
 
Ajattelin alkaa käydä salilla, nyt kun olen palautunut synnytyksestä.
> Minä käyn kolme kertaa viikossa salilla ja noudatan terveellistä ruokavaliota. Aloitin kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen. Eikös teidän vauva ole jo aika iso...?
> Minä omistauduin lapsille lasteni ollessa pieniä. Aloin käydä jumpassa vasta, kun lapset olivat muuttaneet kotoa pois. Nykyäidit ajattelevat vain itseään.

liikunta synnytyksen jälkeen
Itsekkäät nykyäidit käyvät jumpissa, ja jättävät lapsen hoitoon lapsen ISÄLLE. Kehtaavatkin.

Ei nämä rakkaudentäyteiset neuvot siskolta siskolle ole pelkästään äitien ongelma. Aika monet naiset tuntuvat olevan hyviä neuvojen antajia samalla, kun pönkittävät hieman itseään ohimennen. Väitän, että ilmiön huomaa etenkin naisvaltaisella alalla työskentelevät. Varmasti itsekin syyllistyn vastaavaan joskus ratkaisukeskeisenä ihmisenä.Yritän lopettaa.

Kasvatusneuvot eivät onneksi, ainakaan vielä, ärystä yhtä paljon kuin aikanaan saamani lapsentekovinkit.

Mikä on huonoin saamasi kasvatusvinkki?

20 kommenttia

 1. Äitini sanoi esikoiseni ollessa pieni, että älä nyt koko ajan tyrkytä sitä tissiä. Ei sen voi olla vielä nälkä. Tuijotin sitten sylissä hyssytellen kelloa, koska tulee 2 h täyteen jotta voin antaa tissiä. Äitini mielestä vähintään 2 h pärjää syömättä. Esikoinen olisi viihtynyt vaikka koko päivän tissillä. Kun kuopus syntyi, niin sairaalassa sanoivat että ihan niin paljon kun vauva tahtoo tissillä olla, niin saa olla. Mutta kuopus olikin sellainen pikaruokailija, joka oli muutamassa minuutissa valmis. Ei sellainen tissimaratoonari, kuin isoveljensä. Saa nähdä kumpaa sorttia tuleva vauva on, vai onko jotain siltä väliltä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ennenhän on opetettu kellontahtiseen imettämiseen. Sitten on ihmetelty, kun maito loppuu ennen aikojaan. :( Meidän vauva oli myös pienempänä tuollainen tissittelijä, nykyään ei enää kovin kauaa viihdy ellei ole erittäin väsynyt. :) Jännä varmaan nähdä, millainen teidän kolmas on!

   Poista
 2. Voi kauhistus :D Lapsettomana kun seuraa välillä sivusta näitä keskusteluja, tulee vaan sellainen hirveä pakokauhu. Kasvatus on varmasti yksi arimmista aiheista, kaikilla on siihen mielipide vaikka se on kuitenkin jokaisen vanhemman/vanhempien oma asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakokauhua koen välillä minäkin. Ammattikasvattajana oleminen lisää myös oman mausteensa näihin kasvatusselkkauksiin. :D

   Poista
 3. Mä niin ymmärrän! Joihinkin ongelmakohtiin olen saanut apua kantovälineestä. Haluaisitko ottaa haasteen vastaan ja lähteä kokeilemaan kantamista? https://raidallisiasukkia.blogspot.fi/2017/08/haluatko-laihtua-onko-sinulla-alle-4.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin muuten ottaakin haasteen vastaan, mutta meillä on Tula jo nyt ahkerassa käytössä. :) Se on kyllä moneen ongelmaan ollut suuri apu! Eilenkin tyttö oli Tulan kyydissä, kun oltiin mansikoita keräämässä.

   Poista
 4. Onpas ikäviä ohjeita tutuilta. :( Vaikka itse olen vasta raskaana ja vauva vielä masussa kasvaa, olen saanut kuulla vaikka millä mitalla kasvatusohjeita ihmisiltä. Tuntuu, että vanhemmat tuomitsevat toisiaan todella herkästi jos kaikki eivät mene saman kaavan mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa yrittää kasvattaa paksumpaa nahkaa jo nyt - lapsen synnyttyä neuvominen vain kiihtyy... Tietysti joistakin asioista on hyvä ohjeistaa ja huomauttaa, mutta välillä on ihmisten vaikea hahmottaa mitkä asiat sellaisia ovat.

   Poista
 5. Tää oli kyllä ikävällä tavalla hauska postaus :D Aina löytyy ohjeiden antajia, mutta kun osaa ottaa ne ohjeet ja neuvot huumorilla ja kenties koostaa ne blogipostaukseen niin ollaan oikeilla raiteilla :)

  VastaaPoista
 6. Nauratti :) Hauska postaus!

  Google on kyllä sekä hyödyksi että haitaksi! Omana vauvavuonna yritin valikoida sieltä ne itselle sopivat neuvot, ja jättää turhat nillittäjät omaan arvoonsa.

  Totta on, että perhebogit on mitä parhainta vertaistukea! Ja vertaistukea olen kyllä kaivannut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vertaistuen kaipuu vauva-aikana tuli kyllä itselleni pienenä yllätyksenä. :) Onneksi sen suhteen ei ole ollut ongelmaa.

   Poista
 7. 11,5 vuotta äitinä ja neljä lasta. Paljon on tullut vinkkejä ja neuvoja! Etenkin esikoisen aikaan. Silloin oli vielä itse kovin epävarma kaiken suhteen ja taisinpa mielenikin pahoittaa joidenkin neuvojen vuoksi. Osaisinpa itse olla enemmän kannustava kuin tuomitseva muita äitejä kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noihin vuosiin on kyllä neuvoja varmasti mahtunut. :D Tukena olemisen taitoa toivon minäkin. :)

   Poista
 8. Parasta on se, että kaikki neuvot ovat vielä ristiriidassa keskenään. Yritä siinä sitten! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan. "Älä anna nukkua vieressä", "nukkukaa perhepedissä", "laittakaa vauva sivuvaunuun", "omaan huoneeseen ehdottomasti" jne. :D

   Poista
 9. Olet löytänyt juuri sopivat kuvat tekstin sekaan :D Mainio postaus.

  VastaaPoista
 10. Heippa! Erittäin hyvä kirjoitus �� Olen lukenut tämän jo aikaisemmin, mutta nyt vasta kommentoin. Vauvani on nyt 5kk (2. Ivf, 8. Siirretty alkio). Eniten neuvoja ja jotenkin paatoksellisia mielipiteitä olen saanut syömiseen liittyen: -Ei joka itkuun pidä tissiä antaa. -Riittäköhän maitosi? -Älä missään nimessä anna korviketta! -Täh! Aloitatko jo soseet?! -Miksi annat/mikset anna perunaa/parsakaalia/bataattia/sormiruokaa/ihanmitävaan... Käytännössä olen saanut oikeasti parhaat neuvot ystäviltä keskusteluissa, joissa "neuvoa" ei ole neuvoksi edes tarkoitettu, vaan se on tullut jutellessa ns. vahingossa rivien välistä alitajuntaan ja sitten olenkin huomannut, että se "epäneuvo" olikin hyvä neuvo �� Muutenkin eniten ärsyttävää sellainen mustavalkoisuus asioissa - jokainen perhe tekee monissa asioissa läpi vauvan ja lapsen elämän erilaisia valintoja, eikä muiden valintojen pitäisi ulkopuolisten elämää niin paljon järkyttää... -Kaarina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon myös saanut paaaaljon neuvoja syömisten suhteen. "Anna vähän jäätlöä, anna kermavaahtoa" omituisimpia mainitakseni. :D Kiitos kun palasit kommentoimaan. :)

   Ja tsemppiä neuvojen viidakossa, sitä tarvitaan!

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)