Hiusten kasvivärjäys

Moni on kuullut hiusvärien ongelmallisista kemikaaleista, kuten PPD:stä. Vuosia sitten hiusten värjääminen alkoi tuntumaan minusta ikävältä: päänahkaa kutitti ja kirveli. Pohdin pitkään, lopetanko värjäämisen kokonaan. Sitten tutustuin kasviväreihin, tarkemmin sanottuna hennaan. Valinta oli helppo: en halunnut elää maantien harmaana vaan pitää punaiset hiukseni.

Kasviväreihin siirtyminen kaupan värien jälkeen voi olla hieman riskaabelia, koska kasvivärit voivat reagoida kaupan värien kanssa yllättävästi. Kasviväri ei myöskään lähde päästä kovin helposti, eikä sen päälle välttämättä tartu muut värit kovin helposti. Kasvivärjäys vie myös enemmän aikaa ja on ärsyttävempää, kuin teollisilla hiusväreillä värjääminen. Suosittelen käyttämään ekokampaamon palveluita, jos et ole yhtä pihi kuin minä.

Omat kokemukseni olivat kuitenkin alusta asti positiivisia. Kasvivärjäyksellä saatu väri oli luonnollinen, se ei haalistunut, juurikasvu tuli lempeästi esille ja värjäyskertoja sai harventaa. Mikä tärkeintä, väri tuntui päässä hyvältä: päänahkaa ei kutittanut tai kirvellyt ollenkaan. Minulla on herkkä ja helposti hilseilevä päänahka, joten lisärasitusta päänahkani ei kaipaa.

hiusten kasvivärjäys
Juurikasvua oli ehtinyt kasvaa useamman kuukauden

hiusten hennaus
Hiukset ennen värjäystä, pitkäkään juurikasvu ei erotu häiritsevästi

Hiusten värjäämiseen käytän hennaa. Hennajauhe tehdään hennapuun lehdistä, joten jauheen mukana saattaa olla oksan palasia. Hiusten lisäksi hennalla voidaan värjätä esimerkiksi kangasta tai sillä voidaan tehdä muutaman viikon kestäviä tatuointeja. 

Minä käytän värjäämiseen marketeista saatavaa Satva-Hennaa. Eri merkkisiä hennajauheita saa ostettua myös esimerkiksi ekokaupoista. Joskus hennan sekaan on sekoitettu myös muita aineita, joten kannattaa olla tarkkana jos haluaa nimenomaan käyttää pelkästään hennaa.

Eri hennaerien värisävyt saattavat hieman vaihdella. Hennajauhe on väriltään vihertävänruskeaa ja tuoksuu miedosti maalle. Hiusten värjäämiseen käytän hennajauhetta yleensä noin paketillisen. Hennajauheen sekaan sekoitan kahvia, joka syventää hennalla saatavaa sävyä.

kuinka kasvivärjätä hiukset
Hennajauhetta

Ennen värin levittämistä kannattaa lähietäisyydeltä ottaa kaikki värjäytymisvaarassa oleva pois. Henna värjää helposti tekstiilejä sekä muovisia pintoja. Värjätessä kannattaa käyttää huonoa pyyhettä, kuten myös ensimmäisillä pesukerroilla - henna irtoaa ja saattaa jättää väriläiskiä pyyhkeisiin. Käsissä käytän kumihanskoja, koska henna värjää myös ihoa.

kasviväri hiuksille
Sekoitusta vaille valmista päähän levitettäväksi

hiusten hennaus


Värin levittämisen jälkeen laitan hiukset nutturalle ja kiedon hiukset kelmuun. Laitan myös pipon päähän, koska lämpö tehostaa hennan vaikutusta. Operaation jälkeen poistan roiskuneen värin iholta, jotten saisi tahattomia "hennatatuointeja" ihooni. Annan hennan vaikuttaa noin kolme tuntia ennen pois pesemistä.

hiusväri henna
Hennalla värjätyt hiukset kiiltävät - etenkin auringonvalossa eron huomaa

ekologinen hiusväri

Onko hiusten kasvivärjäys tuttua sinulle?

13 kommenttia

 1. Tosi mielenkiintoinen postaus! :) Itselleni ei ole tullut onneksi hiusvärien kemikaaleista haittaa ainakaan toistaiseksi! :))

  Taru
  stuffabout.fitfashion.fi

  VastaaPoista
 2. En ole koskaan hennalla värjännyt, vaikka mieli on tehnyt! Etenkin punaisen saa kuulemani mukaan hyvin aikaan ja todistit sen taas, en kuitenkaan kotona uskalla kokeilla sillä alla on vaikka ja kuinka monta "normi"hiusvärikertaa.

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa harkita ekokampaajalla käymistä. :) Vaaleissa tuo väri tulee kyllä kivasti esiin, mutta myös tummiin tuo hienoa kiiltoa.

   Poista
 3. Mä en ole ikinä värjännyt omia hiuksiani, mutta olen auttanut kavereita nimenomaan hennavärjäyksessä, ja se on kyllä hauskaa puuhaa! Tosin värin intensiteetin säätelyssä on ollut jännittävyyksiä, kun samalla värjäysajalla blondi sai kirkkaanpunaiset hiukset ja luonnostaan tummatukkaiselle tuli vain astetta tummemmat. :D Vetämällä indigoväriä hennan päälle saa muuten miltei täydellisen, luonnollisen mustan tukan. ;)

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvivärithän ei tosiaan vaalenna, joten hennalla ei saa tummaan kuin ehkä hitusen punaista sävyä ja hienoa kiiltoa. :)

   Poista
 4. Siskoni värjää myös Hennalla ja tulee aivan upea väri. Itsekin haluaisin värjätä, mutta en kestä hennan tuoksuakaan...kemikaaliväreistä puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on onneksi vaan synteettiset hajusteet ongelmana. Jos hennan väri ällöttää, niin sinnehän voi tipauttaa muutaman tipan esimerkiksi piparminttuöljyä. :)

   Poista
 5. Hennavärillä saa kyllä ihanan väririkkaat mutta luonnollisen näköiset hiukset!

  VastaaPoista
 6. Tulipa kiva sävy :) Kiva lueskella vanhojen blogituttujen kuulumisia kun itse taas palannut blogin ääreen :)

  VastaaPoista
 7. Ihanan punaiset hiukset! Tätä "reseptiä" kokeilen, kiitos.

  VastaaPoista

Hei, jätäthän kommentin! :)