Aikamatkalla 1700-luvun markkinoilla

Markkinat, joissa ei ole yhtäkään pölypussikauppiasta, ei kiinalaista muoviromua, ei huutelevia myyjiä. Markkinat, joilla on aitoa maalaistunnelmaa ja menneen ajan henkeä. Myyjiä katsoessa voi kuvitella itsensä 1700-luvun Suomeen. Kaikki on toteutettu taidolla ja selkeästi suurella sydämellä Isossakyrössä. Nämä markkinat ovat ehdottomasti Suomen ihanimmat!

isonkyrön markkinat


Markkinatunnelmaan virittäytyminen alkaa jo ennen markkina-alueelle astumista. Parkkipaikalta voit hypätä vanhan pötpöttelevän Zetrorin lavalle ja matkustaa mukavasti markkina-alueelle. Zetrorin lavan kyytiin kiipeäminen ja siellä matkaaminen on elämys kaiken ikäisille. Markkina-alueelle päästäksesi maksat euron suuruisen tietullimaksun.

1700-luvun markkinat
Isossakyrössä sijaitsee myös Kyrö Distillery, jonka Napue Gini on voittanut useita palkintoja.

Markkinoilla on kaikki myyntikojuja ja myyjien vaatteita myöden 1700-luvun teemaan sopivaa. Myyjinä on paljon eri alojen käsityöläisiä ja heidän tuotteitaan. Markkinoilta löytyi pläkkyri, ompelijoita, puuseppiä, monenlaisia koruja, hunajaa ja leivonnaisia  - sekä paljon muuta.
1700-luvun markkinat isokyrö
Jättisaippuakuplia sai tehdä pientä maksua vastaan


isonkyrön vanhanajan markkinat
Voiko olla kauniimpia leluja?!

1700-luvun markkinat
Markkina-alueella on vanhoja pohjalaisrakennuksia sekä museoita

Markkina-alueelta löytyi myös sotilasleiri. Leirin läheisyydessä oli leveisiin mekkoihin pukeutuneilla rouvilla ruokailuhetki menossa. Sotilaita näki aina välillä marssimassa ympäri markkina-aluetta. Rumpujen pärinää, kiiltäviä miekkoja ja hienoja asuja. Vauvaakin kummastutti markkinoiden meno ja sotilaiden marssia seurattiin tarkasti kantorepussa istuen. Kantoreppu oli kyllä hyvä valinta, koska rattaide kanssa tungoksessa liikkuminen ja kojujen katselu eivät olisi sujuneet yhtä huolettomasti.

isonkyrön markkinat
Sotilasleiri joen rannalla

1700-luvun markkinat isokyrö
Ruokailukin hoidetaan 1700-luvun tyyliin


isonkyrön 1700-luvun markkinat
Sotilaat valmiina marssille
isonkyrön vanhanajan markkinat
Rummun pärinää

Tiedätkö, miten nämä sotilaat ja Kyrö Distillery liittyvät yhteen? Napue Gini on saanut nimensä Napuen taistelusta, joka käytiin Isossakyrössä vuonna 1714. Taistelussa Suomi ja Ruotsi taistelivat Venäjää vastaan, ja se on ollut viimeinen kenttätaistelu, joka on käyty Suomessa. Taistelussa kuoli tuhansia miehiä ja henkiin jääneet surmattiin taistelun jälkeen. Naisia raiskattiin ja lapsia vietiin Venäjälle orjiksi. Taistelun jäljet näkyivät paikkakunnalla pitkään väkiluvun romahdettua.

1700-luvun markkinat järjestetään Isossakyrössä aina elokuun toisena viikonloppuna. Kannattaa pistää menovinkki korvan taakse ensi vuotta ajatellen!


Faktaa Napuen taistelusta Mtv:n sivuilta ja tarinaa Napue Ginin takaa löydät Ylen sivuilta.

10 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen postaus! Olen asunut lapsuuteni Isonkyrön lähistöllä, mutta 1700-luvun markkinoilla ei ikinä tullut käytyä. Näyttää niin kivalta, että ehkä ensi kesänä pitää tehdä retki lapsuudenmaisemiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti mennä. :) Myyjiä on paljon ympäri Suomea ja itse ainakin tykkään siitä, että myytävät ovat laatua eikä sitä perus markkinakrääsää. Tuo vanhan kirkon ympäristö on lisäksi vielä erittäin kaunis markkinapaikka. :)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus faktoineen! :) eipä ole tullut tuollaisilla markkinoilla käytyä, mutta kiva tietää, että on olemassa vähän eksoottisempia vaihtoehtoja, pidetään mielessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tämän tyyppisiä markkinoita pidetään myös muualla! :)

   Poista
 3. Kuulostaa ja näyttää käymisen arvoisilta markkinoilta. Minä olen käynyt Turun ja Hollolan keskiaikamarkkinoilla. Niistä puuttuu myös muovikrääsä. Hollolassa on esimerkiksi ollut turnajaisnäytöksiä hevosineen ja ritareineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari vuotta sitten Isossakyrössäkin oli taistelunäytös! :) Kiva kuulla, että Turussa ja Hollolassakin on vastaava tapahtuma.

   Poista
 4. Kuulostaapa kivalta! Vanhojen tavaroiden ystävänä myös tuollainen vanhan ajan miljöö vaikuttaa kyllä käymisen arvoiselta paikalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on. Isonkyrön vanha kivikirkko on itsessään jo hieno nähtävyys. :)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus :) Tänä vuonna pitäisi suunnata ensimmäistä kertaa Hollolan keskiaikamarkkinoille, ehkä tuonnekin tulee eksyttyä jonain vuonna.

  VastaaPoista

Hei, jätäthän kommentin! :)