Lukeminen vauvalle kannattaa

*Kaupallinen yhteistyö Vaukirja ja Mammalandia

vaukirja
Muutama meidän lempparikirja Vaukirjalta

Lukeminen kannattaa aina on tuttu sanonta lapsuudestani. Olen aina rakastanut lukemista. Muistan yhä elävästi, kun sain luettua Vaahteramäen Eemelin kokonaan itse. Se oli ensimmäinen pitkä ja tekstipainotteinen kirja, jonka luin. Ala-asteella kuuluin eri kirjakerhoihin ja kirjakerhon paketin saapuminen oli aina iloinen yllätys. Luin ahkerasti mm. Goosebumps kauhukirjoja, hevoskirjoja ja Replica -sarjaa. Yläasteella aloin lukemaan aikuisten kirjoja ja pidin ensimmäisen esitelmäni Stephen Kingin Hohdosta. Lukuintoni ei ole laantunut vieläkään.

Lapsuudenkodissani äiti luki siskolle ja minulle paljon kirjoja, sekä luki myös itse paljon. Isäni kertoi lennosta mahtavia Kisumisu ja Misukisu satuja väsymättä meille. Lukeminen ja sadut ova aina olleet suuri osa elämääni ja tulevat olemaan sitä myös tytölle. Tytölle tullaan lukemaan paljon ja lukemiseen esimerkkiä tyttö saa molemmilta vanhemmiltaan. Vanhempien esimerkki lukemisessa on lapselle suuri.
 
vaukirja kirjat
Kovakantisia ja -sivuisia kirjoja on vauvan helppo tutkia myös itsekseen

vaukirjakerho
Selkeät värit ja sivujen liikuttaminen kiinnostavat tyttöä

Lapsille lukeminen on valitettavan harvinaista nykyään. En tiedä, johtuuko se siitä, ettei lukemisen hyötyjä tiedosteta, syökö ruutuaika lukuaikaa vai onko vanhemmilla vain liian kiire? Lukemisesta on kuitenkin äärettömän paljon hyötyä. Satujen kuuntelu kehittää esimerkiksi lapsen sanavarastoa ja keskittymiskykyä. Satujen maailmaan uppoutuminen vie ajatukset arjesta pois niin isolta kuin pieneltä kuulijalta. Mikä onkaan ihanampaa, kuin ottaa lapsi lämpöiseen syliin ja syventyä yhdessä satujen maailmaan? Läheisyys ja vanhemman jakamaton läsnäolo ovat parasta, mitä vauvalle voi antaa.

vauvalle lukeminen
Kultaseni -kirjaa pienelle kultaselle

Vielä tyttö ei viihdy kauaa satujen maailmassa, vaan kirjan maistelu on suuressa osassa lukukokemusta. Olen kuitenkin huomannut, että tyttö rauhoittuu ja tykkää kuunnella minun ääntäni. Satuja lukiessa hän saa nauttia hetkestä kanssani - enemmän tai vähemmän rauhassa. Mielestäni etenkin lorumuotoon kirjoitetut sadut ovat ihanaa luettavaa vauvalle, koska ne poikkeavat niin selkeästi normaalin puheen rytmistä. Olen varma, että pienikin vauva huomaa sanojen hauskan rytmin ja soinnin. Tyttö kurkistaa minua usein, kun eläydyn äänelläni loruun tai satuun.

Tytön omat kirjat ovat tällä hetkellä pääasiassa Vaukirjojen kirjoja. Vaukirja on kirjakerho 0-6 vuotiaille lapsille. Kirjapaketit ovat monipuolisia ja lapsesi ikätason mukaisia. Meidän tämän hetken suosikkikirja on ehdottomasti Hyvää huomenta, hyvää yötä! -kirja. Selkeiden ja värikkäiden kuvien lisäksi siinä on ihania tunnusteltavia kohtia, jotka tyttö on jo hienosti hoksannut! Tekstiäkään ei ole liikaa meidän menevälle neidille, mikä on avain onnistuneeseen lukukokemukseen.


Pieni vauva saa paljon irti lyhyestäkin lukukokemuksesta. Isompi lapsi saa kirjoista parhaimmillaan satuelämyksen lisäksi tietoa sekä hän voi oppia tarinoiden kautta mm. empatiakykyä. Tarinat tarjoavat myös ruokaa mielikuvitukselle ja sitä kautta rikastuttavat lapsen leikkejä. Elämässä tapahtuvia asioita, niitä vaikeitakin, voi olla luontevaa käsitellä lapsen kanssa kirjojen kautta. Kirjat myös virittävät luonnollisesti uudenlaisia keskusteluja aikuisen ja lapsen välille. Vaukirjan kirjapaketit ovat aina lapsesi ikätason mukaisia, joten lapsi hyötyy lukukokemuksesta mahdollisimman paljon.

Klassikkosatujen, ja myös uudempien Disneyn satujen, nälkään Vaukirjalta löytyy Disney-kerho. Disney-kerhossa saat kuukausittaisen kirjapaketin kotiisi, kuten Vaukirjassakin. Disneyn kerhopaketissa on kaksi Disney -satukirjaa ja mukava lelu satujen innoittamiin leikkeihin. Disney-kerhoon ja Vaukirjaan voit liittyä heidän nettisivuiltaan.

Ovatko satutuokiot osa teidän arkea?


***

10 kommenttia

 1. Lapselle lukeminen on kyllä tosi tärkeää ja minä olen aina lukenut lapsilleni paljon. Molempien poikien päiväkoti- ja koulukeskusteluissa meille on sanottu, että lapsistani näkee, että heille on luettu paljon. Sanavarasto on laaja ja esimerkiksi äidinkielen aineet ovat mielikuvitusrikkaita. Itse ajattelen, että lukeminen on tosi helppo tapa olla yhdessä lapsen kanssa.

  Nyt pojat ovat jo 14 v ja kohta 12 v ja edelleenkin meillä luetaan iltasatu lapsille. Esikoisesta on tullut lukutoukka, hän lukee paljon itsekin. Harmikseni kuopus ei lue niin paljoa ja siksi iltasatu onkin tärkeä rutiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen muuten näkee monesta, että lapselle on luettu! Kyllä melkein päiväkodissakin arvaa ennen kasvatuskeskusteluista, kenen kotona luetaan paljon ja kenen kotona vähemmän. :)

   Poista
 2. Meilläkin molemmat tytöt tykkäävät kirjoista ja luetaan jotain joka ilta. Tykätään lainata kirjastosta niin saadaan vaihtelua..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastot on kyllä ihan parhaita! Meillä on parin sadan metrin päässä kirjasto. :) Tyttö tosin lukee vielä vain omia kirjoja, koska en halua hänen syövän kirjaston kirjoja. :D

   Poista
 3. Lapselle lukeminen on ihan tosi tärkeää kyllä. Meillä luetaan paljon ja nyt alkaa huomata sen sanavarastonkin kehittymisenä, kun muutenkin alkaa sanoja tulla, niin melkein joka kerran lukiessa tarttuu joku sana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa vaiheessa sen varmasti huomaa konkreettisesti, kuinka paljon lukeminen antaa. :)

   Poista
 4. Tuttuja kirjoja, mekin kuuluttiin tytön ollessa ihan pieni Vau-kirjakerhoon :) Lukeminen on kyllä mukavaa sekä aikuiselle että lapselle, ihanaa että teilläkin luetaan paljon!

  VastaaPoista
 5. En osaa sanoa lukemisen tärkeydestä lapselle, kun mulla ei lapsia ole, mutta olen kuullut että se on tärkeää. Itselläni yksi parhaista (ja varhaisimmista) muistoista lapsuudesta on se, kun minulle on luettu. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tiedät lukemisen tärkeydestä siis. ;) Mikä sen tärkeämpää kuin rakkaat lapsuusmuistot? :)

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)