Hajusteeton heinäkuu vauvaperheessä

Minulla on tarkka hajuaisti, mutta en ole hajusteyliherkkänä. Silti joidenkin hajusteiden käyttö häiritsee minua. Heinäkuussa vietetään Hajusteetonta heinäkuuta ja sen kunniaksi kirjoitan meidän (lähes) hajusteettomasta vauvaperheen arjesta.

Pieni vauva tuoksuu ihanalle. Nuuhkin meidän pienen hiuksia usein, ne tuoksuvat ihanalta. Puhtaalta, pieneltä vauvalta. Kukaan ei taida tietää, mistä vauvan taivaallinen tuoksu tulee, mutta tuoksu on helppo peittää. Kaikki vauvat eivät tuoksu suloiselta vauvalta, vaan joltain aivan muulta. Vauvan voi tuoksua kemikaaleilta: hajuvedeltä, ihovoiteelta, saippualta, vaipan hajusteilta, pyykinpesuaineelta tai -huuhteluaineelta, tupakalta... Onneksi Suomessa ei sentään myydä vauvan hajuvesiä, mutta maailmalla vauvan hajuvettä voit löytää apteekista!

hajusteyliherkkyys
Kuvassa tyttö vain viikon vanhana <3

Me käytämme vain hajusteettomia vaippoja. Joskus kiireessä jouduttiin ostamaan "väärän" merkkisiä vaippoja ja pienen vauvan puhdas tuoksu peittyi vaippan kemikaalien hajuun. Joskus vauvaan tarttuu myös vieraasta sylistä hajuja: meidän tyttö on välillä haissut reippaasti esimerkiksi hajuvedeltä.

Haluan kertoa muutaman hyväksihavaitun vinkin turhien tuoksujen vähentämiseksi. Vinkit sopivat kaikille, mutta olen niitä kirjoittaessa miettinyt erityisesti vauva- ja lapsiperheitä.
'
  • Käytä tuoksuttomia pyykinpesuaineita. Hyvin toimivat esimerkiksi pesupähkinät ja tahranpoistoon sappisaippuaa. Pyykin huuhteluaineeksi sopii hajusteettomien huuhteluaineiden lisäksi etikka.
  • Suurin osa vauvoista ei tarvitse pesuaineita tai rasvoja. Jos vauvasi näitä tarvitsee, valitse luonnollinen ja hajusteeton vaihtoehto sen ollessa mahdollista. Meillä tytön ihon ollessa kuiva, olen käyttänyt vehnänalkioöljyä tai sheavoita - samoja aineita kuin käytän omaan ihooni.
  • Käytä kodin siivouksessa hajusteettomia puhdistusaineita ja annostele ohjeiden mukaisesti - enemmän laittamalla ei tule sen puhtaampaa, vaan pesuaine kerrostuu pinnoille. 
  • Siivouksessa yhdellä hyvällä yleispuhdistusaineella pääsee jo pitkälle - jokaiselle pinnalle ja huoneelle ei tarvitse omaa puhdistusainetta. Esimerkiksi uunin ja saunan pesuun mäntysuopa sopii paremmin kuin hyvin.
  • Älä käytä hajuvesiä tai turhia hajusteita, ainakaan jatkuvasti.  
  • Älä vie lahjaksi tuoksuvaa kukkaa, tuoksukynttilöitä tai hajusteita, ellet voi olla varma siitä, että lahjan saaja voi lahjastasi nauttia ilman päänsärkyä tai astmakohtausta. 
  • Puhdas pyykki tai koti ei tuoksu hajusteilta.

hajusteeton heinäkuu
Meillä hyväksi havaitut hajustamattomat tuotteet pyykinpesuun ja kuivan ihon hoitoon

Hajusteettomuudesta on mielestäni paljon hyötyä: Useat hajustetut tuotteet ovat turhia, joten ne pois jättämällä rahaa säästyy. Hajusteet eivät usein ole myöskään kovin ekologisia, ne voivat ärsyttää (myös fyysisesti) lähelläsi olevia. Hajuaisti voi turtua vahvoille tuoksuille, jolloin hajusteita tulee käytettyä entistä enemmän, minkä takia omaa tuoksusekamelskaa ei välttämättä enää huomaa. Suoraan iholle tulevat hajusteet myös imeytyvät elimistöön, eivätkä todennäköisesti ole sinulle hyväksi - lapsistasi puhumattakaan.

Otatko haasteen vastaan, ja vietät hajusteetonta heinäkuuta?

2 kommenttia

Hei, jätäthän kommentin! :)