Perhepeti

Perhepeti on mielipiteitä herättävä puheenaihe. Tutkimuksia ja mielipiteitä löytyy perhepetiä vastaan sekä perhepedin puolesta. Minulle perhepeti on ajatuksena ollut melko neutraali ja mielestäni on outoa, että jotkut ovat niin kiihkeästi perhepetiä vastaan.

Muutama perhepedin plussa ja miinus:

 • Perhepeti voi lisätä tai ehkäistä kätkytkuolema riskiä. On tutkimuksia, joissa todetaan riskin olevan pienempi kuin jos lapsi nukkuisi omassa huoneessa. On myös tutkimuksia, joissa perhepetiä pidetään riskitekijänä. Muistathan, ettei perhepeti ole vaihtoehto, jos pedissä nukkuja on käyttänyt alkoholia, tiettyjä lääkkeitä tai tupakoi. Esimerkiksi tupakoiva isä samassa huoneessa vauvan kanssa lisää kätkytkuoleman riskiä.
 • Liian pehmeä sänky, paksut tyynyt ja peitot voivat olla tukehtumisriski perhepedissä.
 • Perhepeti voi vaikuttaa unen laatuun - positiivisesti tai negatiivisesti. Aluksi meidän vauva suostui nukkumaan vain meidän vanhempien lähellä, jossain vaiheessa minä en osannut nukkua ilman vauvaa ja nyt nukumme vauvan kanssa molemmat paremmin, jos hän nukkuu pinnasängyssä meidän sängyn vieressä.
 • Vauvan alkaessa liikkua perhepedissä voi olla putoamisvaara.
 • Vauvan tarpeisiin on helppo vastata.  Toisaalta liian nopea tarpeisiin vastaaminen voi olla myös huono juttu. Vauva voi äännellä ja nyyhkäistä unissaan ja heti "apuun" säntäävä vanhempi voi herättää vauvan turhaan.
 • Perhepeti on luonnollinen nukkumapaikka vauvalle. 
 • Perhepeti voi helpottaa imetystä.
 • Positiivinen tai negatiivinen bonus: aamuherätykset vauvan jutteluun, potkimiseen, raapimiseen ja hiusten repimiseen. 
 

Sairaalassa tytön synnyttyä ja meidän siirryttyä osastolle tyttö nostettiin kapaloituna sänkyyn minun viereeni. Sairaalan muovinen vauvansänky oli vessassa käyntejäni lukuunottamatta tyhjä koko sairaalassaolo aikamme. Tyttö nukkui vieressäni, koska hoitajat hänet siihen nostivat ja vierekkäin olemiseen selvästi kannustettiin. Lähekkäin oleminen tuntuu vauvasta lohdulliselta ja turvalliselta, mutta vaikuttaa myös maidonnousuun positiivisesti. Pienessä sairaalasängyssä oli hieman pelottavaa nukkua vierekkäin, mutta kaikki sujui hienosti.

Kotona vauva aijottiin nostaa aina syöttöjen jälkeen omaan pinnasänkyyn. Toisin kuitenkin kävi. Meidän vauva vietti rinnalla pitkiä aikoja, joten öisin kun tyttö söi rauhassa, nukahdettiin yleensä molemmat. Usein minä nukahdin ennen vauvaa. Ihan pienenä tyttö myös heräsi aina, kun hänet siirrettiin pinnasänkyyn pois minun tai miehen kainalosta. Olikin luontevaa, että tyttö nukkui lähes aina meidän vieressä.

Pinnasänkyyn on lisätty toinen laita, koska tyttö liikkuu paljon ja ketterästi

Nyt tytön kasvettua nukkuu hän suurimman osan öistä pinnasängyssä. Nukumme molemmat paremmin, kun tyttö ei ole kiinni minussa. Tyttö saa nukuttua, kun maidon tuoksu ei häiritse ja minä saan nukkua rennosti sänkyä vallaten.

Pinnasänky on meidän sängyssä kiinni sivuvaununa. Vauva on helppo nostaa sängystä syömään ja takaisin nukkumaan. Ainakin silloin, kun en nukahda ennen kuin tyttö on syönyt tarpeekseen. Minä jaksan herätä yöllä, mutta en nousta sängystä - siksi tytön siirtäminen toiseen huoneeseen ei ole tullut kyseeseen.Millaisia nukkumaratkaisuja teillä on?
Oletko perhepedin kannattaja vai onko teidän parisänky vain aikuisia varten?

5 kommenttia

 1. Minä olin ajatellut että totta kai nukutaan perhepedissä. Ja niin nukuttiin... Kaksi yötä. Kukaan ei oikein osannut rauhoittua siihen ja aina kun yksi kääntyi, heräsi kaikki. Niinpä pinnis oli ihan sängyn vieressä ja se oli tuhannesti parempi. Aika usein kyllä yösyötöillä nukahdettiin vierekkäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään pinnis on edelleen reilu puolitoistavuotiaalla käytössä. Se on makuuhuoneen toisessa nurkassa eikä toistaiseksi kenelläkään ole ollut valittamista.

   Poista
  2. Hyvä, että teillä on löytynyt kaikille sopiva nukkumisjärjestely! :)

   Varsinkin alussa ei kyllä uskaltanut yhtään kääntyillä perhepedissä. Meillä tulee pinnasänky olemaan kauan käytössä, siihen on jo juniorlaitakin ostettu. Saa nähdä tosin minne se sijoitetaan sitten, kun tyttö alkaa nukkumaan vähemmän katkonaisia öitä. :)

   Poista
 2. Meillä lapset ovat nyt jo isoja, koululaisia, mutta nukuimme pitkään perhepedissä vauva- ja myös taaperoaikana.

  Työskentelen lasten unipulmien parissa ja uniasiat, jos mitkä aiheuttavat erittäin mustavalkoista keskustelua joka suuntaan. Toiset kannattavat perhepetiä, toiset eivät missään nimessä halua laittaa lasta perhepetiin. Toisten mielestä unikoulu on ok, toisten mielestä se on suunnilleen sama asia kuin lapsen pahoinpitely. Jne jne. Itse ajattelen tosi neutraalisti uniasioista ja eri ratkaisuista perheissä ja tuon tämän myös luennoillani ja kursseillani esille. On ok nukkua perhepedissä, jos se tuntuu perheestä hyvältä ratkaisulta. On ok, että lapsi nukkuu pinnasängyssä, jos se tuntuu hyvältä ratkaisulta.

  Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon keskustelun mustavalkoisuuden olen kyllä huomannut. Kun kerroin, että kuulostelen vauvan itkua ennen kuin ryntään rauhoittelemaan (joskus vauva itkee nukahtaessa/ unissaan) niin sain kyllä somessa sellaisen lynkkauksen, että huh huh. Herkällä meni tunteisiin. :D

   Mutta kiva kuulla asiantuntijan mielipidekin. :)

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)