Kuusi kuukautta täysimetystä

Meidän imetys ei lähtenyt käyntiin helposti, eikä varsinkaan kivuttomasti. Vauvan suu oli niin pieni, että sinänsä oikea imuote sattui ihan kamalasti. Olin etukäteen varautunut siihen, että imetys saattaa olla kivuliasta. Totuus yllätti kuitenkin. En olisi uskonut, että imetys sattuu aluksi niin paljon. Myös se, että vauva oli ensimmäiset kuukaudet koko ajan rinnalla yllätti, vaikka siihenkin olin yrittänyt varautua. 

Aluksi imetys sattui, turhautti, itketti ja ärsytti. Kelloa kauhulla tuijottaen odotin seuraavaa imetystä ja imetyksen aikana katsoin kellosta, että tyttö oli varmasti tarpeeksi kauan rinnalla. Jo ennen raskautta olin päättänyt, että haluan imettää imetyksen hyötyjen takia. Imetyksen vaikeuden ja omien tunteiden takia oli kuitenkin lähellä, että imetys olisi tyssännyt heti alkuusa. Imetys kuitenkin helpottui ja muuttui siedettäväksi ajan kuluessa. Vauvan ollessa pari kuukautta vanha oli imetys välillä ihan mukavaakin.

Tyttö kuusi viikkoa vanha - meidän mini tummilla vauvahiuksilla varustettuna


Alun ongelmien jälkeen pienempiä ongelmia ovat aiheuttaneet rintaraivarit ja rimpuileva vauva. Tiheän imun kaudet ovat menneet tähän saakka kohtuullisen helposti, mutta nyt kuuden kuukauden tiheänimun kausi on kyllä ollut melko rankka. Tyttö on viettänyt jo kolme yötä rinnalla ja ollut tavallista kiukkuisempi.

Nykyään tyttö on hyvin aktiivinen ympäristön tarkkailija, eikä rinnalla viihdytä - varsinkaan jos joku liikkuu näköetäisyydellä tai ympärillä kuuluu ääntä. Rinnalla ollessa on myös kiva jutella, naureskella, karjua, repiä äidin hiuksia, nipistellä ja potkia. Rauhattomat imetyshetket tyttö ottaa takaisin olemalla pitkään rinnalla kotona hiljaisten hetkien aikana, väsyneenä tai viimeistään yöllä, kun on pimeää eikä mitään nähtävää tai kuultavaa. Minä haluaisin nukkua, tyttö syödä.


Tyttö kuusi kuukautta vanha - ihanilla vaaleilla untuvilla varusteltuna

Eikö hiuksia irtoa jo tarpeeksi!? Tyttö vauhdittaa hiusten tippumista repimällä niitä.


Viime perjantaina, 2.6., tyttö täytti kuusi kuukautta. Kuusikuukautispäivänä olimme päättäneet aloittaa kiinteiden maistelun sormiruokailulla. Tyttö on alkanut osoittaa kiinnostusta ruokaa kohtaan ja valmiudet kiinteiden aloittamiselle olivat kunnossa. Kiinnostus ruokaa kohtaan näkyi erityisen koomisena muskarissa: kun join kahvia ja söin riisikakkua, katsoi tyttö tiiviisti minua, maiskutti erittäin selkeästi ja kuolasi lattialle pienen lammikon.

Ajattelin, että olo olisi haikea täysimetyksen loputtua. Olen kuitenkin lähinnä helpottunut. Me selvittiin ja minä pystyin täysimetykseen! Tyttö on saanut minun maidon lisäksi vain 10ml luovutettua maitoa sairaalassa - silloin kun hylkäsin julmasti tytön hoitajien hoiviin, kun minun oli pakko nukkua.

Pitkän täysimetyksen onnistumiseen vaikutti moni tekijä ja moni henkilö. Jatkamme imetystä tästä eteen päin hyvillä mielin kiinteiden maistelun ohella.

4 kommenttia

 1. Onnea pitkästä täysimetyksestä! Prosentuaalisesti aika harva pääsee noin pitkään täysimetykseen. Voit onnitella itseäsi, kun alkuhankaluuksien jälkeen sait imetyksen sujumaan. Itse muistan, kuinka esikoisen kanssa imetys sattui aluksi tosi paljon ja mietin, miten tästä voi muka nauttia. Se onneksi tasaantui ja kuopuksen kanssa imetys ei enää
  sattunut missään vaiheessa.

  t. Blogisisko Heli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja ihana kuulla, että toisen lapsen kanssa sujui imetys helpommin. :)

   Poista
 2. Onnea hienosta 6kk rajapyykin saavutuksesta ja tsemppiä pikkuiselle kiinteiden maisteluun :) Meillä kiinteät aloitettiin osin sosein, osin sormin sitten kun istuminen ja suun koordinaatiovalmius kehittyi. Nyt on ikää 10kk ja itse syöminen on edistynyt huimasti. Rinnalla on edelleen n.5-6krt päivässä. Neuvolassa kyselivät jo olenko ajatellut lopetella yöimetyksiä, kun ravitsemuksellisesti tarvetta ei ole. Vähän sitä harmittelin miten vähän lastenneuvolan puoli tukee 6kk täysimetykseen ja 1-2v oheisimetykseen :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin mielestä neuvolassa kannustetaan yllättävän vähän imetykseen! Moni epäonnistuu imetyksessä, vaikka haluaisi imettää. :(

   Tähän mennessä kiinnostus kiinteisiin on ollut aika heikkoa. :D

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)