Vauvan vatsavaivat

Henkilön Maria Kojola kuva.Ensimmäisinä viikkoinaan vauva itki paljon, lähinnä iltaisin ja öisin. Vauva itki usein aamuyön tunteihin asti. Etenkin yksi yö on jäänyt mieleen. Silloin vauva itkuhuusi viiteen asti aamulla, nukahti viimein ja minä laitoin herätyskellon soimaan kolmen tunnin päähän, jolloin vauvan piti viimeistään syödä.  Herätessä oli epätoivoinen olo.

Uskon, että vauva itkee vatsavaivojaan. Vatsavaivoihin ollaan kokeiltu Cuplatonia ja Disflatylia. Kumpikaan ei toimi täysin, mutta Cuplatonin olen kokenut paremmaksi. Itkuiset yöt ja kipristelevä vauva ovat saaneet miettimään, voisinko tehdä enemmän? Päätin aloittaa imetysdietin ja sen tueksi tilasin Meidän perheen parhaaksi kirjan. Tällä hetkellä olen jättänyt ruokavaliosta pois maidon, munan, soijan ja pääasiassa gluteenin (kauraa syön). 

Imetysdieetti on jatkunut pian kaksi viikkoa. Vauva nukkuu pidempiä pätkiä kuin aiemmin. Ehkä se johtuu ruokavalion muutoksesta, ehkä siitä, että vauva on kasvanut. Joka tapauksessa aijon jatkaa dieettiä ainakin muutamia viikkoja.

Tänään vauva nukkui ensimmäistä kertaa yksin ulkona.

Alun ongelmien takia meille on kuitenkin nyt tulossa neuvolan kautta käymään henkilö, joka on erikoistunut lasten uniongelmiin. Toisaalta tuntuu siltä, että koko käynti pitäisi perua, koska nyt meillä nukutaan kohtuullisen hyvin ja oma epätoivo on laantunut kokonaan... 

10 kommenttia

 1. Ei kannata liikaa jättää ruokavaliosta mitään pois, koska vauvan pitää myös altistua eri ruoka-aineille. Tietenkin jos vauva oikeasti on allerginen, on tilanne ihan eri. Meillä oli kanssa hyvin vatsakipuinen vauva. En aloittanut imetysdieettiä ja 2,5kk:n iässä alkoi selvästi helpottaa. Se on niin turhauttavaa, kun ei pysty toista auttamaan, mutta pitäö yrittää mmuistaa, että kyllä se siitä vielä helpottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi meillä tuntuu siltä, että jotain olen voinut tehdä auttaakseni vauvaa. :) Liikaa ei ole tarkoitus karsia, mutta ei meillä toisaalta ole allergiatestejäkään tehty. En kuitenkaan usko, että vauvalle on mitään haittaa siitä, että jätän osan ruoka-aineista hetkeksi aikaa. Syön rajoitteista huolimatta mielestäni monipuolisesti.

   Poista
 2. Vyöhyketerapia on kokeilemisen arvoinen. Täällä auttoi koliikkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietittiin myös aluksi vyöhyketerapiaa tai vauvahierontaa. Nyt ongelmat ovat kuitenkin helpottaneet niin paljon, ettei ainakaan heti kokeilla. :)

   Poista
 3. Hei! Olen kyllä edellisen anonyymin kanssa aika eri linjoilla. Mikäli imetysdieetti suinkin auttaa, niin miksi ihmeessä kannattaa tieten tahtoen syödä jotain, mikä saa pienen niin kipeäksi? Pienen vauvan suolisto on alussa niin epäkypsä, kyllä vauva myöhemminkin ehtii saada niitä antigeenialtistuksia ihan riittämiin. Ja loppujen lopuksi se on vain ekat kuukaudet, mitkä on kriittisimpiä. Oletteko muuten kokeilleet hierontaa ja vyöhyketerapiaa? Niistä on monet (me mukaan lukien) saaneet avun. Nyt vauva on 8,5kk vanha, todella iloinen ja veikeä tytteli. Kyllä se helpottaa, vaikka ne itkuset päivät ja yöt tuntuu niin niin pitkiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluksi tosiaan harkittiin vyöhyketerapiaa tai vauvahierontaa, mutta ei sitten tullut kokeiltua. Kotona tosin ollaan vähän hierottu vauvaa. :)

   Poista
 4. Kahden vauvan kokemuksen perusteella tuntuu, että aika parantaa mahavaivat. Ellei sitten kyse ole juuri esim. allergiasta, mutta kai lähtökohta kuitenkin on, että todennäköisemmin ei ole allergiaa kuin että on. Esikoinen itki yhdessä vaiheessa joka ilta niin kovaa, ettei saanut aina edes henkeä (mikä oli pelottavaa), mutta eräs päivä se vain loppui. Eikä siis ole allerginen yhtään millekään, eikä muutenkaan vatsavaivainen nyt 3-vuotiaana.

  Siinä mielessä tuo "unineuvonta" kuulostaakin vähän huvittavalle, sillä voidaako puhua uniongelmista, kun kyse on melkein vastasyntyneestä vauvasta. Harva muutaman viikon ikäinen nukkuu vielä täysiä öitä ja 2-3 kk:n iässä tuntuu kaikilla olevan itkuisuus huipussaan. Hyvähän se kuitenkin on, että apua saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt muistanut, millä nimekkeellä tuo "unituki" liikkuu oikeasti. Lähinnä kyse taitaa olla äidin kuuntelusta ja pienistä vinkeistä unirytmin kehittämiseksi. :) Tosin aijon nyt huomenna perua käynnin. Rytmi on alkanut löytyä ja alusta poiketen tyttö nukkuu myös päivisin.

   Poista
 5. Heippa! Olen seurannut blogiasi samassa tahdissa oman raskauteni ajan, meille poika syntyi 22.11.16. Meillä vauva myös tosi itkuinen ollut, noin kolmiviikkoisesta alkoi pahemmat iltaitkut ja nyt pari viikkoa sitten lastenlääkärin mielestä kyseessä oli ihan klassinen koliikki. Mahavaivoja on itkenyt alusta lähtien, ilmaa ym. Itkukohtaukset illalla olleet pitkiä ja kivuliaan tuntuisia. Olen ollut kuukauden verran kanssa maidoton, munaton ja soijaton sekä jättänyt voimakkaat ruuat pois.Jonkin verran ruokavalio on auttanut ja nyt tuntuu että koliikki on ihan viimeisen viikon aikana alkanut taittua. Pahoja itkuja ei juuri ole ollut ja nukahtaminen illalla helpompaa.

  Tsemppiä teille, täällä on kohtalotovereita! Oli teillä nyt kyseessä sitten vaan mahavaivat tai myös koliikki niin jaksamista! Me kokeiltiin nyt vyöhyketerapiaa, 1 krt takana. En osaa sanoa vielä auttaako. Kiitos kirjavinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin piti vielä laittaa nimi, Terv. Jonna

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)