Kannattaako synnytykseen valmistautua?

Itse olen ja olin sitä mieltä, että synnytykseen kannattaa valmistautua. Synnytystä pohtiessani hurjan moni sanoi, ettei kannata miettiä etukäteen, kun ei voi tietää kuinka synnytys sujuu. Vähintään yhtä moni sanoi, että luottaa synnytystilanteessa kätilöiden ammattitaitoon, eikä siksi suunnittele mitään. Mutta suunnitellaanhan sitä muitakin asioita, jotka eivät välttämättä mene suunnitelmien mukaan? Esimerkiksi lastenkasvatuksen suunnittelu on varmasti kaikkien mielestä suotavaa, vaikka tuskin kenelläkään sujuu tuo(kaan) asia suunnitelmien mukaan.

Minun on vaikea ymmärtää, miksi synnytyksen suunnittelu tarkoittaa sitä, että luottaa kätilöihin ja muuhun hoitohenkilökuntaan vähän. Myös se, että halusin doulan synnytykseen (mikä jälkikäteen mietittynä oli mahtava päätös) sai monet ajattelemaan, etten luota kätilöihin synnytyksessä.

Mitä hyötyä suunnittelusta oli minulle? Tieto asioiden kulusta rauhoitti etukäteen ja varsinkin synnytystilanteessa kivun vastaanottaminen oli helpompaa, kun ymmärsi mitä kropassa tapahtuu. Ennakkoon oli hyvä tietää eri kivunlievitysvaihtoehdoista, koska niistä keskusteleminen tuskissaan olisi ollut mahdotonta. Minulle oli tärkeää tietää, mitä puudutteita sain ja kuinka ne vaikuttavat. Toivoin etukäteen synnytystä ilman selkäydinpuudutteita, vaikka pidinkin sitä hieman epärealistisena toiveena kipukynnyksestäni johtuen. Ponnistusasento toiveeni kerroin kätilölle heti saliin päästyäni ja siinä vaiheessa asiasta oli vielä helppo keskustella. 

Synnytyksestä minulle jäi hyvä mieli, koin olevani aktiivinen synnyttäjä. Kätilöt, doula ja mies olivat auttamassa synnytyksessä, mutta synnytyksessä luotin siihen, että minä selviän - vaikka synnytyksen lopulla mieli meinasi muuttua.

Miten valmistauduit synnytykseen, vai jätitkö valmistautumisen välistä?

2 kommenttia

 1. Hei ja kovasti onnea pienestä tytöstä. Itselläni häämöttää laskettu aika parin kuukauden päässä ja en ole kummemmin valmistautunut synnytykseen. Olen lukenut sairaalan sivuilta jutun synnytyksen kulusta, joten ehkä se lasketaan jonkinlaiseksi valmistautumiseksi, että tietää suunnilleen, mitä on tapahtumassa? Itse ajattelen juuri niin, että ei siihen kannata valmistautua, koska mitä tahansa voi tapahtua. Omassa tuttavapiirissä on useita tapauksia, jotka ovat osoittaneet, että kaikki mikä synnytyksessä on mahdollista mennä pieleen, se todella voi mennä pieleen ja kaikki saman ihmisen kohdalla. Sopiva tavoite siis on, että me molemmat selviämme siitä hengissä ja mahdollisimman vähillä vaurioilla. Se riitää minulle.

  Mira

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista! :) Juuri tuo, että lukee synnytyksen kulusta, on osa valmistautumista. Mun mielestä tärkein osa, koska kun ymmärtää mitä tapahtuu, on helmpompi sopeutua.

   Mulle oli myös tärkein tavoite, että selvittäisiin molemmat ehjänä synnytyksestä. Vaikka valmistauduin ja jopa asetin toiveita synnytyksen suhteen, niin olin koko ajan tietoinen, että kaikki voi mennä toisinkin. Toiveet on toiveita, eikä "näin se menee" lista. Valmistauduin myös siihen, että asioita menisi pieleen: mieltä rauhoitti esimerkiksi tietää koska mies voi tulla sektioon ja koska se ei ole mahdollista.

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)