Rv 22+6 äitiysneuvola

Tiistaina oli kolmas äitiysneuvolakäynti, tai oikeastaan neljäs jos neuvolalääkärissä käyntikin lasketaan. Ensikin juteltiin taas siitä, millainen olo minulla on ollut. Kerroin kivuista kävellessä. Viime aikoina olen pystynyt kävellä n. 100 metria normaalisti ja sen jälkeen on pakko kävellä erittäin hitaasti, koska alavatsaa vihloo ja kiristää kovaa. Todennäköisesti nämä on liitoskipuja ja neuvolatäti sanoikin, että on ikävää jos jo tässä vaiheessa liitoskivut ovat näin kovat. Sain neuvoksi kokeilla tukivyötä ja sellainen olisi tarkoitus hankkia lähipäivinä.

Sen jälkeen kävimme läpi kelan papereita ja sain raskaustodistuksen. Nyt pitäisi hakea äitiysraha ja -avustus. Varmaan noin parin viikon päästä hakemuksesta voi alkaa odottelemaan äitiyspakkausta.

Sitten mitattiin hemoglobiini 109 (viimeksi 120), verenpaine 114/71 (viimeksi 98/69) ja paino +825g/ viikko (viimeksi +298g/ viikko). Painoa ei kommentoitu mitenkään ja kysyin, että onkohan sitä tullut liikaa. On kuulemma aika reippaasti tullut, mutta jos painon lisäys on tasaantunut seuraavalla käynnillä niin ei kannata stressata. Liitoskivuista päätellen vatsan kasvu on ollut nyt rajua ja monelle tulee kuulemma tässä vaiheessa raskautta reippaammin painoa. Sain ajan myös sokerirasitustestiin. Testi pelottaa, koska pelkään saavani raskausdiabetestuomion, kun painoakin on kertynyt noin paljon...

Sitten mitattiin ensimmäistä kertaa kohdun sf-mitta, joka meni keskikäyrällä (20 cm) ja sain kehotuksen olla vertaamatta mahaani muiden mahoihin (olen ollut huolissani siitä, kun vatsani tuntuu valtavalta). Lopuksi kuunneltiin myös sydänäänet. Tähän mennessä neuvolan tehokkaalla dopplerilla on saatu sydänäänet heti kuuluviin. Nyt vatsassa oli kova möyrintä päällä ja terveydenhoitaja joutui rauhoitella vauvaa pitämällä kättä vatsan päällä. Sykkeet saatiin kuuluville ja ne merkattiin +150, vaikka vauva innostui loppua kohden uudestaan ja syke taas kohosi.

Niin ja myöhemmin yöllä kun ukkosti kovaa, tunsin vauvan ensimmäiset potkut käteen saakka! <3


6 kommenttia

 1. Voi että, ihana kuulla näitä kuulumisiasi.

  VastaaPoista
 2. Ei sinun sitä rasitustestiä kannata jännittää! Jos arvoissa sattuisi olemaan jotain pielessä, niin asia korjataan ruokavaliomuutoksella. Itseäni suorastaan pelotti mennä kokeeseen pitkän paaston takia, mutta jotenkin sitä aina tsemppaa kovissa tilanteissa. Ja puhtaat paperit sain rasituksesta, en usko että sinullakaan sokereiden kanssa on ongelmia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo paastokin kyllä pelottaa, etenkin kun ei saa edes juoda mitään. Saa nähdä, että kuinka huono olo sitä tulee... Toivotaan tosiaan, että kokeesta puhtaat paperit tulisivat. :)

   Poista
 3. Hei,

  Ei sitä sokerikoetta kannata jännittää. Sieltä löytyy sänkykin, jossa voi halutessaan pötkötellä, jos huono olo iskee. Siellä juotava juoma on todella sokerista. Itelläni poltti ihan kurkkua sen juominen ja närästi pari päivää jälkikäteen (kun on jo lähtökohtaisesti refluksitaipumus ja juoman makuna oli sitrus), mutta kyllä sä siitä selviää :) Sain sokerikokeen perusteella raskausajan diabetesleiman paperiin, kun paastoarvo oli just sen, mitä se ei ois saanu olla. Olin tosi pahalla tuulella silloin tuon tuloksen saatuani, mutta se on johtanut käytännössä vaan siihen, että mulla on sokerimittari nyt kotona, jolla on seurattu raskauden aikana sokeriarvoja kotimittauksin, välillä tehomittauksin ja välillä satunnaisemmin. Ja noissa kotimittauksissa arvot ovat olleet kuitenkin aina kunnossa, vaikka sokerikokeesta tulikin erilainen tuomio. Välillä mulla on ollut raskauden aikana neuvolassa otettavassa pissanäytteessäkin sokeria, mutta mihinkään toimenpiteisiin ei ole lähdetty, kun kotimittauksissa sokerit ovat olleet siitä huolimatta ok. Ei kannata stressata etukäteen :) Kaikkea hyvää sinulle loppuraskauteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli kaksi mahdollista paikkaa, missä tuo rasitustesti olisi voitu tehdä. Toisessa oli tuo mahdollisuus sänkyyn ja omaan rauhaan joten sen paikan valitsin. :)

   Onneksi sulla on sokerit nyt vaikuttanut hyviltä. :)

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)