Varhaisultra

Odotushuoneessa odottaminen oli kamalaa. Pelotti ja itketti. Kaikki, mitä lääkäri sanoi ennen ultraa, meni ohi korvien. Aluksi lääkäri tutki ilmeisesti kohdunsuun tilanteen (kiinteä ja kiinni) ja sen jälkeen ultrattiin. Ruudussa välähti alkio. Sitten näkyi pitkään pelkkää mustaa. Lopulta kuva tarkentui ja sielä oli alkio! 

Odotin henkeä pidätellen. Sitten lääkäri tarkensi kuvaa ja vauvan sydämen syke näkyi. Pieni sydän läpätti nopeasti kuten minun sydän sillä hetkellä. Kyneleet valuivat pitkin kasvoja ja miehen päälle en edes uskaltanut katsoa. Sikiö vastasi viikkoja 6+6, mutta kuulemma pienestä heitosta ei saa olla huolissaan. Tänään on siis rv 7+2.


Ainoa, mitä osasin kysyä, oli se, kuinka todennäköisesti kaikki menee hyvin. Kuulemma 95%:n todennäköisyydellä. Nyt yritän olla stressaamatta. Vauvan sydän lyö, minä voin pahoin ja kaikki näyttää hyvältä (lukuunottamatta sitä, että munasarjani ovat vieläkin punktiosta huomattavan turvoksissa).

Parin viikon päästä on ensimmäinen neuvolakäynti. Vaikea uskoa, että tämä on meidän elämää.

27 kommenttia

 1. Onnea! <3 meillekin sanottiin että keskenmenon riski on enää alle 5%. Silti jännittää, mutta sehän kuuluu asiaan! :D T. S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuskin tämä jännittäminen ensimmäisten vuosien aikana loppuu ollenkaan... :D

   Poista
 2. <3 Oii onnea <3
  Nämä on niin jänniä juttuja, että perhoset lentävät tänne asti :D

  Onnea, haleja , älä tressaa <3

  VastaaPoista
 3. Itku pääsi! Tiedän tuon tunteen! Onnea aivan kamalasti!! <3

  VastaaPoista
 4. Nyt heität miettimästä noita prosenttilukuja! :D
  Ihana uutinen ja ihana kuva, siellä se vauvan sydän nyt vaan sykkii ja vauva kasvaa ihan hurjan nopeaa :)

  Ja ei kannata noista päivistä ottaa stressiä. Mulle lekuri sanoi, että jopa neljän päivän heitto suuntaan tai toiseen on ihan täysin normaalia ja vielä noin varhaisessa vaiheessa se vauva on kuin pienen pieni katkarapu kippurassa niin sen asennonkin tähden tulee usein vähän heittoa mittauksiin. Kysyin tätä kun ekaan ultraan verrattuna NT-ultran tulos oli koon puolesta vähän isompi kuin oletettu ja kyselin, et onko mahdollista että vauva on kasvanut vaan sitten päiviä nopeemmin mut sanoi että ei ole mahdollista että alussa se kasvutahti on vakio mutta mittaajat ovat ihmisiä ja mittaustulokset vaihtelee jo niin pienestä niin siksi heitot. Eli NO STRESS :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) En stressaa. Ainakaan kovin paljoa! :D

   Poista
  2. Itse asiassa viiden päivän heitto suuntaan tai toiseen on normaalia, eli laskettua aikaa muutetaan vasta sitten, jos 5 päivää ylittyy. IVF-alkuisia ja luomuraskauksia (tai edes inssialkuisia) ei tosiaan voi näissä asioissa verrata toisiinsa, sillä hedelmöittymisajankohta on hyvin tiedossa.

   Varhaisultrassa esikoinen oli 2 päivää viikkojaan pienempi, nt-ultrassa 3 päivää pienempi ja rakenneultrassa taas 2 päivää pienempi. Syntyessään oli 47 cm, eli keskivertoa lyhyempi silloinkin, kun oli kuitenkin täysiaikainen ja molemmat vanhemmat ovat olleet paljon isompia syntyessään. Nyt sitten 2,5-vuotiaana kasvaa pluskäyrillä pituuden suhteen :)

   Poista
 5. Todella harvoinhan se sikiön ikä täysin täsmää esimerkiksi kuukautisista laskettuja viikkoja. Täällä ekassa ultrassa tyttö oli melkein viikon verran pienempi kuin olin laskenut, mutta kaikki oli kuitenkin hyvin :) Onnea odotukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun tapauksessa toi viikon heitto olisi varmasti ollut tooodella huono juttu, kun hedelmöittyminen on tarkasti selvillä. Hyvä, että teillä oli kaikki hyvin ja kiitos onnitteluista! <3

   Poista
 6. Oi ihanaa! Onnea teille molemmille <3

  VastaaPoista
 7. Vielä mainintaa päivistä ja koosta, että aika mahdotontahan sitä on tietää tasan päivilleen milloin hedelmöittyminen tapahtui. En tiedä sitten onko IVF-raskauksissa eri systeemi?

  Itselläni oli keskenmeno jonka jälkeen kävin jälkitarkastuksessa ja siellä gyne totesi että ovulaatio onkin jo tuloillaan ja että kolmen päivän päästä tulee ovis. No tulin raskaaksi ja laskin siitä sitten raskausviikot siis siitä lääkärin kertomasta ovispäivästä.

  Varhaisraskauden ultrassa oli eri gynekologi, joka sitten kyseli että mistä mä nyt osaan laskea päiviä kerta oli keskenmeno niin kerroin että tiedän milloin ovis tapahtui kun se tarkastettiin aiemmin ja häntä aivan nauratti se kuinka Jumalan sanana pidin sitä gynekologin ovulaatioennustusta ja sanoi ettei kukaan voi edes ultran perusteella tietää tarkkaa ovulaatiota, että kaikki ne ovat aikalailla arvioita ja sanoi että voi olla että ovis on tapahtunut vaikka viikko siitä milloin luulin sen tapahtuneen.
  No anyway siinä sitten ultrailtiin ja mulla piti olla silloin omien laskujeni mukaan 7+1 ja kooksi tuli 7+0 joten aika hyvin se gyne kuitenkin oli osannut ennustaa mun ovulaation.
  Ja muistan myös sen et siinä ultrakuvassa oli just se +-4 päivää ihan kirjoitettukin, että sen verran kai lääkäritkin myöntää että virhemittausta voi tapahtua.

  Onnea vielä hurjan paljon hyvästä uutisesta! <3

  Onko seuraava ultra sitten NP-ultra? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IVF:ssä tiedetään päivälleen tai oikeastaan vieläkin tarkemmin hedelmöittymishetki. Munasolut kerätään neulalla munasarjoilla ja hedelmöitetään heti sen jälkeen labrassa, jolloin hetki on erittäin tarkasti tiedossa.

   Luulen, että seuraava ultra on np-ultra. Vähän jännittää missä vaiheessa se tulee, kun niiden viikkojen tietämillä ollaan reissuun lähdössä.

   Kiitos onnitteluista. :)

   Poista
 8. Voi ihanaa, onnea ☺ meillä ois eka ivf menossa ja reilun viikon päästä punktio. Näitä on onnistumisia on ihana lukea ☺

  VastaaPoista
 9. Paljon onnea! ❤ Noita päiviä ei kannata miettiä! :) Itsellä varhaisultrassa 7+1 alkio vastasi viikkoja 6+4, eli kolme päivää viikkoja pienempi (hedelmöittymisajankohta tasan tiedossa aivolisäkeongelmien hoidon takia). Gyne sanoi että tuolloin vielä kun puoli milliäkin aiheuttaa suuren heiton niin menee mittavirheen piikkiin. Niskapoimu- ja rakenneultrassa oli molemmissa päivän viikkoja pienempi.. mutta sitten syntyessään oli tyttönen 55cm, oli ottanut pituudessa viikot kiinni ja vähän ylikin �� Onnea odotukseen ❤

  VastaaPoista
 10. Hei! Olen joskus kirjoitellut sun kanssa sähköpostitse. Asun myös Vaasassa. 3. ICSI hoidolla me onnistuttiin myös ja olin tänään RV 7+0 varhaisultrassa. Sieltä löytyi pieni ihmisen alku ja sydän sykki<3 Kokoa oli 6,39mm. Ultratessa oli epäselvä kuva ja lääkäri sanoi, että siitä johtuen varmasti mitaksi saatiin hieman pienempi alkio, mitä odotettavissa on noilla raskausviikoilla ja tosiaaan 95% todennäköisyydellä kaikki menee hyvin. Kuitenkin jäi hieman huolestuttamaan tuo alkion koko. Minkä kokoinen sinulla oli tässä varhaisultrassa? T: Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ompa kiva kuulla sinusta ja että te saitte vihdoin hyviä uutisia. Isot onnittelut. <3 Mä muistelisin, että meidän tyttö oli tuolloin 9 tai 10 mm pitkä. Oli kuitenkin myös hieman pienempi kuin viikkoihin nähden olisi pitänyt olla.

   Jos sydän sykki, niin ei ole mitään syytä olla huolissaan. Tuon kokoiset alkiot kasvavat kaikki samaa rataa ja pieni koko johtuu lähes varmasti mittausvirheestä. Tuon kokoisella millinkin heitto mitassa tekee heiton viikkoihin. :)

   Yritä nauttia raskaudesta, se menee hurjan nopeasti ohitse. <3

   Poista
 11. Kiitos onnitteluista ja lohduttavista sanoista:) Katsoin potilastekstistä, että alkio oli vastannut 6+4 raskausviikkoa. Ei siis suurta heittoa. Mittaus oli ollut hankalempi tehdä kun kohtu oli hankalemmassa asennossa ja ultra oli aamusta heti jolloin oli vasta vaihtumassa 7+0 rv. Täytyy koittaa nauttia raskaudesta. Tällä hetkellä kyllä tuntuu, että aika menee hitaasti, mutta varmasti jälkeenpäin katsottuna tämä raskausaika menee nopeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alku menee superhitaasti, mutta sitten ajankulu mystisesti nopeutuu. Paljon tsemppiä raskauteen. <3

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)