Sivustaseuraaja

"Voi kun mä oon ainoa meidän työpaikalla, joka ei oo mummi. Pitäisköhän hoputtaa niitä jo?"
    "Meidän Marjaanakin on ollut sen miehen kanssa jo kymmenen vuotta, eikä lapsia kuulu. En oo viitsinyt hoputtaa, koska niillä saattaa olla ongelmia."
    "No meidän Pirjo opiskelee vielä ainakin kaksi vuotta. Joten tuskin ennen sitä..."
    "Meidän Mirja odottaa nyt ensimmäistä. Mirja yritti neljä vuotta. Ne kävi hedelmöityshoidoissakin puolitoista vuotta. Mirjalla oli vikaa munasoluissa. Tilanne näytti tosi pahalta ja ne jo luopui toivosta. Sitten Mirjalle annettiin kaikkia hormoneita tosi suurina annoksina. Nyt vain toivotaan, että raskaus sujuisi hyvin."
    "No silloin se yleensä tapahtuu, kun ei ollenkaan odota."
    "Niillä se tapahtui siis vasta sitten, kun annettiin tosi isot määrät hormoneita."

Tapahtuu kun sitä ei odota!? Tuo raskaus ihan satavarmasti alkoi sillä, että toivo oli jo menetetty eikä lasta enää uskallettu toivoa. Ei varmaan ollut noilla hormonimäärillä mitään vaikutusta asiaan? En ymmärrä kuinka ihmiset voivat olla noin ajattelemattomia. Olisi tehnyt mieli mennä ja puuttua tuohon keskusteluun. En mennyt, eihän se minulle kuulunut.

Tuo on yksi syy, miksen halua monille lapsettomuudestamme kertoa. En jaksa kuulla yhtään kommenttia siitä, kuinka raskaus varmasti alkaa kun sitä en odota. Jos tuo väite olisi totta, niin me ei IKINÄ saataisi lasta. Tottakai odotan raskautta, koska vanhemmuus on suurin haaveeni. Välillä odotan enemmän, välillä en jaksa odottaa ja toivoa, kun toivo meinaa hiipua.

Ovulaatiotesti ei ole näyttänyt tässä kierrossa plussaa. Pelottaa, että ilman plussaa jäänkin... Nyt on jo kp 14 ja viiva pysyy haaleana.

Unessa olin saanut adoptiolapsen. Nostin pienen tytön syliini ja hän kietoi ennakkoluulottomasti pienet kätensä minun ympärilleni. Kävelin aurinkoista tietä pitkin tyttö sylissäni. Onnen kyyneleet tippuivat vasten pienen päätä. Sitten kuului tuttu ääni - herätyskello. Tuosta unesta en olisi halunnut herätä.

12 kommenttia

 1. olen samaa mieltä, että juuri tuollaisten kommenttien takia lapsettomuudesta ei halua kertoa. Yleensä kysytään etkö ole sanonut vanhemmillesi. Mutta ei näin arasta asiasta välttämättä voi sanoa edes vanhemmilleen. Minulla on yli-innokas anoppi joka vihjailee ihan suoraan, että "eikö jo". Emme ole kertoneet hänellekään asiasta. Tietysti hän voi luulla, ettemme edes halua lasta. Mutta miten kertoa? Anoppi on vielä sitä sorttia, että saattaisi ko. asian laukoa kaikille sukulaisille, ja sitä en todellakaan halua. Miten te muut tekisitte? Tai miten olette suhtautuneet esim. anopin ja muiden kommentteihin?
  Jotkut ovat todella suoria ja se loukkaa. Ei ajatella, että taustalla voi olla lapsettomuus. Tosin, anoppini oli kyllä kysynyt jo mieheltäni onko vika minussa. Tämä loukkaa sillä "vikaa" voi olla molemmissa. Oletetaan että aina se on nainen, jossa on vikaa. Mitä mieltä olette? tämän asian vuoksi minun on ollut pakko jättää käyntejä väliin anopin luona :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei olla kerrottu kummankaan vanhemmille. Ei olla tiedetty kuinka, ei ole ollut sopivaa tilannetta. Molempien suvuista on tullut vihjailuja ja suoria uteluita, että koskas teillä? Ei siihen pysty vastaamaan mitään järkevää. Ei me tiedetä, että koska. Joskus tekisi mieli heittää hatusta joku sattumanvarainen päivämäärä esimerkiksi viiden vuoden päästä...

   Inhottavaa, että kysytään onko vika sinussa. Meillä lapsettomuus johtuu minusta, enkä kyllä kestäisi yhtään kyselyä siitä, että onko vika minussa. Mielestäni tuollainen kysymys on erittäin ajattelematon ja ilkeä.

   Poista
 2. Itse sanoin vihjailijoille ja kyselijöille, etten halua lapsia. PISTE. Sitten kun tulin raskaaksi ja samat tyypit alkoivat saivarrella, että eihän sun pitänyt hankkia lapsia, sanoin että mitäs kyselitte. PISTE.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen myös miettinyt tuota vaihtoehtoa... Tosin minun lapsirakkauteni on kuitenkin niin silmiinpistävää, ettei varmaan menisi kenellekään läpi jos sanoisin, etten lapsia halua. :D

   Poista
 3. toimiko tuollainen, että sanoit suoraan vihjailijoille? Meillä ei auta edes tuollainen. Asiasta väännetään niin kauan, että itku pääsee. Miksi meidän lapsi asiamme ovat tärkeämpiä muille? lapsettomuus on kipeä asia. Lehdet eivät kirjoita tarpeeksi aiheesta. Varsinkin monet mummut ja papat ei ymmärrä, ettei sitä lasta voi heti saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen omalle äitille sanonut, ettei meille lapsia ole ainakaan toistaiseksi tulossa ja ilmoitan jos tilanne muuttuu. Ainakin nyt hetken aikaa tämä on toiminut. Tuskin toimii kuitenkaan muutamaa kuukautta pidempään...

   Poista
 4. Paljonko teillä muilla on ikää? meillä on yli kolmenkympin ja siksikään kyselyt eivät tahdo loppua. Ajatellaan kai, että kohta alkaa olla myöhäistä... Ikäkin voi vaikuttaa kyselyihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 25 vuotta löytyy ikää. Tuo ikä + avioliitto ei ole oikein hyvä yhdistelmä vauvauteluiden kannalta...

   Poista
 5. olen huomannut sen, että on sukulaisia jotka osaavat olla todella hienotunteisia ja ymmärtäväisiä muidenkin asioiden suhteen. Sitten on sellaisia ihmisiä jotka eivät ymmärrä millään, ja pahoittavat toisten mielen ihan useastikin. Siinä on lujilla, jos on kiltti eikä uskalla sanoa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Osa ihmisistä vain ei ole kovin empaattisia...

   Poista
 6. En halua vaikuttaa loukkaavalta, mutta joskus se pitää paikkansa, että se raskaus alkaa ihan puskista... Meillä oli lapsettomuutta takana jo yli kaksi vuotta, oli katsottu ruokavalioita tervellisimmäksi, oli mitattu ovulaatioita, oli syöty vitamiineja, oli liikuttu enemmän... kaikkea tuli kokeiltua, jopa sitä iänikuista greippimehua ja punaviiniä.

  Lopulta kyllästytti ja käytiin lääkärillä hakemassa lähetteet lapsettomuustutkimuksiin ja jäätiin odottelemaan. Se lähete pitikin sitten perua, koska tulin spontaanisti raskaaksi sen käynnin jälkeen...Yrityskierto oli 31. Niin pitkään meillä meni, mutta lopulta raskaus alkoi ihan omin voimin, ja tuli kyllä täysin odottamattomaan tilanteeseen. Testinkin tajusin tehdä vasta kun jouduin lähtemään kesken päivän töistä, kun voin todella pahoin ja luulin saaneeni vatsataudin.
  Nyt mennään viikoilla 29+5 ja pikkuhiljaa alkaa homman jo sisäistämään..

  Että näitä joskus oikeastikin käy, toivon tietty etten päädy päähenkilöksi näihin "tutun tuttu yritti pitkään, sitten olivat yrittämättä ja onnistuivat heti" -juttuihin.

  Ja tsemppiä. Lapsettomuus on kova tie kuljettavaksi ja toivottavasti teille tulee odotettu lopputulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ollut loukkaava. :) Onhan se totta, että joskus raskaus alkaa yllättäen pitkän odotuksen jälkeen, kun toivo on jo menetetty. Tuossa ylläolevassa tilanteessa oli kuitenkin kovat hoidot käyty läpi ja hedelmöityshoidon seurauksena tultiin raskaaksi. Siinä tilanteessa on mielestäni todella epäsopivaa sanoa, että raskaus alkoi koska sitä ei stressattu ja odotettu.

   Tiedän ja toivon, että meidän tilanne päättyisi yllätykseen (luomuraskauteen). Silti toivon, etteivät ihmiset kommentoisi, että kyllä se siitä alkaa kun lopettaa stressaamisen - siksi, koska se ei välttämättä pidä paikkaansa ja stressaamisen lopettaminen on vaikeaa. Syy voi olla myös fyysinen ja voi olla, ettei me koskaan saada lasta. En halua, että ihmiset luulevat, että syy meidän lapsettomuuteen on minun hermoheikkouteni.

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)