Synnytystoivelistani toisessa synnytyksessä

Meidän vauva syntyi 24.6. raskausviikolla 41+4. Kirjoittelen synnytyksestä jossain vaiheessa. Synnytys meni lopulta hyvin, mutta ei ihan sillälailla, kuin olin odottanut. Olin kuitenkin erittäin tyytyväinen miehen ja doulan antamaan tukeen, sekä sairaalassa kätilöihin sekä osastolla saamaamme hoitoon. Tällä kertaa tuntui, että kaikki toiveeni kuultiin, enkä ollut vain yksi synnyttäjä kiireen keskellä. Oloni oli erittäin hyvä jo synnytyksen jälkeisenä aamuna, eikä mieliala heitellyt, kuten esikoisen syntymän jälkeen.

Synnytystoivelistan sain valmiiksi vähän ennen synnytystä. Monen asian kanssa mietin pitkään, mitä oikeasti haluan. Haluan vielä korostaa, että synnytystoivelista on toivelista. Ei vaatimuslista, ei lista siitä miten synnytys menee. Synnytystoivelistan laatiminen oli tälläkin kertaa minulle iso osa synnytykseen valmistautumista.
Tässä toivelistani:

  • Synnytyksessä mukana isä ja doula. Haluaisin kokeilla ammetta synnytyksen alussa ja mahdollisesti synnyttää veteen, jos ammeessa olo tuntuu hyvältä. Synnytyksen edetessä hyvin toivon, että synnytyksen kulkuun puututaan mahdollisimman vähän. Esimerkiksi kalvojen puhkaisu tai oksitosiini vain, jos se on todella tarpeen.

  • Edellisessä synnytyksessä ilokaasu ja PCB-puudutus. Ilokaasu oli viimeksi suuri apu. PCB-puudutus toiveissa tarpeen mukaan tällä kertaa. Epiduraali- ja spinaalipuudutus viimeisiä vaihtoehtoja. Lääkkeettömät kivunlievityskeinot ja henkisen jaksamisen tukeminen ykkösenä ilokaasun lisäksi.

  • Kaikki toimenpiteet jännittävät ja en pidä neuloista. Sektio pelottaa.

  • Haluaisin ponnistaa kontallaan/ jakkaralla. Selällään ponnistus vain jos se on vauvan turvallisuuden takia tarpeen. Jos kaikki menee hyvin, haluaisin ponnistaa omaan luonnolliseen tahtiini.

  • Jos tulee repeämiä, toivon erittäin huolellista puudutusta, koska tikkaaminenkin jännittää minua.

  • Esikoisen kohdalla imetys oli aluksi erittäin kivuliasta ja vaikeaa. Toivon paljon apua imetyksen suhteen, jotta saisin uuden vauvankin kohdalla onnistuneen imetyskokemuksen alun mahdollisista ongelmista huolimatta.

  • Toivomme ensimmäiselle yölle mahdollisesti perhehuonetta riippuen synnytyksen ajankohdasta ja kestosta. Voinnistamme ja imetyksen käyntiin lähdöstä riippuen nopea kotiutus toiveissa.


Oliko sinulla synnytystoivelistaa? Koitko, että se huomioitiin synnytyksessä?

Ei kommentteja

Hei, jätäthän kommentin! :)