Lapsi selkä menosuuntaan - vaikka polvet suussa

Turvaistuinasiat aiheuttavat kiivasta keskustelua. Aihe on juuri se, joka aiheuttaa mammapalstoilla suurimmat somemyrskyt ja kiivaimmat kommentoinnit. Myös minulla on hyvin jyrkkiä mielipiteitä ja ajatuksista asiassa. Mielipiteitä en nojaa "musta tuntuu", "näin on meillä hyvä" tms. kokemuksiin vaan tutkimuksiin siitä, että pienen lapsen on paras matkustaa selkä menosuuntaan.

Tästä tekstistä tulee kärkäs. Kärkäs ja yksiselitteinen, kuten myös tutkimukset siitä, mikä kolaritilanteessa todennäköisesti säästää pienen lapsen hengen. Silti en halua moralisoida satunnaista lukijaa tai niitä ystäviäni, joiden lapsi matkustaa kasvot menosuuntaan - syystä tai toisesta. Se, että lapsilla on nykyään turvaistuimet, on jo huima parannus autoiluturvallisuuteen. Tai suurimmalla osalla on. Valitettavasti on myös perheitä, joissa ei edes pienellä lapsella ole istuinta olenkaan tai istuin on liian vanha turvalliseen käyttöön...

Kaikki Suomessa myytävät turvaistuimet eivät ole yhtä turvallisia

Eivät ole. Turvaistuimia testataan paljon ja testejä lukemalla selviää helposti, että istuinten turvallisuudessa on suuria eroja. Tutkimuksia voi olla vaikea tulkita, esimerkiksi Autoliiton  turvaistuintesteissä kiinnitetään paljon huomiota myös istuimen mukavuuteen ja asennettavuuteen varsinaisen turvallisuuden lisäksi.

Itse luotan ruotsalaiseen Plus-testiin. Plus-testissä mitataan lapsen kaulaan etutörmäyksessä kohdistuvaa voimaa tiukemmin kuin missään muussa testissä.  (Lähde: Liikenneturva)


Jalat menevät poikki kolarissa selkä menosuuntaan istuimessa

Kasvot menosuuntaan istuimessa lapsella on enemmän tilaa jaloille, mutta pakko todeta, että itse en ainakaan lyhyenä ihmisenä tykkää istua jalat tyhjän päällä roikkuen. Eli voi olla, että pienempi jalkatila, jossa jalat saa koukkuun tai penkkiä vasten voi olla lapselle myös mukavampi.

Mutta entä ne poikki menevät jalat? No, jos minä joutuisin valita, meneekö lapselta niskanikama vai jalat poikki, olisi valinta kaikessa karuudessaan helppo minulle.


Lapsi ei mahdu selkä menosuuntaan

Selkä menosuuntaan istuimia on monen kokoisia. Osassa lapsi voi istua jopa 25 kg painavaksi.  Yllättävän isokin lapsi mahtuu selkä menosuuntaan istuimesta riippuen. Ainakin meidän lapsen kohdalla 25 kg tulee riittämään hyvin pitkään.
Millaisessa istuimessa teillä istutaan?
Mitä kriteerejä teillä oli turvaistuimen hankintaan?

11 kommenttia

 1. Meillä taitaa 2-vuotiaalla olla juuri tuo istuin, joka sulla on tuossa esimerkkikuvassa. Hän oli turvakaukalossa niin kauan kuin turvavyöt ylettyivät kiinni. Sen jälkeen esikoinen siirtyi istuinkorokkeelle ja toinen poika hänen vanhaan istuimeensa. Nyt 4 kk vauva on kaulalossa, mutta hän on aika pulska eikä tule mahtumaan siihen kauhean kauaa. Kauhulla odotan, koska meidän autoon ei mahdu enää enempää isoja istuimia. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kysyä liikkeestä ja Facebookin turvaistuinryhmistä vinkkejä. Aika pieneenkin autoon on mahdollista saada monta istuinta, kun istuimet on valittu oikein ja sijoitettu järkevästi. :) Mutta on nuo kyllä älyttömästi tilaa vieviä. Meilläkin oli vaikea löytää istuin, joka mahtuu autoon.

   Poista
 2. Yhteen asiaan esitän puolustuksen kms liikkujien puolesta: joillakin on kuski/apukuski niin pitkiä ettei sms istuin mahdu taakse niin että kuski mahtuu ajamaan. Jos istuimen laittaa apukuskin taakse, kuskin näkyvyys huononee niin radikaalisti että sekin on turvallisuus tekijä. Moni ehdottaa tässä kohtaa auton vaihtoa, mutta se ei auta kun kaikilla ei ole takataskussa sellaisia rahoja. Ja vaikka olisi maxway istun mikä on yksi markkinoiden syvyyssuunnassa vähiten tilaa vievistä istuimista, ei kuskille siltikään jää tilaa. Omalle lapselle olen hankkinut sms istuimet, mutta en ole varma mahtuuko toinen istuin toiseen autoon vaikka lapsella ei olisi yhtään jalkatilaa, mutta se laitetaan väkisin mahtumaan vaikkakin kuskin näkyvyyden kustannuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös kasvot menosuuntaan lapselle pitää olla riittävästi tilaa, vähintään puoli metriä nenänpäästä. Muuten lapset naama pamahtaa kolarissa etuistuimeen... Useimmiten, jos ei mikään SMS istuin mahdu, ei mahdu istumaan turvallisesti kasvot menosuuntaankaan. Jos kyydissä on vain yksi lapsi niin sitten toki keskipaikka voi olla vaihtoehto :)

   Poista
  2. Tosiaan keskipaikka voi olla myös vaihtoehto. Tai mahdollisesti edessä, jos on siihen sallittu asentaa.

   Poista
 3. Maxway kotona ja mummolassa. Olen turvaistuinniuhottaja (tuttavien mielestä todennäköisesti ärsyttävyyteen asti), mutta oman muksun kohdalla selkä menosuuntaan matkustamisesta en tingi satunnaisista ulkopuolisten ulinoista huolimatta. Tuttaville ohjeistan asiaa mikäli vastapuoli ei ole yhtä sairaalloisen kiinnostunut aiheesta, mutta loppusissaan jokainen taaplaa tyylillään ja jos he siitä huolimatta ostavat naama menosuuntaan-istuimen niin sitten ostavat, en sentään ala motkottaa. Vaikka vähän tekis mieli joskus. (Sillai pilke silmäkulmassa tää)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulta! :D Raivostuttaa, kun joskus ehdotetaan että lapsia kuljetetaan esim. pieni makta ilman istuinta. Ei kiitos. Mielummin kävellään tai vuokrataan oikeanlainen istuin, jos oma ei ole lähettyvillä.

   Poista
 4. Meillä jäi istuin pieneksi 3,5-vuotiaalle. Ensin meinasin ostaa turvavyöistuimeen, mutta onneksi otin asioista selvää ja päädyttiin Axkidin SMS-istuimeen. Siihen lapsi mahtuu vielä nyt 5-vuotiaanakin :) ensi talveksi täytynee hankkia vyöistuin, meidän autossa ei mahdu enää jalkatilaa lisämään niin että talvikengät mahtuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysitte vielä sopivan selkä menosuuntaan istuimen! :)

   Poista
 5. Sitten kun lapsi kasvaa +2 käyrillä niin enää ei voi valita vaikka haluaisi sen matkustavan aikuiseksi asti selkämenosuuntaan istuimessa. Se on vaan ikävä juttu, että kun ei mahdu niin ei mahdu, ei edes jalat suussa. Tämmöstä ylenpalttista syyllistämistä ja oman sädekehän kiillotusta tulee ihan joka tuutista. Ei pysty lukemaan asioista ilman, että siellä äitien äiti kirjottaa joka heristää sormea muille äideille. Sehän on selvä asia, että lapsi selkä menosuuntaan niin pitkään kuin mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietenkään kaiken kokoiset lapset eivät enää mahdu selkä menosuuntaan istuimeen. Onneksi aika pitkään mahtuu, vaikka olisikin tavallista isompi lapsi. Istuimesta toki riippuen. :) Minkä asian koit tekstissäni syyllistäväksi?

   Kaikille ei ole selvää, että matkustetaan selkä menosuuntaan. Valitettavasti kaikille ei ole edes selvää, että käytetään turvaistuinta ylipäätään. Tai turvavyötä. Ei edes Suomessa.

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)