Alkiot pakastimessa, vai onko?!

Eräässä Facebook-ryhmässä oli keskustelua pakastealkioiden säilytyksestä. Meillähän on siis alkioita Tampereella pakastimessa onnistuneen IVF-hoidon jäljiltä. Sopimuksen loputtua alkiot tuhotaan, ellei sopimusta ole jatkettu. Keskustelua lukiessani kylmä hiki alkoi nousta pintaan... 

Meidän alkiosopimus oli umpeutumassa. Paperin mukaan alkiot olisi jo mahdollisesti voitu tuhota.

Olo oli epätodellinen. En voinut uskoa, että alkioiden tuhoaminen olisi voinut olla mahdollista. Kaiken järjen mukaan ennen niin isoa asiaa tuohoamispäätös varmistettaisiin edes puhelimitse. Silti takaraivossa jyskytti pelko. Jos alkiot on tuhottu, en ehkä haluaisi enää uuteen IVF hoitoon. Ehkä me ei edes haluta enempää lapsia, mutta mahdollisuus toisen lapsen menettämiseksi tällaisen virheen takia tuntui ihan hirveältä.


Seuraavana aamuna soitan puhelun. Kerron, ettei meidän alkioiden pakastamissopimusta ole jatkettu, vaikka sitä olisimme toivoneet. Selviää, että alkiot ovat tallessa. Sopimuksia lähettää vain yksi ihminen, joten sopimus on todennäköisesti myöhässä ainakin kuukauden verran.

Jos sopimusta ei tule ollenkaan, ehkä alkiot sitten tuhottaisiin? Voisin kuvitella tilanteen, että sopimus lähetetään ja posti sen hukkaa... Näin ei ole kuulemma koskaan käynyt, mutta antaisitko sinä alkiosi postin käsiin? 

Erittäin ystävällinen hoitaja kirjasi toiveemme, että alkioita säilytettäisiin jatkossakin. Pakastus tietenkin maksaa, mutta se ei juuri mietitytä. Meidän toiveen kirjaus ei vielä tarkoita paljoakaan, koska sopimukseen tarvitaan allekirjoitukset. Nyt maaliskuun lopulla voi alkaa kysellä sopimuksen perään, ellei sopimusta postitse kuulu.

On pelottavaa miettiä, mitä alkioilla teemme. Se päätös on tehtävä tulevina vuosina.

10 kommenttia

 1. Huh varmasti säikäytti! Tuo on kuitenkin sellainen tilanne että kiva saada itse päättää! Kamalaa jos vaan todettaisiin että sori ne meni jo roskiin 😱 (tai miten sitten hävittävätkään)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, roskiin laitetaan jos ei halua luovuttaa muuhun käyttöön.

   Poista
 2. Varmasti säikäytti, kuinka pienestä sekin asia on kiinni. Varsinkin, kun kyseessä on Suomen posti...

  VastaaPoista
 3. Luulisi, että näin ison asian edessä pitäisi tehdä myös kirjallinen suostumus, jos mahdollisesti itse toivoo ettei pakastusta jatketa. Kamalaa ajatella, että se voisi olla noin pienestä kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, luulen ja haluan uskoa, etteivät ilman kirjallista sopimusta tekisi alkioille kuitenkaan mitään, vaikka se periaatteessa olisi mahdollista...

   Poista
 4. Meille tuli kirje vuosi sitten joulukuussa juuri kun keskimmäinen lapsi oli joutunut hengitystieinfektiosta johtuvan happisaturaation laskun vuoksi sairaalaan. Sitten tuli joulu ja uusivuosi. Jossain vaiheessa tuli mieleen se saapunut kirje ja luin sen tarkemmin ja järkytyin että siinä luki että mikäli emme saa vastausta kuukauden kuluessa niin alkio hävitetään. (Meillä siis vain yksi jäljellä.) Meinasin oksentaa. Soitin heti seuraavana päivänä monta kertaa sairaalaan eikä puhelimeen vastattu. Sitten ajattelin että olen jo auttamattomasti myöhässä joten olkoon sitten näin.

  Meni useita viikkoja ja tuli uusi kirje, jossa annettiin taas kuukausi aikaa. Soitin ja sanoin että haluamme säilyttää alkion ja lupasi lähettää sopimuspaperit postissa. En tiedä mitä sitten tapahtui mutta meni reilu pari viikkoa ennen kuin lähetin kirjeen. Ja sieltä ehdittiin jo soittaa perään että olemmeko saaneet kirjeen. Lupasin postittaa samantien. Reilu parisataa maksoi kahden vuoden lisäaika. Hassuin sattuma on, että meidän neljännen lapsen laskettu aika on sama päivä, kun pakastussopimus umpeutuu. Saimme siis kahden icsi-pojan jälkeen luomutytön ja kun hän oli vähän yli vuoden, niin tulin taas luomuna raskaaksi.

  Eivät siis tuhoa alkioita kovin kevein perustein. Meillä myös Tays.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella tuon tilanteen. Ja tunteen luulen tietävänikin, ihan hirveä olo tulee kun tajuaa, että on jotain mahdollisesti mokannut! Mutta hyvä, että soittelivat perään eivätkä tehneet mitään ilman lupaa.

   Kiva kuulla tuo hintakin, siitä meillä ei ole ollut mitään hajua! :D

   Ihanaa, että teille on tullut noin paljon lapsia vaikka aluksi on näyttänyt synkältä. <3

   Poista
 5. Hurjaltahan tuo kuulostaa! Luulisi, että nykypäivänä paperin allekirjoittaminen voisi toimia jotenkin sähköisesti.

  VastaaPoista

Hei, jätäthän kommentin! :)