Tuhkarokko - onko syytä paniikkiin?

Tuhkarokkotapaus Suomessa - kukaan ei ole voinut välttyä kuulemasta tätä uutista. Tuhkarokko on todettu eskari-ikäisellä lapsella 29.11. Pohjanmaalla Luodossa. Asun itse Pohjanmaalla, Vaasassa, ja tuhkarokko on kuuma puheenaihe. Se pelottaa, koska se leviää helposti. Se pelottaa myös siksi, että Pohjanmaalta löytyy paljon rokottamattomia.

Tuhkarokko tarttuu helposti, jopa samassa tilassa oleskelu voi riittää tartunnan saamiseksi. Tässä tilanteessa olen onnellinen, etten ole raskaana tai ettei tyttö ole enää pieni vauva. Samassa muistan lähipiirissä olevia, Pohjanmaalla asuvia, raskaana olevia tai pienten vauvojen äitejä. Muistan myös sen, kuinka itse pelkäsin raskaana ollessa saavani vesirokkotartunnan - se olisi raskaana ollessa sikiölle vaarallinen ja jopa kohtalokas.


Ahdistavaa ajatella, että rokottamaton vauva tai ihminen, joka ei terveydellisistä syistä voi ottaa rokotetta, voi altistua tuhkarokolle esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä. Ei ole kiva ajatus matkustaa junassa peläten jotain sairautta, jonka voi saada vain siksi, ettei joku ole halunnut rokotuttaa lastaan. 

No, panikointi ei auta eikä siihen ole syytäkään, mutta näitä asioita olisi jokaisen syytä miettiä vakavasti. Sitäkin voi miettiä, onko reilua, että vanhempien huvikseen rokottamatta jättämät lapset voivat käydä päiväkotia ja koulua lasten kanssa, joille jokin torjuttavissa oleva sairaus voisi olla vaaraksi? 


"Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu muun muassa huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu. Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume, silmätulehdus ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa 3-5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Tartunnasta ensioireiden alkuun kestää yleensä 9-11 vuorokautta, vaihdellen 7-21 vuorokauteen. Jälkitauteina voi ilmaantua bakteerin aiheuttama keuhkokuume tai harvinainen aivotulehdus. Riskialttiita vakavalle taudinkuvalle ovat raskaana olevat, alle yhden vuoden ikäiset lapset ja immuunipuutteiset potilaat." (Lähde: VKS)

Mikäli epäilet tuhkarokkotartuntaa, älä hakeudu lääkäriin! Ota puhelin käteen ja pyydä ohjeita. Päivystykseen hakeutumalla altistat myös muut tuhkarokkotartunnalle. 

8 kommenttia

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Mun ensiajatukset oli tuosta tuhkarokkotapauksesta, että se 200 km, joka meiltä on Luodon kuntaan ei oe matka eikä mikään. Ihmiset liikkuvat paljon. Pari rokottamatonta ja se on siinä. Meidän vauva on niin pieni, että ei sielä saa rokotetta.

  Itsekin huomasin ajattelevani, että tarvitseeko vauva rotavirus rokotetta,kun en ole itse siitä kuullut. Sitten huomasin, että ehkä se virus onkin saatu kuriin juuri rokotteilla. Ja ilman rokotuksia meillä olisikin rota-virusta enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ymmärrän tuon että rokote epäilyttää ja miettii onko ne tarpeen. Itse pelkään jokaista rokotetta ja mahdollisia jälkiseuraamuksia - etenkin lapseni kohdalla.

   Poista
 3. Keskustelu aiheen ympärillä käy tosiaan kuumana. Hyvin on saatu rokotteiden ansiosta monia vakavia sairauksia pidettyä aisoissa. Toivottavasti näin on myös jatkossa. Tänä päivänä rokoteohjelmassa olevista rokotteista kaikkia en kuitenkaan pidä tarpeellisina.
  Ansku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kiva kuulla mitä rokotetta et pidä tarpeellisena ja mikset? :)

   Poista
 4. Meillä myöskään pikkuinen ei ole MPR-rokotteita vielä ikänsä vuoksi saanut, mutta onneksi täällä suunnalla käsittääkseni rokotekattavuus on melko hyvä - toivottavasti sellaisena myös pysyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan! Toivon myös kovasti, että Pohjanmaalla rokotuskattavuus saataisiin turvallisiin lukemiin. :( MPR-rokotteen osalta täällä on koko maan huonoin rokotekattavuus.

   Poista
 5. Kukin taaplatkoon tyylillään valinnoissaan, mutta terveysasioissa voisi katsoa omaa napaa pidemmälle: muita ja omia lapsia EI vaaranneta. Tässä asiassa on käynyt kummallinen harha siitä, että rokotetta ei enää tarvittaisi. Me matkustamme lapsemme kanssa paljon, eikä tulisi mieleenkään uhmata hänen tai muiden terveyttä/elämää sillä, ettemme ottaisi tarpeellisia rokotteita.

  VastaaPoista

Hei, jätäthän kommentin! :)