Pankokilla on impula - hauskoja sanoja puhumaan opettelevan suusta

Puhumaan opetteleva taapero on suloinen. Moni sana saa hiukan omaperäisen muodon ja pienen taaperon ymmärtämiseen tarvitaan monesti oma vanhempi. On hassua, kun itse tietää juuri mitä taapero sanoo, samalla kun kuulija joutuu kysyä tulkkausapua taaperon vanhemmalta.

Meidän 2.12. kaksi vuotta täyttävä taapero puhuu jo pitkiä lauseita. Puhe ei ole vain puhumista, vaan puheen takana on selkeää suunnitelmallisuutta. Yhtenä päivänä kielsin tytön kaveria menemästä ojaan ja tyttö sanoi kaverilleen topakasti "ei saa totella". Toisena päivänä tyttö, joka pelkää saunaa, kysyi mieheltä "mitä saunassa tapahtuu?".Hassuja sanoja taaperon suusta:

Kappeemi = Apteekki
Kappeemia masua = Apteekkiin näyttämään masua (ihottuman takia)
Vekoni = Vetoketju
Impula/ impulapallo = Ilmapallo
Sssukikka = Lusikka
Kone = Kuulokkeet
Laukkulaukku = Matkalaukku
Ei halua pelätä = Pelottaa
Tämä on = Mikä tämä on
Pantariini = Mandariini
Viililypät = Viinirypäleet
Hyvää viikonpuppua = Hyvää viikonloppua
Hiaskut = Hiukset
Seepa = Seepra
Kihahvi = Kirahvi
Jonkun aikaa sitten nämäkin sanat kuulostivat hassulta:

Pankokki = Sammakko
Posiili = Poliisi
Suihkulääke = Suihkulähde
Pakko, haluaa = Ei ole pakko, minä en halua
Hätää = Tytön on joku hätä, tai hän varmistelee onko hätää
Siämi = Syötävät siemenet

Kankonka = Sammakko
Kankonka poing poing = Sammakko hyppii
Ti-ti-ti = Pastilli
Kakkalle = Eli kassalle. Aiemmin tyttö huusi tuon "kakkalle" yleensä heti kauppaan päästyä ja moneen kertaan kauppareissun aikana. Onneksi nykyään sana kassalle tulee selkeästi tytön suusta.


Tyttö havainnoi paljon ympäristöään ja myös kertoo havainnoistaan. Innolla odotan, koska hän huutaa julkisella paikalla jotain noloa. Vielä havainnoinnit ovat olleet hyvin neutraaleja ja hauskoja, kuten mies kävelöö, mummeli, iso koija. Leikeissä sanallinen ilmaisu on myös jo rikasta ja menneitä asioita tyttö muistelee pitkienkin aikojen päästä

Yksi lempimuistoni kesältä on se, kun tyttö juoksi isojen kanssa poliisia ja rosvoa leikkien. Tyttö jahtasi isompia kavereita huutaen "posiili! posiili!". Hämmennystä taas tyttö aiheutti yhtenä päivänä kyselemällä, "missä maissi on?". No, lopulta selvisi, että tyttö oli nimennyt helistimensä maissiksi!


Mitä hassuja sanoja sinun taaperosi on sanonut?
Lue myös postaus 1,5 vuotiaan sanavarasto

6 kommenttia

 1. Hauskoja sanoja. Parhaiten on jäänyt mieleen omilta lapsilta lepukka eli lepakko ja berniilin punapulla eli berliininmunkki.
  Ansku/Lumikumpu blogi

  VastaaPoista
 2. Hyvä, kun olet kirjoittanut sanoja ylös. Nämä unohtuu niin nopeaan. Juuri nyt itselle ei tule muuta mieleen, kun esikoinen sanoi joskus "on ruohottu" Eli ruoho on leikattu ruohonleikkurilla. Samsinen poika kysyi joskus: "milloin mennään kesäilemään?" Kaipasi kesää/lomamatkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin unohtuu! Luulee muistavansa, mutta vuoden takaisetkin hassut sanat on jo meinannut unohtua...

   Poista
 3. Itse asiassa meillä oppi poika puhumaan vasta 3.5v ja edelleen puhe on epäselvää joten meillä ei ollut ollenkaan tuota vaihetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pääsette pian tähän vaiheeseen. <3 On hurjan hauskaa kuunnella pienen jutustelua! :D

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)