Ekologisemmat lastenjuhlat

Perheblogeissa vilisee synttäripostauksia, jotka ovat täynnä sisustuslehtimäisen upeita kuvia. Teemoja on monenlaisia ja koristeet ovat värikkäitä, kauniita ja hyvin yhteen sointuvia. Jokainen yksityiskohta on mietitty juhlia ajatellen tarkasti - ainakin melkein. Onko upeimmissa teemasynttäreissä mietitty juhlien ekologisuutta? Uskon, että monesti ei.

Tytön syntymäpäivät lähenee. Tyttö haluaa kuulemma traktorisynttärit. Yksivuotissynttärit meillä olivat pupu -teemaiset. Pinteresti ja Google ovat tehneet töitä, kun olen etsinyt ideoita synttäreille. Olen myös miettinyt, tekisikö joku juhlakauppa kanssani yhteistyötä koristeiden osalta...

"Ei lastensynttäreillä tarvita teemaa, ei meidänkään aikana ollut." Tässä mieheni on oikeassa, mutta ainakin minä rakastan lasten teemasynttäreitä ja teeman miettimistä!


lastenjuhlien koristeet


Lastenjuhlien koristeet

Suuria foliopalloja, teemaan sopivia viirinauhoja, kertakäyttöisiä kakkualustoja, kakkukoristeita ja kertakäyttöisiä pöytäliinoja löytyy melkein mihin tahansa teemaan. Koristeilla on helppo tuoda synttäreiden teema esiin näyttävästi ja kauniisti. Värien yhteensopivuus on helppo miettiä samalla, kun klikkailee juhlatavaraa nettikaupan ostoskoriin.

Kertakäyttöisiäkin koristeita voi käyttää monta kertaa, mutta kuinka moni niitä jaksaa kierrätää? Tarkkaan harkittu juhlien värimaailma voi tehdä sen, ettei samoja koristeita halua käyttää itse montaa kertaa peräkkäin.

ekologiset lastenjuhlat

On totta, ettei jätemäärä ole suuri yksien suurreellistenkaan lastenjuhlien jäljiltä. Syntyvä jätemäärä ei ole lastenjuhlien ainoa ekologinen ongelma. Moni juhlatavara tehdään kaukomailla halvalla työvoimalla ympäristöstä ja ihmisistä piittaamatta. Valmis tavara kuljetetaan tuhansia kilometrejä kuluttajien luokse.

Teemaan sopivia koristeita voi tehdä huonompikin askartelija helposti netistä paperille printtaamalla. Myös lapsen voi valjastaa askartelemaan koristeita itse. Itse tehdyt juhlakoristeet eivät tee juhlista täydellisen kauniita, mutta tekijänsä näköiset. Itse tekeminen on lapselle suuri asia. Meidän alle 2-vuotias osaa nyt jo olla ylpeä leipomastaan pullasta sekä askartelemistaan jutuista. Tietenkään kaikki eivät tykkää yhtä paljon itse tekemisestä, mutta esimerkiksi pöydän kattaminen kauniisti voi olla lapselle hieno kokemus, josta voi olla ylpeä.

lastenjuhlien kutsukortit


Ekologiset tarjottavat ja astiat

Kertakäyttöastiat ovat kivannäköisiä, mutta niissä on usein pahvin lisäksi muovia ja paljon väriaineita. Itse en tykkää juoda kertakäyttömukeista, vaan ne tuntuvat jotenkin inhottavilta. Juhlapöytään voi kattaa kaapista löytyvät astiat, tai lainaita juhala-astioita mummon tai oman äidin kaapista - vaikkei astioissa olisi synttärisankarin suosikkisatuhahmoa. Ehkä teemaan sopivat servetit ajavat visuaalisesti saman asian, kuin pino muovisia kertakäyttöastioita?

Jos haluat miettiä tarjottavien ekologisuutta, suosi kotimaista, luomua ja kasvisvaihtoehtoja. Kotikaupungin leipomosta ostettu kakku on automaattisesti ekologisempi vaihtoehto, kuin kauppaan kaukaa kuljetettu kakku. Todennäköisesti myös paremman makuinen.

Minä rakastan voileipäkakkuja ja tytön synttäreillä voileipäkakku tulee todennäköisesti olemaan aina vahva ehdokas suolaiseksi tarjottavaksi. Yksivuotissynttäreillä tarjosin kasvisvoileipäkakkua, joka upposi kiitettävästi myös vannoutuneiden lihansyöjien suihin.

halvat lastenjuhlat


Onko yhdellä päivällä väliä?

Syntymäpäivät ovat iso asia lapselle. Synttäreitä suunnitellaan monesti jo ennen juhlia ja muistellaan vielä vuosien päästä synttäreistä. Parhaat, ja pahimmat, syntymäpäivämuistot jäävät mieleen loppuiäksi. 

Suuret ja ikimuistoiset päivät opettavat myös paljon. Ne opettavat paljon yhdessäolosta ja käytöstavoista, mutta myös sitä, millaista on järjestää juhlat ja mitä juhlimiseen kuuluu. Mielestäni on hienoa, että lapsi oppii itse tekemään koristeita, kutsukortteja ja leipomaan juhliin. 

En halua, että lapsi oppii, että juhlissa on jätesäkillinen Kiinasta tilattua koristelutavaraa ja suuri kasa lahjoja. Toivon, että lapsi oppii nauttimaan tekemisestä. Toivon, että hän oppii nauttimaan perinteistä - esimerkiksi vuosi toisensa jälkeen ikkunoihin kiinnitettävistä pahvisista juhlakoristeista.

teemasynttärit

Lapsen seuraavilla synttäreissä aion tehdä myös yhden ehkä hiukan erikoisen ratkaisun. Toivon, ettei kukaan vieras toisi mitään uutta, vaan että lahjat olisivat itse tehtyä tai käytettyä. Monella saattaa löytyä omista nurkista lahjaksi sopivia leluja, joten miksen rohkaisi käytettyyn lahjaan? Toivon, ettei tämä toive aiheuta vieraille ylimääräistä vaivaa, vaan ehkä avaisi silmiä.

Onko teidän juhlissa mietitty ekologisuutta? 
Ahdistaako lahjamäärät tai juhlista aiheutuva sotku sinua?

10 kommenttia

 1. Oon itsekin luonnostellut postausta samasta aiheesta, mutten vaan saa siitä hyvää olematta syyllistävä 😅
  Itse en todellakaan ostaisi kertiksiä, vaan haalin ja vaalin tässä(kin) kestävää kehitystä. 🙏🏼🙏🏼

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä vaikea kirjoittaa ympäristöasioista ilman syyllistämistä. En tiedä, onko se edes mahdollista. On ihanaa, että löytyy muitakin ympäristötietoisia.

   Poista
 2. Tosi hyviä ajatuksia! Juhlan kuin juhlan jälkeen jätemäärä ahdistaa. Erityisesti lahjapaperi- ja pakkausmateriaalivuori on tosi harmillinen, etenkin siis nimenomaan lastenjuhlien jälkeen, joissain piireissä toki myös ihan aikuistenkin kesken etenkin jouluna. Lahjoja ei todellakaan tarvitsisi hankkia niin paljon, ei ainakaan tavaroita, eikä niitä olisi syytä kaikkia pakata erikseen, kääriä muovitettuun paperiin, teippiin ja koristeisiin. Mutta miten järjestää lapselle sellaiset synttärikutsut, joihin eivät kuulu muovikrääsälahjat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahjapaperivuoret ahdistaa mua etenkin jouluna. En ymmärrä, miksei lahjoja voi kääriä muuten kuin kalliisiin ja ylikäsuteltyihin papereihin. :(

   Poista
 3. Itsekin olen samaa asiaa pohtinut, keväällä kun ensimmäiset synttärit tulossa. Keväällä kutsuttuna ei varmastikaan ole lähipiiriä enempää porukkaa, joten käytössä tulee ihan pestävät astiat olemaan ja veikkaan, että jos jotain koristeluja hankin niin yritän hankkia juurikin jotain sellaista kestävää eli mitä voi sitten muulloinkin hyödyntää :)

  VastaaPoista
 4. Meillä ei käytetä kertakäytyöastioita juhlissa. Lahjakasseja kierrätetään juhlasta toiseen. Koristeita meillä ei ole juuri ollut. Ehkä osittain laiskuutta, mutta myös ekologista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monessa asiassa laiskuus voi onneksi myös edistää ekologisuutta. Tätä tapahtuu ainakin meillä. :D

   Poista
 5. Hyvä kirjoitus. Harvoin tulee noihin asioihin kiinnitettyä huomista kun lapsille juhlia järjestää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutaman kerran kun kiinnittää huomiota, niin alkaa tehdä sitä automaattisesti sen enempää miettimättä. :)

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)