Pieni kylä Afrikassa. Kylässä on savimajoja, kaivo ja pieni koulu. Ilma on paahtavan kuuma, eikä kenelläkään ole paitaa. Naiset kulkevat rinnat paljaana, yksi kantaa painavaa vesiruukkua ja toinen tekee ruokaa. Yksi nainen imettää jo kävelevää lastaan askareidensa ohella.
Pieni kaupunki Suomessa. Taapero roikkuu äidissä ja pyytää maitoa. Äiti saa paheksuvia katseita ja kysymyksiä, eikö imettäminen pitäisi jo lopettaa. Eihän lapsi ole enää vauva, vaan hän voisi juoda jo oikeaa maitoa.
Kuusi viikkoa vanha |
Minä koen, että imetys on paljon kulttuurisidonnaista. Joissakin maissa imetys turvaa lapsen hengissä pysymisen, kun puhdasta vettä ei ole aina saatavilla. Joissakin maissa imetystä paheksutaan toisia maita enemmän. Imetys on kuitenkin luonnollista ja imeväisikäiselle lapselle räätälöityä ravintoa ympäri maailman - myös meillä Suomessa, jossa korviketta, puhdasta vettä ja lehmänmaitoa on aina saatavilla.
Minun taaperoni on pian kaksi vuotias. Kahden kuukauden kuluttua saavutamme WHO:n imetyssuosituksen. Imetän yleensä aamuisin ja iltaisin. Tyttö ei halua juoda lehmänmaitoa, enkä koe tarvetta häntä siihen pakottaa. Imetys on välillä ärsyttävää, välillä ihan mukava rauhoittumishetki. Mutta ennen kaikkea imetys tuntuu olevan yhä todella tärkeää tytölle, vaikka äidintahdista imetystä onkin takana jo yli vuosi. Yöimetykset lopetin omasta halustani tytön ollessa noin kahdeksan kuukautta vanha.
![]() |
Vuosi ja kymmenen kuukautta vanha |
Tytön kanssa olemme käyneet välillä hauskoja keskusteluja imetyksestä:
Eräänä iltana:
Haluatko lehmän vai mamman maitoa?
TÄTÄ (osoittaen rintaani)
Uteliaille tiedoksi, meille ei ole tulossa vauvaa vuosiin tai ehkä ei enää koskaan. Moni tuttuni on saanut vauvan, mistä keskustelu sai alkunsa. Meidän tyttö rakastaa vauvoja, ja haluaa aina mennä katsomaan, jos jossain on vauva:
Olisiko kiva, jos meillä olisi vauva?
Ei
Saisiko vauva juoda maitoa?
Pullosta.
Saisiko vauva juoda mamman maitoa?
Pullosta vauva maitoa.
Toisella kertaa sama keskustelu:
Saisiko vauva juoda mamman maitoa
*TYTÖN* OMA MAITO
Tyttö on myös oppinut, ettei saa maitoa aamuyöstä meidän viereen kömmittyään. Nykyään tyttö huikkaa herätyskellon soidessa, että "maito on helännyt". Illalla hän kiipeää viereeni sängylle sanoen "*tyttö* kiipeää maitolle".
En tiedä, kauanko meidän imetystaipale vielä kestää. Se on kestänyt hurjan pitkään, varsinkin kun muistelen, kuinka kipeää ja epätoivoista imetys alkuun oli. En tiedä, loppuuko imetystaipale tytön vai minun aloitteestani. Aika näyttää.
Jokaisen perheen kannattaa tosiaan tehdä, kuten itselle sopii. Lopettaa, kun oikealta teille tuntuu. Mahtavaa, että olet jaksanut imettää noin kauan!
VastaaPoistaKiitos! :)
PoistaOnnittelut upeasta imetystaipaleesta!
VastaaPoistaKiitos! :)
PoistaHienoa että olet imettänyt näin kauan :) se on ainoa asia jota kaipaan vauva-ajasta...imettäminen, vaikka meillä lopetettiin imettäminen 8-9 kk iässä, niin koin sen olevan paras hetki meille. Koska pahimmassa tapauksessa tuossa iässä heräiltiin 10-15 kertaa syömään ja mun mielestä tuon ikäinen vauva ei tarvitse yöllä maitoa. Mutta maito tuoksui ;D
VastaaPoistaMeillä oli kans 8kk tienoilla yösyömiset ongelmana. Niistä päästiin vasta tytön siirryttyä omaan huoneeseen, pois tuoksujen luota! :D 8kk tai reilu on jo pitkä imetystaipale sekin. <3
PoistaYou go girl! Mun mielestä jokainen saa tehdä omilla tisseillään ihan mitä tykkää. Imettää missä lystää tai vaikka juosta ilman paitaa pitkin kyliä :D Tissit on luonnollinen asia, imettäminen on luonnollinen asia. Miksi siis paheksua, en ymmärrä...
VastaaPoistaJos saisin tehdä mitä haluaisin, niin todennäköisesti olisin paita visusti päällä. :D Mutta tämän asian suhteen kuuntelen myös lapsen mielipidettä. :)
PoistaEiköhän imetykseen päde parhaiten sama sääntö, kuin niin moneen muuhunkin lapsiperheen arjen kuvioon; jokainen löytää sen itselle parhaiten sopivan tavan toimia.
VastaaPoistaToivottavasti mahdollisimman monella asia olisi niin. :)
PoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista