*Kirja saatu arvostelukappaleena Otavalta
Jos minulla on joku bravuuri keittiössä, on se kaikista jämistä kokkaaminen. Vihaan ruoan heittämistä roskiin ja käytän lähes poikkeuksetta kaikki tähteet hyödyksi. Meidän perheen kauppareissut ovat siitä huolimatta kohtuullisen suuri lovi palkkapussiin. Suunnittelulla ja muutamilla vinkeillä ruokalaskua on kuitenkin saatu viilattua selkeästi aiempaa pienemmäksi.
Sain Otavalta arvostelukappaleen aiheeseen sopivasta kirjasta Hyvää ja halpaa. Kirjan ovat kirjoittaneet Sari Rito ja Essi Määttä. Kirjan resepteissä minua ilahdutti niiden edullisuuden lisäksi niiden terveellisyys. Reseptit olivat terveellisiä ja moni niistä sellainen, joita en olisi itse keksinyt kokeilla. Resepteille oli laskettu noin hinta, mikä oli kiva lisä. Vähän kritiikkiäkin irtoaa - ainakin meidän ruokahalulla reseptien annosmäärä jäi kirjan lukua pienemmäksi.
![]() |
Jämämunakkaaseen saa upotettua melkein mitä vain! Sopii välipalaksi tai lounaaksi/ päivälliseksi salaatin kanssa. |
Hyväksi havaittuja keinoja ruokakulujen pienentämiseksi
-Suunnittele viikottainen ruokalista. Joko kiertävä lista tai jokaiselle viikolle erikseen suunniteltu lista helpottaa arkea.
-Käy kaupassa kerran tai kaksi viikossa, aina listan kanssa eikä koskaan nälkäisenä. Anna itsellesi lupa ostaa myös hiukan herkkuja, jolloin ei tule lähdettyä kioskille keskellä viikkoa.
-Osta sesonkikasviksia, ne maistuvat paremmilta ja ovat edullisempia.
-Käytä paljon kuivana myytäviä papuja, linssejä, härkäpapurouhetta sekä soijarouhetta.
-Vertaa kilohintaa, älä pakkauksen hintaa.
-Tee ruokaa kerralla enemmän. Moni ruoka pysyy pakasteena hyvänä ja valmis ateria on kätevä sulattaa kiireessä käyttöön. Itse tehty pitsa pakasteessa on pelastanut kukkaroni monta kertaa noutopitsalta.
-Käytä tähteet hyödyksi. Puuron jämistä saa tehtyä rieskaa tai leipää, grillauksen jämistä pasta-aterian, ylijääneistä perunoista perunamunakkaan...
-Syö kaksi lämmintä ateriaa, tai kunnon salaattiannosta, päivässä. Tuntuu ehkä hassulta säästövinkiltä, mutta "oikea" ruoka tulee monesti halvemmaksi kuin leivän, rahkan yms. napostelu. Kaksi kunnon ateriaa päivässä auttaa myös pitämään kilot ja iltanapostelun loitolla.
-Pidä leivontapäivä tai kaksi viikossa. Itse tehty leipä ei maksa paljoa, suolaiset leivonnaiset pakasteessa ovat kätevä välipala kiiressä ja itsetehdyt muffinssit tulevat älyttömän paljon halvemmiksi, kuin kaupasta ostetut valmiit.
-Pidä leivontapäivä tai kaksi viikossa. Itse tehty leipä ei maksa paljoa, suolaiset leivonnaiset pakasteessa ovat kätevä välipala kiiressä ja itsetehdyt muffinssit tulevat älyttömän paljon halvemmiksi, kuin kaupasta ostetut valmiit.
![]() |
Kirjan ohjeella tehdyt sokerittomat kaurakeksit maistuivat etenkin lapsille |
Tuleeko sinulla mieleen muita hyväksi havaittuja säästövinkkejä ruokakuluihin?
Paljonko teidän perheellä menee viikossa ruokaan rahaa?
Hyviä vinkkejä! Mä en ole edes laskenut paljonko menee rahaa ruokaan, mutta pyrin tekemään paljon itse. Olen huomannut että puuron voi ihan yhtä käyttää piirakkapohjaan kuin sämpylöihin tai rieskoihin. Aina ei jaksa leipoa ylijäämäpuurosta sämpylöitä. Ja siis ne puurot, niillä voi "korvata" kaupan jogurtit ja vanukkaat. Esim. vispipuuroja on jo pelkästään monenlaisia.
VastaaPoistaMäkin oon vähän laiska tekemään ylijäämäpuurosta sämpylöitä, vaan mielummin teen rieskoja. :)
PoistaOlen yrittänyt tuota viikkoruokalistaa joskus aiemmin pitää, mutta se arjen tiimellyksessä sitten jäi, pitäisi uudelleen viritellä tätä ettei aina olisi sitä dilemmaa miettiä mitä ruokaa tehdään :D
VastaaPoistaSuosittelen kokeilemaan! Ota pohjaksi vaikka jonkun koulun ruokalista ja muokkaa siitä omaan makuun sopiva. Helpottaa, kun ei tarvitse täysin nollasta lähteä suunnittelemaan. :)
PoistaHyviä vinkkejä! Itseäni myös inhottaa jos joutuu heittämään ruokaa pois, toisaalta myös ärsyttää kun kuvittelen tehneeni ison annoksen ruokaa ja sitten sitä ei kuitenkaan riitä seuraavalle päivälle! Täytyy varmaan hommata soppatykki kun pojat on murkkuiässä! Mahtaisko sekään riittää... :D
VastaaPoistaSoppatykki meilläkin hankintalistalla... :D Teen tosi isoja määriä kerralla, mutta aina sitä ruokaa meneekin enemmän kuin kuvitteli.
PoistaItselleni kauppalistan teko on hankalaa, joskus harvoin teen listan, mutta tuskin muistan katsoa sitä. Ei siis kertakaikkiaan toimi. Ruokalistojen teko myös haastavaa, tosin se olisi kätevää, kun tietäisi mitä aina tekisi ruoaksi. Meillä menee kauppaan viikossa n. 150 €. Tosin se sisältää mm.saippuat, shampoot, paperit ym. Vinkkilistasi oli kyllä hyvä, varmasti monille hyödyllinen. 👍
VastaaPoista150e kuulostaa oikein kohtuulliselta. Mä en osaisi käydä ilman listaa kaupassa - tai osasin tänäänkin, ei tosin tullut ostettua mitään järkevää. :D
PoistaÄärimmäisen hyviä vinkkejä!
VastaaPoistaItse pyrin siihen etten heittäisi mitään pois vaan tähteekin tulisi käytettyä. Olen tottunut jo lapsuudenkodissani siihen ettei ruokaa heitetä roskiin vaan se "jatkokäytetään".Yksi hyvä vinkki on se ettei mene ruokakauppaan nälkäisenä koska silloin tekee "heräteostoksia" ja sortua johonkin herkkuun, jota ei tarvita.
Kannattaa myös herätä luonnosta marjoja ja sieniä koska vitamiinien lisäksi ne ovat herkullisia ja täysin ilmaisia. :)
Nälkäisenä kauppaan meneminen on kyllä niin huono juttu. Herkkuja tulee ostettua, ja itse ostan myös normiruokaa silloin ihan järkyttäviä määriä. :D Itse poiminen on kyllä iso säästö. :) Me ollaan parina vuotena ostettu joltain itse kerättyjä mustikoita, sekin on kaupasta ostamiseen verrattuna säästänyt rahaa.
PoistaJoskus poikaystävän kanssa asuessa tuli laskettua, paljonko rahaa menee, mutta en enää edes muista. Jos joutuu olemaan erikoisruokavaliolla, rahaa menee väkisinkin enemmän, sillä gluteenittomat ja maidottomat tuotteet ovat monesti kalliimpia. Se on paras neuvo, että suunnittelee ruoat etukäteen ja tekee isomman annoksen kerralla. Myös se, että saa tietynlaisen rutiinin ruoan ostamiseen ja syömiseen, auttaa säästämään. Kun jättää ostoslistalta pois sellaiset tuotteet, joita ei kuitenkaan käytännössä tule koskaan syötyä, säästää paljon.
VastaaPoistaVarsinkin gluteeniton ruoka on kyllä reippaasti kalliimpaa. :( Onneksi uusia tuotteita tulee koko ajan ja esim. Tescolla on paljon kohtuuhintaisia gluteenittomia tuotteita.
PoistaMä olen tosi huono muistamaan numeroita. Vasta äsken puhuttiin miehen kanssa meidän ruokamenoista. Olisko ollu 1400€/kk?! Meillä on 4 lasta ja arkisin 3 hoitolasta syö meillä aamupalan, lounaan ja välipalan. Ruuan roskiinheittämistä pyrin välttämään. Se tuntuu suurelta tuhlaukselta.
VastaaPoista1400 on paljon! Mutta toisaalta, kun syöjiä on noin paljon, ei taida muuta vaihtoehtoa ollakaan. :D Hyvään ruokaan kannattaa kuitenkin satsata, koska ruoka on paljon muutakin kuin polttoainetta.
PoistaMä en oo ihan varma, paljonko ruokaan menee rahaa. Reilusti yli 100e ruokakauppaan kuitenkin viikossa, siihen miehen lounasruoat ja kaikki ravintola ja kahvilakulut päälle...
Meillä säästöä tulee, kun kasvatamme osan käyttämästämme ruoasta. Esimerkiksi mehut tehdään omista omenoista/marjoista. Kasvimaa tuottaa sapuskaa koko kesän jne.
VastaaPoistaIhanaa, että on mahdollista kasvattaa itse! Meillä on kerrostalon pihalla yrttilaatikko ja pari mansikan taimea, mutta niillä ei hirveästi säästöä saa aikaan... :D
PoistaPaljon hyviä vinkkejä! Tuo kirja pitääkin lainata kirjastosta :)
VastaaPoistaOn kyllä kokkailun arvoinen kirja. 👍😊
PoistaHyviä vinkkejä! Meidän pitäisi ehdottomasti tsempata niin paljon suunnittelussa ja isompien määrien tekemisessä. Itse tehtyä leipää pitäis ehdottomasti tehdä enemmän, se on niin super hyvääkin :)
VastaaPoistaItse tehty leipä on tuoreena kyllä ihan parasta. :) Mä oon nyt monesti tehnyt yön yli jääkaapissa kohoavasta taikinasta sämpylöitä, ne on tosi ihania ja helppoja. :)
Poista