Matkakohteena Krakova

Meidän lentomatkat Krakovaan sujuivat odotettua paremmin. Etukäteen emme olleet matkaa suunnitelleet juurikaan. Perillä meillä oli aikaa koko viikko. Krakovassa on paljon nähtävää ja sitäkin enemmän mielenkiintoista ja surullista historiaa. Viikossa aikuisten kesken ehtii nähdä kaiken tarvittavan ja löytää ihania yksityiskohtia kaupungista, mutta rento loma 1-vuotiaan taaperon kanssa ei anna ihan yhtä paljon nähtävyyksien osalta.


Krakovan vanhakaupunki

Krakovan vanhakaupunki on kaunis. Vanhankaupungin keskus on Rynek Glowny -aukio. Aukiolla sijaitsee mm. Mariankirkko ja vanha Verkahalli. Aukio on täynnä turisteja ja ravintolat sekä kahvilat ovat pääasiassa turisteille suunnattuja.


vanhakaupunki krakova
Marian kirkko

krakovan vanhakaupunki


Kazimierz

Kazimierz on vanha juutalaiskaupunginosa. Oikeastaan Kazimierzi on ollut aikoinaan oma, täysin erillinen kaupunki Krakovasta. Kuten arvata saattaa, 2. maailmansodan tapahtumat näkyvät yhä Kazimierzissa.

Kaupunki rapistui todella huonoon kuntoon sodan jälkeen. Vanhojen rakennusten entisöinti ja kaupunginosan siistiytyminen lähti käyntiin kunnolla vasta 1993, kun Steven Spielbergin ohjaama Schindlerin lista kuvattiin suurimmaksi osaksi Kazimierzissa.

krakova kazimierzNykyään Kazimierzissa on hyviä ja edullisia ravintoloita sekä nuorekas tunnelma. Palvelu oli hyvää ja ruoka maistui jokaisessa ravintolassa hyvin - muualla Krakovassa tästä sai valitettavasti vain unelmoida. Ehkä meillä oli huono tuuri muiden paikkojen suhteen, mutta mielestäni Kazimierz oli paljon viihtyisämpi paikka, kuin muut osat Krakovaa.

Juutalaisia juutalaiskaupunginosa Kazimierzissa ei enää asu juurikaan, mutta joka kesä alueella järjestetään juutalaisen kulttuurin festivaali, mikä olisi varmasti ollut mielenkiintoinen kokemus.


krakova kazimierz

 


Krakovan parhaat nähtävyydet & retket

Kävelykierrokset


Kaupungissa järjestetään useita ohjattuja kävelykierroksia. Me osallistuimme kahdelle ilmaiselle kävelykierrokselle, joissa matkaoppaalle voi halutessaan antaa lopuksi tippiä. Nämä kävelykierrokset olivat todella mukava ja rento tapa tutustua kaupunkiin laajemmin. Kävelyä tuli parin tunnin kierroksella kiitettävästi ja nähtyä tuli sellaisia paikkoja, joihin ei olisi itse tullut mentyä.

retket krakovassa
Tyttö oli kiinnostunut turistikierroksella synagogan historiasta

 


Wawelin linna


Wawelin linna on suosittu turistikohde. Jos haluat päästä linnan sisätiloihin, tarvitset maksullisen lipun. Lippua kannattaa olla jonottamassa heti aamusta. Me olimme linnan aukiolla kiertelemässä heti aamupäivästä, jolloin lippujonot olivat jo todella pitkiä.

Wawelin linnasta löytyy myös lyhyt tunneli. Tunnelin päässä on tultasyöksevä lohikäärmepatsas, joka on varmasti isompien lasten mielestä jännittävä.

krakova wawelin linna

 

Nowa Huta

Nowa Huta on kaupunginosa, joka rakennettiin Neuvostoliiton mallikaupungiksi. Kaupunginosassa toimi terästehdas ja kaupunkilaiset olivat pääasiassa terästehtaan työntekijöitä. Työntekijät saivat Nowa Hutasta ilmaisen asunnon ja kaikki tarvittava löytyi Nowa Hutasta - Krakovaan ei tarvinnut, eikä moni halunnutkaan, lähteä. Kaupunginosassa oli paljon neuvostoarkkitehtuurille tyypillisiä "neukkukuutioita", mutta vastapainona niille Nowa Hutasta löytyi paljon viheralueita.
 
krakova nowa huta

Alun perin Nowa Hutassa ei ollut kirkkoa, eihän se neuvostoliittolaiseen ideologiaan olisi sopinutkaan. Hallinto vastusti kirkkoa, mutta kirkko rakennettiin siitä huolimatta käsin talkoovoimalla. Kirkko valmistui vuonna 1977 ja se on tehty muistuttamaan Nooan arkkia. Kaukaa kirkko näytti suoraan sanoen rumalta, mutta lähempää katsottuna ja sisältä kirkko oli todella kaunis.

arka pana nowa huta
Arka pana, eli Jumalan arkki, kirkko Nowa Hutassa

nowa huta kirkko
Kirkko sisältä

Oppaamme kertoi, että Krakovassa on paljon ihmisiä, jotka kehuskelevat, etteivät ole koskaan käyneet Nowa Hutassa. Toisaalta on ihmisiä, jotka haluavat varta vasten asua Nowa Hutassa, eivätkä pidä erityisemmin Krakovasta.

Nowa Huta oli karu, eikä sielä näkyvä neuvostoideologia tunnu hyvältä. Mutta kuitenkin, jollain tapaa, tuo kaupunginosa oli viehättävä puistoineen ja betonitaloineen. Nowa Huta on ristiriitaisin paikka, missä olen käynyt. En tiedä, oliko paikka ihan hirveä, vai oliko se jotenkin idyllinen.

 

Auschwitz ja Wieliczkan suolakaivos

Nämä kohteet jätimme välistä, mutta sinun ei kannata sitä tehdä! Molempiin kohteisiin järjestetään paljon ryhmä- ja yksityisretkiä Krakovasta. Auschwitzissa käyntiä pohdittiin vielä reissussa, mutta päätimme, ettei kohde ole sopiva meidän 1-vuotiaan kanssa reissatessa. Tulevaisuudessa haluan kyllä Auschwitzissa käydä. 

Wieliczkan suolakaivokseen suosittelen ehdottomasti tutustumaan! Maanalaisessa kaivoksessa sijaitsee kaunis kappeli, patsaita sekä maanalainen järvi. Kaivoksen opastetulla kierroksella on luvassa paljon kävelyä. Valitettavasti maanalainen kävelyretki kaivoshisseineen ei houkuttanut ahtaanpaikankammoista...


Leikkipuistot - lapsen valinta

Kohteessa kuin kohteessa leikkipuistoja löytyy matkaoppaiden lisäksi kätevästi Google Mapsilla. Uudet leikkipuistot tuovat vaihtelua lapselle ja lapsen touhutessa leikkipuistoissa myös vanhemmat saavat hengähtää.

lasten krakova


Onko Krakova sinulle tuttu matkakohde? 
Mitä kaupunkikohdetta suosittelisit meidän perheelle seuraavaksi?

14 kommenttia

 1. Krakovaa suosittelen aina kaikille. Niin rakastuneille pareille kuin perheille. Muuton jälkeen suunnistamme jälleen Krakovan suloiseen syliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa huomata, kuinka paljon tykkäät Krakovasta! Itse suosittelisin heti pariskunnille, mutta perheelliselle pienellä varauksella. Moni paikka ei ollut kovin lapsimyönteinen, mutta tästä(kin) kokemuksesta tulen vielä kirjoittelemaan myöhemmin. :)

   Poista
 2. Ei ole tuttu, mutta mielenkiintoiselta vaikuttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tutustumaan! Krakovassa on hurjasti historiaa ja todella hyvin säilynyt vanha kaupunki. Hintataso on myös kohdallaan ja lentomatka lyhyt. :)

   Poista
 3. Mielenkiintounen kohde, juuri tuon historiansa takia. Pitääpä harkita joskus perhereissun kohteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Etenkin isommille lapsille löytyy paljon jännittävää nähtävää. :)

   Poista
 4. Kiitos mielenkiintoisesta matkakertomuksesta! Krakova, ja Puola ylipäätään, on minulla vielä to do -listalla. Lasten kanssa lomailu sujuu ihan hyvin kaupungissakin. Lapset katselevat elämää vähän erinäkökulmasta, mutta ovat kiinnostuneita ihmeen monista ja monenlaisista asioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten kanssa lomailu sujuu kyllä missä vain, kun on oikea asenne mukana! :)

   Poista
 5. Minä en ole koskaan käynyt Krakovassa. Tämä postaus olikin kiva lukea! Tuli taas yksi kohde lisää "mihinhaluaisinmatkustaa"-listalle.
  Me suuntaamme kesällä taas Pärnuun ja tällä kertaa ajellaan ehkä myös Riikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riika ja Pärnu ovat tosi ihania paikkoja! Jos menette Riikaan, niin suosittelen vanhaa kauppahallia sekä https://www.tripadvisor.fi/Restaurant_Review-g274967-d2192607-Reviews-Apsara_Tea_House-Riga_Riga_Region.html tuota teepaikkaa, se on ihan älyttömän symppis. :)

   Poista
 6. Krakova ei ole kyllä millään lailla tuttu, mutta mielenkiinto heräsi heti! Muutenkin kauhea matkakuume 😅

  VastaaPoista
 7. Krakova ei ole vielä tuttu mutta sinne suunnataan syksyllä! :) En tiedä missä kaikkialla olette matkustelleet mutta Euroopan kaupungeista itse pidin älyttömän paljon Gdanskista! Se oli helppo, halpa ja niin ihana pieni kaupunki mistä olisi helposti päässyt Gnydiaan ja Sopotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gdanski on kyllä toivekohteiden listalla meillä! :) Kirjoittelen jossain vaiheessa vielä Krakovan ravintoloista, mutta niidenkin osalta suosittelen ehdottomasti Kazimierzin aluetta.

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)