Lentokoneessa vilkkaan, vihaisen taaperon kanssa

Käytiin koko perhe Krakovassa lomamatkalla. Minä pelkään lentämistä, 1-vuotias tyttö ei viihdy paikallaan istuen yhtään ja mies taitaa olla meidän perheessä ainoa normaali lentomatkustaja. Lennot kestivät noin tunti Vaasasta Helsinkiin ja Helsingistä Krakovaan noin kaksi tuntia.

Helsinki-Vantaalla

Lentokentän varalle otettiin mukaan kantoreppu Tula ja tytölle valjaat. Menomatkalla kentällä oli onneksi niin hiljaista, että tytön pystyi antaa kävellä vapaammin. Lentokentällä oli myös lainattavia lasten kärryjä, joiden kyydissä tyttö tykkäsi istuskella. Krakovan lentokentällä Tula oli todella tarpeellinen, koska turvatarkastuksen jonot olivat pitkiä ja tungosta oli paljon.

Helsinki-Vantaalla on muutamia leikkialueita. Meillä oli lennoilla monen tunnin vaihdot, mikä oli hyvä juttu. Vaihdolla oli kunnolla aikaa syödä jotain sekä kuluttaa energiaa leikkipaikalla. Leikkipaikat olivat aika pieniä ja aikuisen silmään tylsiä, mutta ne olivat hyvin rajattuja alueita, joissa lapsen sai antaa leikkiä vapaasti.

Lennoille saa ottaa eväät alle 2-vuotiaalle, myös nesteitä. Aikuiselle mukaan voi pakata kiinteitä eväitä, esimerkiksi voileivän voi ottaa mukaan. Me pakkasimme tytölle mukaan hedelmiä, maissinaksuja ja smoothiepusseja. Kukkaro kiitti, kun kaikkea ei tarvinnut ostaa lentokentältä.


Mitä mukaan lennolle?

Lennolla alle 2-vuotias saa matkustaa ilman paikkaa aikuisen turvavyöhön kiinnitettynä. Tytöstä koko reissun lentomatkat maksoivat 17 euroa. Koska tyttö juo vielä maitoani, oli luotevaa, että hän matkusti minun sylissäni.

Pakkasimme lennolle aika maltillisesti tavaraa. Kaikille otettiin mukaan ylimääräinen vaatekerta katastrofien varalle ja lisäksi reippaasti vaippoja ja kosteuspyyhkeitä.

Herkullisiksi viihdykkeiksi tytöllä oli mukana omia eväitä. Lisäksi muutama eläinkirja sekä pari tarkasti valittua legopalikkaa. Jälkikäteen ajateltuna ne muutamatkin duplot olisivat voineet olla katastrofi, vaikka itse kohteessa legot olivat kovassa käytössä. Latasimme myös tablettiin muutaman 1-vuotiaalle sopivan yksinkertaisen pelin.Pieni, mutta niin vihainen lentomatkustaja

Tytön lennot sujuivat pääasiassa hyvin. Vaikeinta oli se, että 1-vuotiaan on mahdoton käsittää, miksi pitää istua paikoillaan. Nousun ja laskun ajan tyttöä viihdytti parhaiten maissinaksut, lastenkirjat sekä lentokoneen omat lehtiset.

Heti nousun jälkeen otin tytön aina rinnalle ja meidän onneksemme tyttö nukkui jokaisella lennolla suurimman osan lennoista! Laskeutumisen ja nousun ajan turvallisin asento sylissä matkustavalle taaperolle on pystyaennossa. Laskun alkaessa tyttö oli pakko nostaa pystyyn ja hän istui sylissä enemmän tai vähemmän tyytyväisenä.

Viimeinen lentomme Helsingistä Vaasaan ei sujunut kovin hyvin. Ensin jouduimme odottaa melko pitkään lentokoneelle vievässä bussissa. Tyttö huusi vihaisena, kun ei saanut juosta bussin ovista ulos. Onneksi jossain vaiheessa ihana nuori nainen esitteli tytölle kissakynäänsä, mikä rauhoitti häntä hieman. Toki hän suuttui, kun ei saanut ottaa kynää itselleen...

Alkulento sujui nousun jälkeen hyvin, kun tyttö nukahti. Lähellä Vaasaa tyttö alkoi kuitenkin turhautua ja hän kiukkusi vihaisesti. Moni kanssamatkustaja, ja lentoemäntä, tulkitsivat kiukun korvakipuna. Sain tytölle pahvimukit korvien päällä pidettäväksi korvakipua helpottamaan. Raivokas neiti heitteli mukit pitkin koneen käytävää vihaisesti karjuen. Nokkamukin hän huitoi pois, samoin kaikki lempikirjansa. Minua hän yritti lyödä samalla kiemurrellen turvavöistä irti.

Huomasin, että kun joutuu pitämään lentokoneen laskeutuessa kaikin voimin paikallaan naama punaisena huutavaa uun muotoon taipunutta lasta, unohtuu pahastakin lentopelosta ainakin kolmasosa. Koneen laskeuduttua ja turvavyövalon sammuttua, loppui itku kuin veitsellä leikaten. Koneesta tyttö käveli reippaasti pois ja oli, kuin mikään ei olisi sattunutkaan.

Onneksi kanssamatkustajat tuntuivat ymmärtäväisiltä ja maassa sain muutaman tsemppaavan kommentin paheksunnan sijaan. Ehkä tsempit johtuivat siitä, että kaikki luulivat tytön huutavan korvakipua, paitsi ne jotka näkivät lähietäisyydeltä pienen neidin silmittömän raivon.

Avain onnistuneeseen lentoon vilkkaan taaperon kanssa taitaa olla ääntä sietävät kanssamatkustajat. Aion reissata perheen kanssa uudestaan lähitulevaisuudessa.Millaisia vinkkejä sinulla on lasten kanssa matkustavalle? 
Onko sinulla jokin matkakohde, jota suosittelisit perheelliselle?

10 kommenttia

 1. Hyvä, ettei teille jäänyt kammoa matkasta. Seuraavan kerran voi mennä jo paljon paremmin. Ei todellakaan kannata tuon takia jättää matkaamatta!

  Katsotaan miten meidän käy, kun matkaamme toukokuussa 1- ja 3-vuotiaiden kanssa Kaliforniaan ;). Olemme jo lentäneet kaksikon kanssa onnistuneesti Turkkiin ja Tukholmaan, joten luottoa kyllä on. Ottaa vain tarpeeksi tekemistä ja naposteltavaa mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaliforniaan onkin sitten reippaasti pidempi lento! :) Itse yritän siedättyä yli parin tunnin lennoille. :D

   Poista
 2. Meillä lennettiin kanssa lapsen ollessa reilu 1 vuotias. Lentomatka oli huomattavasti lyhyempi, mutta saimme kanssa maistaa lentämisen haasteellisuuden aktiivisen lapsen kanssa. Kirjoittelinkin meidän lentomatkasta ja meidän selviytymisvinkit reissun jälkeen:
  https://www.vauva.fi/blogit/koivulan-emanta/hei-me-lennetaan-5-vinkkia-lennolle-taaperon-kanssa
  Hienoa, että teille ei tullut matkustuspelkoa. Eihän noita kiukkuja kovin vakavasti kannata ottaa. Jos joku ei ymmärrä, niin se on sen ongelma. Lasten kiukulle kun ei aina vaan voi mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän neiti kiukkuaa nykyään vähän joka paikassa. Vaihtoehtoina kotona kiukkuaminen niin, että kaikkien pää hajoaa tai sitten ihmisten ilmoilla käytöksen opetteleminen. :D

   Poista
 3. Eipä niille kiukuille mitään mahda; niitä vaan tulee lapsille ja ne kuuluu elämään. Jos joku ei kestä, niin se olkoon hänen murheensa sitten siinä kohti.. Meillä lennettiin alle vuoden ikäisen kanssa ja olihan se sinällään kokemus, vaikka aika kivasti loppujen lopuksi silloin menikin. Nyt jos pitäisi tuon 2v 7kk kanssa lähteä niin olisi varmaan hermot kovilla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alle vuoden ikäisen kanssa lentäminen sujuu varmasti paremmin, varsinkin jos lapsi ei vielä kauheasti osaa itse liikkua. :D

   Poista
 4. Eipä noille kiukuille mitään voi. Parasta on pysyä itse rauhallisena. Meidän lapset ovat jo sen verran vanhempia, että ei tule kiukkua nuorimmallekaan kun tabletissa tai puhelimessa riittää akkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että isompien kanssa sujuu matkaaminen jo älylaitteiden siivittämänä hyvin. :)

   Poista
 5. No sehän meni tavallaan sinun kannaltasi paremmin, kun et ehtinyt niin paljon pelätä, kun huomio kiinnittyi pikkuneitiin! :D Uutta matkaa vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman pelon huomioimattomuus oli kyllä ainoa positiivinen tuossa raivoamisessa. :D :D

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)