Joululahjaideoita aikuiselle, jolla on jo kaikkea

Olen yrittänyt monta vuotta päästä turhasta tavarasta eroon. Tavaroita ja vaatteita tuli ennen hankittua hetken mielijohteesta ja vapaapäivien hauska tekeminen oli shoppailu. Ostoskäyttäytymisen hillintä on vaikuttanut myös joululahjaostoksiin. Nykyään ostan lähinnä lahjakortteja tai teen pieniä pois kuluvia lahjoja itse.

Hyvänä ohjenuorana tarpeellisen lahjan ostamiseen on se, että lahja kuluu käytössä (ja lahjan saaja tiettävästi sen käyttää), tai että lahja on toivottu. Mielestäni on ihan ok kysyä lahjan saajalta etukäteen, tarvitseeko hän tiettyä lahjaa.

Välittämistä on hirmuisen helppo näyttää ostetulla tavaralla. Lahja voi sisältää yhteistä aikaa tai hemmottelua lahjan saajalle, tai ehkä henkilökohtaisen kirjeen tai valokuvakirjan? Mieti mistä lahjan saaja tykkää, älä sitä, minkä lahjan ostaminen tuottaa sinulle iloa.


Aineettomia ja kuluvia joululahjavinkkejä, jotka ilahduttavat:

 • Lahjakortti (yhteiseen) tekemiseen: ravintolaan, elokuviin, kahvilaan, uimahalliin, kuukausijäsenyys kuntosalille, hotelliyö, liput kiipeilypuistoon.
 • Pääsyliput konserttiin tai festareille.
 • Hemmottelua arjen keskelle: lahjakortti kauneushoitolaan tai hierontaan.
 • Ruokalahjat: Laadukkaista tuotteista koottu herkkukori tai itsetehdyt herkut otetaan ilolla vastaan. Olisiko mieluinen lahja vaikka kotitekoinen nutella, jouluinen granola (nutellan ja granolan ohje Ruoka-alkemisti -blogissa), herkullinen joululeipä (ohje Kangaskorjaamolla -blogissa) tai ihanat jääsuklaat? Kauniisti pakkaamalla myös itse tehdystä ruokalahjasta saa todella näyttävän lahjan.
 • Juomalahjat, esimerkiksi laadukas glögi. Osta alkoholillisia juomia vain sellaiselle lahjansaajalle, jonka tunnet enemmän kuin perinpohjaisesti ja tiedät lahjan olevan sopiva hänelle.
 • Hyväntekeväisyyslahjat henkilölle, jonka tiedät lahjaa arvostavan. Mieti mikä hyväntekeväisyysjärjestö on lahjan saajan ajatusmaailmaa mahdollisimman lähellä. Oranssia blogissa laaja listaus hyvää tekevistä lahjoista.
 • Lahjakortti kotisiivoukseen. Siivouksen voit hoitaa joko sinä, tai siivousfirma. Ikkunanpesu on varmasti monen inhokkityö, johon lahjakortti kelpaisi.
 • Suoratoistopalvelut, kanavapaketit tai äänikirjapalvelut lyhyenä tai pidempänä pätkänä tuovat paljon iloa.
 • Lehtitilaus.
 • Valokuvakirja tai ensi vuoden kalenteri lahjan saajalle tärkeistä kuvista.
 • Henkilökohtainen kirje, jossa muistelet parhaita hetkiä lahjan saajan kanssa tai kerrot, miksi hän on sinulle erityisen rakas. 

Millaisia lahjoja sinä olet toivonut jouluksi? 
Keksitkö muita aineettomia tai käytössä kuluvia lahjoja, jotka ilahduttaisivat sinua tai läheistäsi?

14 kommenttia

 1. Mun joka vuotinen lahjatoive on matka Krakovaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ootko ollut Krakovassa aiemmin? 😊 Me ollaan ensi keväänä menossa sinne ja vinkkejä olisi kiva kuulla!

   Poista
 2. Sinulla oli tosi hyviä lahjavinkkejä. Lempilahjani olisi loma jossakin lämpimässä maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpöön olisi kyllä kiva näillä keleillä päästä. 😊

   Poista
 3. Toivoisin unta ensinnäkin näin äitinä. Mutta lisäksi jokin hajuvesi olisi kiva ja perinteinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat unta lahjaksi. Meillä oli alkuun unien kanssa vaikeaa ja tiedän kuinka rankkaa se on.

   Poista
 4. Kivoja idiksiä sinulla! Minusta joku viini- tai sampanjapullo on yleensä aika kätevä lahja, kun ne kuluvat mukavasti pois ja voi kutsua vieraita kylään niitä yhdessä nauttimaan. Matka on tietysti myös aina hauska ja käsityöihmisenä ilahtuisin langoista tai käsityökirjoista. Tänä vuonna olen poikkeuksellisesti toivonut materiaa (yleensä olen sanonut, etten mitään tarvitse). Olen nimittäin toivonut yhtä cd-levyä ja yhtä kirjaa ja nyt toivoisin vielä valokuva-albumeja, joihin voisin perinteiseen tapaan laittaa valokuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjat ovat mielestäni myös ihania lahjoja! Myydyimpien listalta saa joulun aikaan ideoita lukevalle ihmiselle. :)

   Poista
 5. Tosi hyviä ideoita tässä :) Lahjakortit ja pääsyliput ovat varmasti tosi monelle mieluisia!

  VastaaPoista
 6. Hyviä lahjavinkkejä, mulle kelpaisi hyvin ainakin keikkaliput kun itse ei tule ostettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Tuollaiset vähän hemmottelevat lahjat usein ilahduttaa, mutta niitä ei tule itselle ostettua. :)

   Poista
 7. Hyviä ja monipuolisia ideoita. Itse kirjoitan joulukorttien mukaan muutaman kirjeen ja jaan kuulumisiamme. Eihän sitä ihan lahjaksi voi sanoa, mutta luulen että vastaanottajalle tulee hyvä mieli, kun on muutakin jouluntoivotusten päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henkilökohtainen lisä joulukorttiin olisi minun mielestäni ainakin kiva lisä! Ennen tytön syntymää kirjoitin kortteihin myös pienet henkilökohtaiset kuulumiset ja terveiset, nyt tapa on harmittavasti jäänyt... Ehkä ensi vuonna taas. :)

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)