"Vaalivauva" raivostuttaa

Et ole vielä tainnut kuulla, että presidenttiparimme Sauli ja Jenni saa lapsen? Presidentinvaalit lähestyvät, joten onhan ihan selvää, että lapsi on vaalitemppu. Mikä sinetöisi yhtä hienosti vaalivoiton, kuin tuore vauva? Yhtälailla minun tyttäreni syntymäkuukausi oli tarkoin harkittu niin, että määräaikainen työsuhteeni loppui sopivasti. 

Raivostuttaa. On onnekkaita ihmisiä, jotka voivat temppuilla ja asettaa toiveita lapsen syntymäkuukauden ja -vuoden suhteen. Niitä, joiden lapsi syntyy uralle otollisella hetkellä ja saa alkunsa helposti. Edelleen se, että joillain asiat toimivat näin yksinkertaisesti tämän asian suhteen, aiheuttaa minussa katkeruutta. Vielä enemmän aiheuttaa katkeruutta se, ettei ihmiset tiedosta ongelmaa nimeltä lapsettomuus.Kaikkien lapsettomien puolesta olen äärettömän onnellinen, että korkea-arvoisessa tehtävässä työskentelevä kertoo lapsiuutisen yhteydessä sen, että lasta jouduttiin odottamaan vuosia. Näin kerrotun uutisen yhteydessä huutelut vaalivauvasta tuntuvat erityisen irvokkailta.

Aamulehden pilapiirros aiheesta on sinänsä hauska. Siinä kaikki presidenttiehdokkaat seisovat vierekkäin ja huutelevat kullallensa, että "tuutko tänne, olisi yksi homma". Mutta miltä pilapiirros mahtaa tuntua esimerkiksi Merja Kyllösestä, joka on puhunut lapsettomuudestaan avoimesti?

Voin puhua vain omasta puolestani, mutta minulle lapsettomuuden kokemus oli voimakas. Elin mustassa kuilussa, josta näin valon, mutta kuukausi toisensa jälkeen valo lipesi ulottuviltani. Kommentit biologisesta kellosta, lapsentekoajasta, ja äidillisyydestäni satuttivat suunnattomasti. Tietenkin elämässäni oli paljon hyvääkin, mutta lopulta olin aina omassa kuplassa suruni kanssa yksin.

Lapsen saamisen myötä muistot tuosta ajasta ovat haalenneet. Muista kuitenkin yhä sen, etten ollut kovin sosiaalinen ja itkin paljon. Miehen kanssa pakomatkat ulkomaille olivat parasta mitä tiesin ja sukujuhlissa yhdessä kokoontuminen pahinta. Muistan mitä oli henkinen paha olo ja hormonilääkitysten aiheuttama fyysinen paha olo.

Toivon, että ihmiset olisivat ymmärtäväisempiä. Eivätkä puhuisi vaalivauvasta.

12 kommenttia

 1. Ymmärrän hyvin, että tuollainen ärsyttää. Kieltämättä ajoitus paljastaa uutinen oli silti aika osuva :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osuva kyllä, siksi että raskaus on edennyt kohtuu pitkälle, eivätkä varmasti halunneet, että uutisen julkistaa iltapäivälehdistö kohuotsikolla. :)

   Poista
 2. Ymmärrän pointtisi hyvin. Itse lähinnä kohauttelen olkiani tällekin uutiselle ja käännän sivua. Lähipiirissäni ei onneksi olla kauhean kiinnostuneita koko vauvauutisesta joten sitä ei tarvitse pahemmin ajatella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseä kiinnostaa lähinnä lapsettomien oikeuksien näkökulmasta ja keskustelun herättäjänä. :)

   Poista
 3. Minä luin presidenttiparin tiedotteen. Siinä oli mielestäni asiallisesti ja kauniisti kerrottu, ettei raskaus ollut itsestäänselvyys. Muita kirjoituksia ja vaalivauvaspekulointeja en ole jaksanut lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä minunkin mielestäni lyhyeen tekstiin saatu paljon kauneutta ja syvyyttä mahtumaan! :) Itse luen varmasti liikaa muiden ihmisten mielipiteistä esim. uutisten kommentoinneista...

   Poista
 4. Mä en ole yhtään seurannut näitä uutisia, mutta ei mulle olisi tullut mieleenkään mikään vaalivauva.. Itse olen vaan onnellinen presidenttiparin puolesta :)

  VastaaPoista
 5. Olen onnellinen presidenttiparin puolesta ja tuntuu, että niin on suurin osa kansastakin, jos asia ylipäätään kiinnostaa. Kieltämättä kyllä heräsi ajatus, että mitäs jos varteenotettava naispresidenttiedokas ilmoittaisi vauvan tulosta? Veikkaan (tiedän), ettei suhtautuminen olisi yhtä positiivista, vaikka ihan hyvin sitä voisi juosta kissanristiäisissä vauva kainalossakin (näin kärjistetysti).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä totta, ettei taitaisi nainen vauva-uutisen jälkeen olla enää varteenotettava ehdokas. 😕

   Poista
 6. Hyvin sanottu Maria! Mistä tuo postauksen kaunis kuva on otettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Kuva on Islannista. Se on kyllä huikaisevan kaunis maa - kuin suoraan satukirjasta!

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)