Seitsemän vinkkiä onnistuneeseen imetykseen

Olen kirjoittanut useamman tekstin meidän imetystaipaleesta. Imetystaipaleemme ei ole ollut ihan mutkaton, mutta näin jälkikäteen ajateltuna sujunut kuitenkin ilman kovin suuria ongelmia - kuten rintatulehduksia tai totaalisesti hajonneita rinnanpäitä. Vaikka imetys sujuu nykyään lähes huomaamatta, on onnistuneeseen imetykseen vaadittu paljon. Kerron sinulle, mitkä tekijät mahdollistivat meillä onnistuneen ja pitkän imetyksen.

Läheisten tuki

Jo ennen vauvan syntymää kerroin miehelle haluavani imettää. Miehen tuki oli alussa erittäin tärkeää. Mies toi minulle vettä ja syötävää pitkien imetysten aikana - jopa yöllä. Vaikeina hetkinä hän ei kyseenalaistanut minun kykyäni imettää, vaan kannusti. Korvikkeesta ei puhuttu vaihtoehtona, eikä sitä koskaan ostettu kotiin edes varmuuden vuoksi. Myös muut läheiseni ovat suhtautuneet positiivisesti imettämiseen.


Imetyksen hyötyjen tiedostaminen

Imetyksen hyödyistä kannattaa ottaa selvää etukäteen. Imettämisestä on hyötyjä sekä äidille, että lapselle. Imetys esimerkiksi pienentää monien sairauksien riskiä äidillä ja lapsella, imettämällä säästää rahaa ja on ekologista.

korvikkeen ja rintamaidon erot

 

Usko itseesi ja ole päättäväinen

Aina päättäväisyyskään ei auta onnistumaan, mutta vaikeuksien kautta voittoon -asenteesta ei ole imetyksessä kenellekään haittaa. Harva selviää imetystaipaleesta ilman vaikeuksia. Kun päättää imettävänsä, eikä osta korviketta kaappiin, on päätöksessä helpompi pysyä. Alun tunnemyrskyissä olisin varmasti tarttunut korvikepurkkiin, jos sellainen olisi kotoa löytynyt. Se olisi puolestaan vähentänyt maidontuotantoa ja negatiivinen kierre olisi ollut valmis.

Jos imetys olisi mennyt mönkään ja korviketta tarvittu, olisi sitä saanut ympäri vuorokauden auki olevista kaupoista.


maidon riittävyys imetys

 

Varustautuminen 

Ensimmäisinä viikkoina synnytyksestä ja raskaudesta toipuminen ovat kovaa työtä. Varaa itsellesi helppoa ruokaa ja paljon juotavaa, sillä myös imetys kuluttaa alkuun paljon energiaa. Myös viihdykettä kannattaa varata, koska vaikka vauva onkin maailman suloisin, ei sitä välttämättä jaksa koko aikaa tuijottaa hievahtamatta. Meillä oli digiboksilla monia elokuvia, joita katselin kun imetin pitkiä aikoja kerralla. Öisin, kun en pystynyt nukkua, luin kirjoja samalla kun imetin.

Kotona imetystä helpottivat imetystyyny, lämmin kauratyyny (vähensi kipua) sekä lanoliinivoide. Julkisilla paikoilla imettämisestä mukavempaa voi tehdä kunnon imetysvaatteet tai imetyssuoja. Ihania imetysvaatteita löytyy mm. suomalaiselta Maitotytöltä. 

 
laktivistiäiti

 

Imetyksen tukiryhmä ja imetystukihenkilö

Jos imetyksen kanssa tulee ongelmia, kannattaa pyytää apua, vaikkei ongelma olisi suuri. Facebookissa on imetyksen tukiryhmä, missä koulutetut imetystukiäidit vastaavat mieltä painaviin kysymyksiin. Olen saanut sieltä sekä imetyksen tuki ry:n chatista apua imetyksen ongelmiin.

Pian sairaalasta kotiuduttua meillä kävi myös imetystukiäiti neuvomassa imetyksessä ja olen lisäksi käynyt imetystukiryhmän tapaamisissa. Ihan yksin en voi siis kunniaa onnistuneesta imetyksestä ottaa.


Ammattihenkilön kuunteleminen 

Synnytyssairaalassa ja neuvolassa kannattaa kysyä rohkeasti apua imetykseen. Kuuntele ammattilaista, mutta ole myös kriittinen - aina ammattilaisenkaan imetysosaaminen ei ole ajantasaista. Joskus, jos ammattilaisen imetysosaaminen on huonoa, voidaan esimerkiksi korviketta tarjota vaikkei sille olisi tarvetta. Toisen mielipiteen kysyminen ei maksa kuin vähän vaivaa, jos saamasi neuvot mietityttävät tai tuntuvat asiaankuulumattomilta.


Lapsentahtisuus

Imettämisen aikataulutukseen on monenlaisia ohjeita. Ennen syötettiin kellon mukaan, mutta nykyään suositellaan lapsentahtista imettämistä. Lapsentahtinen imettäminen auttaa turvaamaan maidon riittävyyden. Meillä ensimmäiset kuukaudet kuluivat suurimmaksi osaksi vauva rinnalla, mikä oli kieltämättä rankkaa ja aika rasittavaa. Myös tiheän imun kausilla vauva on ollut kiitettävästi minussa kiinni yötä-päivää.

onnistunut imetys

Postauksen kuvat Laktivistiäidiltä.

2 kommenttia

  1. Mun mielestä on kyllä ihan hyvä idea ostaa korviketta (ja lukea myös korvikkeista jo etukäteen) jo varuiksi kaappiin, koska jos niitä lisämaitoja tarvitseekin antaa, ei tarvitse sitten stressissä arpoa mitä ostaisi. Meillä ainakin oli kiva, että oli Tuutia kaapissa jo valmiiksi, kun ei omat maidot alkuun riittäneet. Sinänsä ihan hyviä neuvoja tässä kirjoituksessa, mutta itse aion tulevaisuudessa ottaa vähän rennommin, ei se maata kaada jos korvikettakin pitää välillä antaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisille sopii varmasti tuo korvikkeen varalla pitäminen.

      Vähän sama kuin kahvipullan pitäminen varalla vieraille sopii jollekin. Minulle ei sovi kumpikaan. :D Pullat syön itse ja korviketta olisin aluksi antanut huonona hetkenä jos sitä olisi ollut.

      Liika ehdottomuus on kyllä pahaksi asiassa kuin asiassa. :)

      Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)