Vauva, joka kävi perjantai-iltana ravintolassa

*Teksti saattaa sisältää kärjistystä

Suomi on monessa suhteessa mahtava paikka kasvattaa lasta. Suomessa on pitkä äitiysloma, joka on äärettömän suuri etuoikeus. Lapsen hankintaa tuetaan äitiyspakkauksella, lapsilisällä, ilmaisella koulutuksella jne. Yleinen asenneilmapiiri on kuitenkin mielestäni kireä lasten suhteen: lapsia saa olla, kunhan ne eivät näy tai kuuluu.

Suomessa lapsiperheet saavat syödä lapsiystävällisissä ravintoloissa. Lomailla voi lapsiystävällisissä hotelleissa lapsiystävällisissä rantalomakohteissa. Ulkona voi liikkua päivällä ja kahvilaan voi mennä, jos se on perhekahvila. Jos vauva syö rintamaitoa, pitää kodin ulkopuolella olla imettämättä ja syöttää pullosta.

Ennen tytön syntymää me söimme miehen kanssa usein ravintoloissa. Matkustelimme mieluusti kaupunkikohteissa ja valitisimme hotellit huolettomasti. Tälläkään hetkellä perheystävälliset ravintolat ja koko perheen lomakohteet eivät kuulu suosikkeihimme. Pitäisikö meidän lapsen myötä alkaa käydä pelkästään S-ryhmän kokoperheen ravintoloissa ja lomailla vain turistirysässä Rodoksella

ravintolassa vauvan kanssa
Äitienpäivänä on ok syödä hienommassakin ravintolassa

Kaiken huippu on, jos haluaisi syödä hieman paremmassa ravintolassa. Varsinkin jos ruokailu ajoittuisi iltapäivään tai alkuiltaan, lastenhan pitää pysyä kotona tv:n ääressä tai mieluiten hiljaa nukkumassa viidestä lähtien. Eikö nykyvanhemmilla riitä järki olla viemättä lasta illalla ravintolaan?

Me haluttiin eräänä perjantai-iltana ravintolaan. Tyttö tuli mukaan. Yksikään mies ei kiinnittänyt meihin mitään huomiota. Naiset olivat toista maata: osa katsoi ihastellen syöttötuolissa maissinaksuja syövää tyttöä ja osa katsoi meitä selväsi halveksuen: Pitikö se lapsi ravintolaan tuoda illalla? Miksi se äännähti? Eikai tuossa lasissa ole viiniä?

Tyttö käyttäytyi nätisti. Välillä hän jutteli omalla kielellään meille, mikä sekin tuntui olevan osalle naisasiakkaista liikaa. Läheisessä pöydässä kävi tasainen naurunremakka viinilasin äärellä. En ymmärrä, miksi meidän pöydän äänet olisivat yhtään sen häiritsevämpiä, kuin kenenkään muunkaan? Tietenkin lapsi on potentiaalinen häiriötekijä ravintolassa, kiukutteleva ja raivoava lapsi ei kuulu ravintolaan. Mutta potentiaalinen häiriötekijä on myös keski-ikäinen nainen viinilasin äärellä - sehän voi alkaa kiukutella ja raivoamaan kännissä!

lapsiystävällinen ravintola
Mini mininä pippuripihvillä


Muualla Euroopassa lapset ovat osa arkea. Lapset tulevat mukaan ravintolaan, syövät samaa ruokaa kuin aikuiset, eikä lapsiystävällisen ravintolan nauravista nakeista ole tietoakaan. Ravintolassa voivat aikuiset juoda lasin viiniä tai valita lasillisen paikallista olutta. Ravintolassa voidaan syödä myös illalla ja lapset tulevat mukaan, koska he ovat osa perhettä. Kukaan ei soita lastensuojeluun, vaikka äiti istuisi ravintolassa syömässä ja nauttien muiden seurasta vielä illan hämärtyessä.

Miten sinä koet suomalaisen ravintolakulttuurin?

18 kommenttia

 1. Minunkin mielestäni suomalainen ravintolakulttuuri kaipaisi hieman lisää eurooppalaista rentoutta. Itseäni eivät ravintolassa ole koskaan häirinneet lapset, eivät edes pahantuuliset, vaan lähinnä vanhemmat (jotka eivät esim. vahdi lapsiaan tai tiuskivat lapsilleen kovaäänisemmin mitä lapsi itse metelöi) ja muut aikuiset ihmiset. Juuri nuo humaltuneet nais- tai miesporukat pitävät aika paljon kovempaa ääntä kuin yksikään lapsi..

  Mielestäni on hienoa ja hyvä juttu, että lapsi tottuu alusta asti ravintolassa ym. käymiseen :) Niin, ja tätä vanhempien alkoholinkäytön moralisointia en vaan ymmärrä. Ketä haittaa yksi viinilasi - tai kaksi? Humalahakuinen juominen ja örveltäminen on eri juttu, mutta muutama lasillinen ruoan kanssa pitäisi olla ihan okei kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Humala ja huppelissa oleminen tosiaan on sellaista, mitä lapsen ei kuulu nähdä. Mutta viinin tai muiden alkoholillisten ruokajuomien nauttiminen ovat mun mielestä ihan ok, lähes tilanteessa kuin tilanteessa.

   Poista
 2. Minulla ei ole omakohtaista kokemusta, sillä me syödään aika harvakseltaan ravintoloissa ja ollaan niinä harvoina kertoina valittu näitä perheystävällisempiä paikkoja. Ei erityisemmin siksi, että ollaan lasten kanssa liikenteessä. Ravintolavalinna ovat olleet ennemminkin sattumaa. Mutta mitä olen kuullut ja mediasta lukenut niin suomella on asiassa hieman petrattavaa. Luen myös paria ranskassa asuvan suomalaisnaisen blogia, joissa on sivuttu muun muassa tätä ravintolaihetta ja ilmeisesti Ranskassa homma menee aivan eri tavalla. Mulla kulkee tyttö lähes aina mukana kahviloissa yms ja kyllä minä oletan, että lapseni on niihin paikkoihin ihan yhtä tervetullut, kuin minäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ravintoloissa on lähes poikkeuksetta palveltu myös meidän miniä hyvin. :) Meilläkin valikoituu paikat pitkälti fiilis pohjalta. Välillä koko perheen paikkoja ja välillä jotain muuta.

   Poista
 3. Olipa tässä kesällä sellainen terassikäynti Helsingissä joka jäi mieleen... Kyseessä lauantai klo 14 aikaan ja oltiin kaupungilla miehen ja 5kk tytön kanssa. Ajatus oli ottaa viinilasilliset terassilla ennen kotiinlähtöä. Etsiessämme pöytää tuli tarjoilija irvaillen kysymään vauvamme henkkareita, "ei taida olla baari-ikäinen vielä". No shit, Sherlock,niinkö päättelit ihan itse, ettei tuo polven pituinen tuttia syövä pätkä ole vielä 18v?! Sanoi vielä, että tuon ikäisen paikka on vielä kotona eikä kaupungilla. Siis wtf? Siinä hetkessä häkellyin niin etten osannut napakasti vastata mutta kirjoittelin myöhemmin esimiehelleen joka kovasti pahoitteli ja sanoi lasten olevan kyllä tervetulleita päiväsaikaan kuten liikkeellä olimme olleetkin. Toivottavasti kyseinen tarjoilija sai kenkää tai edes kunnon läksytyksen. Onneksi olemme muualla maailmalla ison osan vuodesta, Madventuresin Rikua lainaten: vain Suomessa vihataan lapsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olipa tökeröä "palvelua"!! Olen kyllä Rikun kanssa samaa mieltä. Tässä suhteessa Suomi on ihan kummallinen maa! :(

   Poista
 4. Me käydään vain perheravintoloissa ja niissäkin erittäin harvoin. 5 v kyllä suostuisi istumaan pöydässä tehtäväkirjaa tehden, mutta 1 v 9 kk ei todellakaan suostu istumaan pöydässä kun on valmis. Mikäli leikkinurkkausta ei ole, niin hän yrittää päästä pois pöydästä ja yrittää juosta ympäri ravintolaa. Siitä on miellyttävyys kaukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietyn ikäisten kanssa leikkinurkka on varmasti ihan välttämätön! Sitä aikaa odotellessa... :D

   Poista
 5. Olen täysin samaa mieltä kanssasi! Tulimme juuri vuoden ikäisen tyttömme kanssa reissusta Kreikasta ja kyllä on eroa kuin yöllä ja päivällä Suomeen.. Heti tultiin hymyillen ottamaan vastaan, lapsi huomioitiin koko ajan, heti tuli syöttötuolia ja syötävää lapselle. Kukaan ei todellakaan katsonut pahasti kun otettiin muutama lasillinen viiniä. Huomaa että siellä ollaan paljon perhekeskeisempiä, lapset ovat mukana kaikessa ja elämän ääniä saa kuulua ja se on aivan normaalia. Voisi kyllä hieman avarakatseisempaa asennetta olla Suomessakin! Olen sitä mieltä että kun saa lapsen ei todellakaan tarvitse lukkiutua loppuelämäksi neljän seinän sisälle. T. Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Mä oon aika arka jättämään tyttöä hoitoon (eli en ikinä anna sitä hoitoon :D), joten hän on aina mukana siellä missä me vanhemmatkin. Ehkä Suomi pikkuhiljaa alkaa eurooppalaistumaan...

   Poista
 6. Lisää rentoutta juu. Viitsisi enemmän mennä koko perheellä ulos syömään hienomminkin, varsinkin, kun tukiverkot on tosi kaukana..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin isovanhemmat asuvat sen verran kaukana, että ravintolaan mennessä on itsestään selvää, että tyttö tulee mukaan.

   Poista
 7. Me ollaan käyty syömässä aika vapautuneesti. Vilkkaan taaperon kanssa tosin se oma ravintolaelämys kärsii, kun joutuu juoksemaan sen naperon perässä, joten ihan siitä syystä ne parjatut perheravintolat, joissa on leikkialue, on olleet meillä suosiossa.

  Kun haluan nauttia hieman "paremmasta" ravintolasta, menemme miehen(tai ystävän) kanssa kahdestaan, niin saa keskittyä itse olennaiseen :) Muiden mielipiteille ei kannata antaa liikaa valtaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se tietenkin ihan erilaista käydä aikuisten kesken hienommin syömässä, kuin lapsi mukana. Odotan kyllä sitä, että tytön viitsin jättää hoitoon ja pääsee ihan rauhassa syömään.

   Perheravintolat ovat vähän kuin imetyshuoneet. Jos niitä voi vapaaehtoisesti käyttää, niin se on hyvä, mutta jos on pakko käyttää niin ei olekaan enää kivaa. :D

   Poista
 8. Hyvä kirjoitus! Välillä pitää vähän kärjistää, kiva lukea kipakampia tekstejä :) mutta oikeasti myös paljon hyviä pointteja, olen samoilla linjoilla sun kanssa!

  VastaaPoista
 9. Suomalainen ravintolakulttuuri on siitä hassu, että aikuiset saavat örveltää ja käyttäytyä huonosti mutta lapsi ei saa toimia niin kuin lapsen kuuluu toimia. Toki on olemassa huonosti käyttäytyviä lapsia mutta vielä enemmän näkee huonosti käyttäytyviä aikuisia. Enkä tarkoita vain ravintoloita vaan ihan mitä tahansa julkista tilaa. Siksi aina muistutan ihmisiä siitä, että lapset eivät kopioi käytöstään vain omilta vanhemmiltaan vaan kaikilta ympärillä olevilta aikuisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta tuo sinun kommenttisi! Lapset oppivat mallista niin monia asioita. Esimerkiksi kiusaamiskulttuuria on turha ihmetellä niin kauan, kun aikuiset kiusaavat toisiaan.

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)