Vallisaari

Saavuimme Vallisaareen Lonnan retken jälkeen. Vallisaaren historiasta löytyy paljon kauhua ja kuolemaa. Yksi tarina liittyy päättömään everstiin.

"Tarina kertoo, että Vallisaaressa kuljeskelee päätön eversti, joka hirtettiin suureen lehmukseen tykkitien varteen.
Sitä ruokkimalla haluttiin ehkä alun perin pitää lapset poissa vaaralliselta ammusvaraston alueelta. Tai kenties sillä haluttiin suojata saaren eteläpuolen mainioita vattupensaita pitkäkyntisiltä. Niin tai näin, päättömästä everstistä syntyi legenda." (Lähde: Yle)

vallisaari
En kulje yhdenkään tällaisen kolon ohi, ilman että musta otettaisiin valokuva.

 vallisaari saarihyppely

vallisaaren nähtävyydet

vallisaari asuintalot

Saarella oli monta, kaunista ja tyhjillä olevaa rakennusta. Sallittujen reittien varrella näkyi useita hylättyjä rakennuksia, reittien ulkopuolelta rakennuksia olisi löytynyt varmasti enemmän. 1950-luvulla saari on ollut asuttu. Viimeiset asukkaat muuttivat saarelta pois 1966. Toivottavasti mahdollisimman moni näistä vanhoista rakennuksista pääsisi käyttöön, kun saarta kunnostetaan ja kehitetään.

Meidät yllättäneen sateen takia aloitimme ruokapaikan metsästyksen aika nopeasti.

vallisaari ravintolat

vallisaari paja 


retki vallisaareen
Tyytyväisenä sateelta suojassa

seadogs vallisaari
Hot sea dogsin ruoka-annokset

vallisaari ravintolat
Hurjina juotiin lasi viiniä (puoliksi miehen kanssa) loman kunniaksi

Päädyimme ostamaan ruoat Hot sea dogista. Ensireaktio ruoasta oli se, että sitä on ihan liian vähän. Yksi annos maksoi 7 euroa, mutta onneksi annokset osoittautuivat kohtuullisen kokoisiksi ja makukin oli ihan kohtuullinen. Ensi kerralla ottaisin eväät mukaan ja nauttisin saaren jossain ravintolassa jäätelöä tai lettu-kaffit. Ruoka teki kuitenkin tällä kertaa tehtävänsä ja saimme vatsat täyteen.

Nälän taltuttamisen jälkeen oli aika hoitaa muita inhimillisiä tarpeita. Vallisaaressa on tätä varten onneksi useita kuivakäymälöitä. Pakko mainostaa, etten ole missään koskaan käynyt niin ihanassa, puhtaassa ja puun tuoksuisessa huussissa kuin Vallisaaressa!

Seuraavaksi lähdimme tutkimaan Vallisaarta paremmin.

 vallisaaren lehmuskuja


vallisaari

Kuljimme Lehmuskujaa pitkin Aleksanterinpatterille. Lehmuskuja oli aikoinaan osa venäläisten rakentamaa puistoa 1860-luvulla. Rauhallinen tunnelma ja luonno vihreys olivat upeita, huonohkosta säästä huolimatta. Etenemään pääsi koko ajan helposti vaunujen kanssa ja oli vaikeaa kuvitella, että olimme Helsingissä. Muita ihmisiä ei näkynyt missään.

aleksanterinpatteri vallisaari

vallisaari nähtävyydet

vallisaari luonto
Aleksanterinpatterin päältä oli kauniit näkymät

aleksanterinpatteri
Näkymä merelle

Aleksanterinpatteri on Vallisaaren hienoin nähtävyys. Linnoituksen sisälle ei pääse, mutta sen päältä on huikeat näkymät merelle ja Helsinkiin. Linnoitus oli tositoimissa Krimin sodan aikaan vuonna 1853. 

Näköalaa kävimme miehen kanssa ihailemassa vuorotellen, koska ylös ei päässyt vaunujen kanssa. Sade alkoi yltyä ja ukkonen jyrisi erittäin uhkaavasti, joten suuntasimme ensimmäiseen löytämäämme sateensuojaan.


vallisaari
Bunkkeri? Räjähdevarasto? Maahisten sauna?

vallisaaren nähtävyydet
Katosta roikkui suolaa. Ehkä se olikin tippukiviluola?

vallisaaressa retkellä
Tosinaista ei sade ja tiedonpuute haittaa

Sateen hiukan laannuttua jatkoimme saaren kiertämistä.

vallisaari

vallisaari

vallisaari

retki vallisaareen

vallisaaren nähtävyydet

vallisaari

Ihanin paikka Vallisaaressa oli saaren keskellä sijaitseva lampi. Lampi on ollut saaren keskeinen paikka, kun saarella oli asutusta 1950-luvulla. Lampi on tällä hetkellä uintikiellossa sen pohjassa olevan romun takia. Lammella on kuitenkin paljon elämää - siellä asuu useita rauhoitettuja lepakkolajeja.

Lammen rannassa on piknikpöytä, joten jos suuntaan eväiden kanssa Vallisaareen, kannattaa eväshetki säästää lammen rantaan. Myös näköalapaikalla Suomenlinnaa vastapäätä oli piknikpöytiä huikealla näkymällä.

vallisaari lampi
Vallisaaren lampi

Meillä jäi vielä monta paikka Vallisaaressa näkemättä. Esimerkiksi kuolemanlaaksossa emme ehtineet käydä. Laakso on saanut nimensä siellä tapahtuneesta räjähdeonnettomuudesta - 1937 ammusvarastolla sattui räjähdeonnettomuus jossa kuoli 12 ihmistä. Kuolemanlaaksossa voi olla yhä räjähteitä, joten merkityillä reiteillä on syytä pysyä oman turvallisuudenkin takia.

Faktat Vallisaaresta Vallisaaren sivuilta sekä Ylen sivuilta.

21 kommenttia

 1. Kivoja kuvia! Vallisaari on meilläkin vielä kesäkohdelistalla - jospa sunnuntaina ei olisi kovin sateinen ilma, niin ehkä käydään piipahtamassa siellä. On niin moni ihminen kehunut hienoksi paikaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan hyvää keliä. Saari oli kyllä vaikuttavan kaunis! :)

   Poista
 2. Tuo voisikin olla mukava kohde ensi kesää ajatellen :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa laittaa mieleen. :) Hyvää viikonloppua sinullekin! :)

   Poista
 3. Vanhempani kävivät täällä juuri viime viikolla ja kehuivat kovasti, on komean näköinen saari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä! Etenkin tuo lehmuskuja on hätkähdyttävän kaunis. :)

   Poista
 4. Iik miten kiva postaus! Just mun makuun historiatwisteillä väritettynä! Kiitos kiertoajelusta, tuolla olisi mahtava käydä.

  VastaaPoista
 5. Nautin etenkin noista kuvista vanhoista kodeista. Muutenkin sinulla tosi hienot ja kirkkaat kuvat. Kiva että hussi oli hyvä. Ihmisen perustarpeita.

  VastaaPoista
 6. Oi vitsi Mielenkiintoisen näköinen paikka. Rakastan historiallisia kohteita. Tämä päätyy omalle kohdelistalleni ehdottomasti :)

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen paikka, tietääpä mihin suuntaa ensi kesänä :)

  VastaaPoista
 8. Näyttääpä kiinnostavalta paikalta! Tuonne haluan ehdottomasti suunnata joskus :)

  VastaaPoista
 9. Vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta! Täytyy laittaa muistiin :)

  https://lifewithhannamari.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 10. Vallisaari on upea paikka retkeilylle. Me kävimme myös viime kesänä Vallisaaressa mutta teimme saarihyppelyn ja Vallisaari oli yksi saarista, jossa kävimme.
  https://villananna.blogspot.fi/2017/07/island-hopping-saarihyppely.html

  VastaaPoista
 11. Mulle on just tulossa ensi viikonloppuna ystäviä kylään ja mietin ensin, että mentäisiin Suomenlinnaan, mutta Vallisaarihan voisi tuoda kivaa vaihtelua. Ystävänikin varmasti arvostaisi ja toivotaan, että sattuu hyvät kelit. Tuo linnoitus pitää kyllä ehdottomasti käydä ainakin katsomassa, harmi vaan, että sinne ei pääse sisään.

  VastaaPoista

Hei, jätäthän kommentin! :)