Verikokeessa vauvan pituuskasvun takia

Kirjoitin kuusikuukautiskuulumisissa siitä, kun neuvolatäti lupasi konsultoida lääkäriä tytön pituuskasvusta. Puhelin ei onnekseni soinut, mutta valitettavasti puhelin soi myöhemmin. Ei tullut lisäkäyntiä ennen kahdeksankuukautisneuvolaa, vaan lääkäri määräsi verikokeen pituuskasvun takia.

On hyvä, että tutkitaan herkästi, kun kyse on lapsesta. Mutta harmitti silti etukäteen luvattoman paljon. Puhelun jälkeen katsoin omia mittojani ja olin puolivuotiaana tyttöä vain 1 cm pidempi - ja niin olin syntyessänikin. Olen ollut aina pienikokoinen. Vuoden ja kahden kuukauden ikäisenä olen ollut 7300g painava ja 73,5cm pitkä. Soitin neuvolaan ja sielä oltiin sitä mieltä, että tutkitaan kun lääkäri niin kerran määrää.

Verikoetta varten saatiin hakea terveyskeskuksesta puudutuslaastarit molempia käsiä varten - kaikille puudutuslaastareita ei automaattisesti tarjota, joten kannattaa kysyä jos tarve tulee. Muutama kyynel tuli vuodatettua ennen verikoetta... Ja verikokeeseen mennessä jännitti kamalasti. Mentiin koko perhe: mies, minä ja tyttö. Mies piti tyttöä sylissä, minä pidin tytön kättä suorana ja hoitaja pisti.


Koko tilanne jännitti kamalasti. Oma pyörtymisherkkyys ei tilannetta helpottanut. Onneksi koko toimitus sujui hyvin. Tyttö oli todella reipas ja puudutuslaastari toimi hyvin. Itku tuli, muttei kivusta vaan paikallaan kiinnipitämisestä. Tyttö rauhoittui heti vapaasti liikkumaan päästyään ja oli oma iloinen itsensä. Minäkin pärjäsin hyvin, varmasti koska en itsekeskeisesti ehtinyt keskittyä itseeni, kuten silloin kun minua pistetään.

Neuvolasta soitettiin ja kaikki oli kunnossa. Tyttö on vain pieni ja äitiinsä tullut.

18 kommenttia

 1. Hienoa, että kaikki on hyvin!❤ Mua vähän ärsyttää neuvolan kasvukäyrät, kun kahden lapsen kokemuksella tuntuu, ettei siitä 0-käyrästä saa poiketa yhtään. Mikä on sinänsä ihan hullua, kun onhan meitä aikuisiakin tosiaan monen kokoisia ja kasvupyrähdys saattaa varsinkin pojilla tulla hyvinkin myöhään. Esikoisen kanssa pienuutta tutkittiin (ei löytynyt mitään normaalista poikkeavaa) ja nyt kun kuopus kasvaa hieman pluskäyrillä, niin sitäkin ihmetellään ja joka kerta kysellään, että kuinkas pitkiä te vanhemmat olittekaan, kun on "liian pitkä". Ja eihän geeniperimäkään mitään välttämättä kerro, sillä itsekin olen melkein 10 cm pidempi kuin "pitäisi". Eniten ärsyttää se, että vaikka esikoisesta on tosiaan erityissairaanhoidon lausunto, että kaikki on normaalia, niin silti neuvolassa puututaan aina tähän kokoasiaan. Lapsi on kuitenkin sen ikäinen, että ymmärtää asioita jo itsekin, joten tuntuu oikeastaan melkein kiusaamiselta. Eikä lapsi edes ole poikkeavan pienikokoinen, vaan kasvaa siinä -1-käyrällä ja on esim. päiväkodissa monia ikätovereitaan pidempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä kurja tilanne. :( -1 käyrällä kasvaminen ei tosiaan ole mitenkään kovin harvinaista, joten kumma, että siihen noin tartutaan kerta toisensa jälkeen.

   Poista
 2. Meillä esikoisen päänympärys ei kasvanut samoilla käyrillä kuin pituus ja paino. Ne menivät reilusti pluskäyrillä ja päänympärys miinuskäyrillä. Vajaan vuoden iässä päänympäryksen kasvu pysähtyi hetkeksi kokonaan. Jouduimme käymään muutaman viikon välein tarkistamassa kasvua ja siitä tuli kauhea stressi. Onneksi päänympärys löysi oman käyränsä, eikä vaadittu mitään aukileiden avaamista. Ne nimittäin menivät umpeen hyvin aikaisessa vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tilanne korjaantui itsellään. :) Tuollainen aiheuttaa kyllä varmasti kovaa huolta.

   Poista
 3. Meillä lapsi joutui kasvun seurantaan 8kk iässä,otettiin monia eri kokeita,tutkittiin ja tutkittiin pienikokoisuuden takia.Mitään vikaa hänessä ei ollut,vieläkin vajaa 4veenä pienikokoisena kasvaa omalla käyrällään ja itekin pienikokoinen lapsena (kin).Pienet ja pippuriset on pop :)

  Kirjoitin ite aiheesta muinoin;
  http://fitfatmama.fitfashion.fi/lapseni-on-pieni-entas-sitten/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin tuon juttusi. Kuulostaa NIIN tutulta. Meilläkään tytölle ei maistu juurikaan kiinteät vaan söisi pelkkää rintaa ja sähköjohtoja (:D) jos saisi itse valita. En ole huolissaan, kun on virkeä ja erittäin menevä tapaus. :)

   Poista
 4. Onpa ihana kuulla et siel kaikki hyvin.
  Minkä pituisua sä ja sun miehes ootte?

  Meille tuli nyt 1 v neuvolassa lähete lastenpolille ja verikokeisiin juurikin samasta syystä.
  1v mitat neidillä oli 69 cm ja 7300 grammaa ja kasvanut aina joko -2 tai -3 käyrällä.

  Itseä huolestuttaa mut onneks terkka oli positiivinen ja sai rennomman olon nyt itsellekin et ei tässä varmaan hätää ole


  Itse olen ollut tyttöni 1 v mitoissa 4 kk ikäisenä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon 153cm ja mies vajaa 20cm pidempi, eli aika lyhyitä ollaan. Ihanaa, että teillä on noin positiivinen neuvolantäti. :) Varmasti jos lapsi on pirteä ja kehittyy mutenkin hyvin, niin kaikki on kunnossa.

   Poista
 5. Hyvä että seuraavat ja jos jotain hälyttävää on se varmaan on helpompi seuloa noista käyristä onko jokin vialla. Onneksi ei varmaan ollut! Toisaalta olisi kamalaa jos jotakin olisi vinossa ja kukaan ei olisi huomannut mitään. Meillä on 12 kk neuvola maanantaina, vähän samanlainen jännitys..Minuakin itkettää ja pyörryttää pelkät lapsiin pistetyt rokotteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onhan se parempi tutkia turhaan kuin että jäisi huomaamatta jos jotain olisi. :) Eiköhän teilläkin rokotukset mene hyvin.

   Poista
 6. Hienoa että kaikki on hyvin :) On kyllä hyvä että neuvolassa pienistäkin jutuista laitetaan lisätutkimuksiin. Verikokeen ottaminen lapselta on kyllä varmasti aina äidille se pahempi juttu, kuin lapselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on! Pakko myöntää, että aluksi ajattelin koko hommaa liikaa tunteella. :)

   Poista
 7. Ihana kuulla, että kaikki on hyvin! :)

  VastaaPoista
 8. Neuvoloissa tuijotetaan ihan liikaa niitä käyriä. Muistan jomman kumman lapsen kohdalla oli sama juttu meillä, mutta en ollut yhtään huolissani siitä. Me ollaan jokainen omia yksilöitä, eikä voida mennä täysin käyrien mukaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Toisaalta taas hyvä, että testasivat ettei esim. kilpirauhasen toiminnassa ole mitään ongelmia. :)

   Poista
 9. Ihanaa, että kaikki on kunnossa :) On kyllä hyvä, että neuvolassa konsultoidaan herkästi lääkäriä ja laitetaan lisätutkimuksiin. Selviää ainakin, ettei ole mitään huolta :)

  VastaaPoista

Hei, jätäthän kommentin! :)