Lonnan saari

Oltiin alkuviikosta Helsingissä ja päädyttiin retkeilemään Lonnan saarelle sekä Vallisaareen. JT-linen saarihyppely lipulla olisi päässyt myös Suomenlinnaan, mutta jätettiin se tällä kertaa väliin. Koko päivän lippu maksoi aikuiselta kahdeksan euroa ja vauva sekä vaunut kulkivat laivalla ilmaiseksi.

Lonna on pieni, 150 metriä pitkä, saari. Saarella on ravintola, vohvelibaari, sauna ja miinamakasiinit. Jälkikäteen luin netistä, että ravintolan yhteydessä olisi toiminut myös museo. Jäi kyllä harmittamaan, ettei opasteissa tätä tietoa osunut silmään. Muutenkin saaren palveluista oli huonosti tietoa saatavilla: esimerkiksi ravintolan ruokalistaa ei nähnyt mistään etukäteen, joten päätimme suosiolla suunnittella syövämme muualla. Harmi, koska saaren ravintola on ilmeisesti varsin hyvä.


lonnan_saari
Ensin kierrettiin saari ympäri


lonna_ravintola_ruokalista
Saaren varjelluin salaisuus - ravintolan ruokalista
lonna_saari
Turistilook

Lonnan saari on ollut yleisölle avoinna vuodesta 2014 asti ja kunnostustyöt olivat edelleen hieman kesken. Lonnan saari on kuulunut Helsingin kaupungille, mutta se on luovutettu armeijan käyttöön vuonna 1817. Sen jälkeen saarella on varastoitu ja käsitelty ruutia sekä siellä on koottu ja säilytetty merimiinoja. Vuonna 1933 miinat siirrettiin toiselle saarelle ja Lonnalla varastoitiin miinojen raivaukseen käytettävää kalustoa. Kalustoaseman hoitaja asui perheineen saarella 50-luvulle asti. Millaistahan on ollut asua pienellä saarella perheen kesken?

lonnan_saari
Osa saaren kunnostustöistä oli kesken

lonna_helsinki
Kiskoja pitkin on kuljetettu miinoja

Jatkosodan aikana saksalaiset rakensivat saarelle demagnetisointiaseman. Asemalla poistettiin laivojen magneettisuutta, jotta merimiinat eivät reagoisi niihin. Jotta en kuulosta liian fiksulta, niin en muuten ymmärrä kirveelläkään, kuinka laivan magneettisuus voidaan poistaa. Demagnetisoiduilla aluksilla voitiin kuitenkin raivata merimiinoja pois merestä. Miinanraivaus lopetettiin pääosin 60-luvun lopulla. Vuonna 1999 saaren omistus siirtyi puolustusvoimilta Suomenlinnan hoitokunnalle, jolloin saarta alettiin kunnostaa.

saarihyppely
Mahtavat maisemat

saarihyppely_helsinki

saarihyppely_lonna
Tyttökin nautti maisemista

Lonna on mukava pieni saari lyhyelle retkelle. Jos et halua ottaa riskiä ravintolan suhteen, mielestäni ravintola ilman saatavilla olevaa ruokalistaa on riski, niin suosittelen pakkaamaan mukaan runsaan eväskorin ja nauttimaan piknikistä saaren rantakallioilla. Kallioilta on mahtavat näkymät Helsinkiin ja ainakin meidän retken aikana saarella oli ihanan rauhallista.

saarihyppely_jt_line
Lonnasta matka jatkui kohti Vallisaarta

Faktat saaren histroiasta Suomenlinnan ja Lonnan sivuilta.

12 kommenttia

 1. Saarihyppely kuulostaa kyllä mukavalta, että kiitos vinkistä. Viime kesänä kävin jo Lonnassa syömässä kaverini suosituksesta. Etukäteen kyllä jännitti, koska tosiaan ruokalistaa ei ollut nähtävissä ja minulla on monenmoista ruokayliherkkyyttä. Mutta loppujen lopuksi sinne ruokailemaan meneminen kannatti, koska palvelu oli hyvää ja ruoka erinomaista.

  Vallisaaressa en ole käynyt, niin mietin, että ajattelitko tehdä siitä postausta? Se kiinnostaisi kovasti. :)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että Lonnassa sai hyvää ruokaa. Ehkä ensi kesänä uskalletaan mennä syömään ja toivottavasti ruokalista olisi silloin jo netissäkin näkyvissä. :)

   Ajattelin kirjoittaa ensi viikon aikana Vallisaaresta. Se oli vielä hienompi paikka kuin Lonna, joten kannattaa pysyä kuulolla. ;)

   Poista
 2. Kuulostaa todella mukavalta reissulta ja aivan upeat maisemat! :) En ole koskaan vieraillut Lonnassa, ehkäpä ensi vuonna pääsen käymään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa laittaa muistiin. Lonna on kiva paikka mennä piknikille vauvan kanssa. ;)

   Poista
 3. Kiva postaus. Helsinki tarjoaa kyllä monipuolisesti mahdollisuuksia ja nää saaret on yks houkuttelevimmista. En ole itse vielä käynyt. Toivottavasti pian totetuu.

  VastaaPoista
 4. Saarihyppely kuulosti hauskalta. Me lomaillaan aina Suomen rajojen ulkopuolelle. Olisi kyllä kiva tutustua myös Helsinkiin ja esitellä pääkaupunkia myös lapsille.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingistä löytyy kyllä paljon mukavaa. :) Minun sisko asuu Helsingissä, niin sielä tulee käytyä aina muutaman kerran vuodessa.

   Poista
 5. Kuulostipa hauskalle tuollainen saarihyppely! Täytyykin varmaan ensi kesänä miettiä, jos lähtisi tekemään tuttavuutta Helsingin lähistön saarille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli! Teillä olisi varmasti poika kiinnostunut matkustamaan laivalla, joten tuo saarihyppely voisi olla oikein sopiva retki-idea. :)

   Poista
 6. Kaunis paikka pienelle retkelle! :) Saarihyppely kuulostaa muutenkin hauskalta idealta.

  VastaaPoista

Hei, jätäthän kommentin! :)