Miniretki maailmanperintöalueelle

Käytiin tällä viikolla miniretkellä maailmanperintöalueella Svedjehamnissa, Mustasaaressa. Matkaa Vaasasta tulee noin 40 kilometriä, eli juuri sopivasti. Tällä kertaa kävimme Salteriet kahvilassa ja näkötornissa. Svedjehamnista löytyy myös eri pituisia vaellusreittejä, jotka ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Ehkä myöhemmin kesällä menemme vähän patikoimaan, kunhan tyttö tottuu istumaan Tulassa myös selkäpuolella.


Vaellusreitin päähän oli tullut uusi grillipaikka

Saltkaret -näkötorni on hurjat 20 metriä korkea. Kiipesin tyttö Tulassa ehkä puoleen väliin, mutta se oli liikaa korkeanpaikan kammoiselle. Huimaava tunne ja vauva Tulassa eivät ole se turvallisin lähtökohta kiipeämiselle, joten annoin kameran miehelle sen jälkeen, kun hän vakuuttui siitä, etten todellakaan aijo kiivetä tornin huipulle. Näköalat tornista ovat huimat, sen tiedän koska olen tornissa sentään joskus käynyt.

Mies viihtyi hieman liian hyvin näköaloja ihastellen. Ensin vauva hermostui Tulassa ja sitten alkoi käämi palaa isommaltakin akalta. Lopulta mies tuli tornista alas ja naisväki rauhoittui kun pääsi liikkeelle. Tyttö rauhoittui jopa niin hyvin, että torkahti hetkeksi.

Saltkaret näkötorni

Näkymä näkötornista

Tornista näkyy kahvila

Näkötornista näkee hyvin, kuinka maa on kohonnut. Yliopiston opettaja sanoi, että maa on kohonnut niin paljon, että kävellen pääsee Uumajaan ennen kuin osa meistä valmistuu - valitettavasti tuo viisaus taitaa pitää paikkansa minun kohdallani...

Näkötornilta parkkipaikalle ja Salteriet -kahvilaan on juuri sopivan lyhyt kävelymatka. Pienempien lasten kanssa ei siis luontopolkua tarvita välttämättä ollenkaan, vaan kävely näkötornille ja takaisin on hyvän pituinen retki.

Ensimmäistä kertaa selkäpuolella Tulassa


Salteriet kahvilassa emme olleet ennen käynyt. Nyt kävimme, eikä kahvilalla voisi parempia näköaloja olla. Terassi on ihan meren yllä ja sisätilatkin olivat viihtyisät. Ilma oli lämmin ja normaalista poiketen myös merituuli oli leppoisan lämmin. Tyttökin jaksoi olla kahvilassa hienosti ja sain nauttia kahvista ja maisemista ihan rauhassa. Kahvilasta saa kahvin ja kakun lisäksi ruoka-annoksia, olutta ja viiniä. Jos jostain pitää valittaa, niin tällä kertaa meidän suklaakakku oli aika kuiva.


Kahvilan etuterassi

Suklaakakkua ja tyrnijuustokakkua

Tällä kertaa omat sukat ja varpaat riittivät viihdykkeeks

4 kommenttia

 1. Kotimaassa on paljon nähtävää! Lasten kanssa aika pienistäkin asioista voi syntyä aikuisellekin suuria kokemuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! :) Lapsen kanssa näkee kaiken vähän uudesta näkökulmasta, varsinkin lapsen kasvaessa on varmasti ihanaa käydä pienilläkin retkillä yhdessä.

   Poista
 2. Huikaisevat maisemat ja näkymät. Pitääpä laittaa tämä retkipaikka itsellenikin muistilistaan. Ja hah, tuo yliopiston proffa se osasi valita sanansa hyvin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä näkemisen arvoinen paikka. :) Ja matkalla sinne näkee myös hienon Raippaluodon sillan.

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)