Ulkoilu pienen lapsen kanssa

Mammalandian kuukausittaisen yhteistyöpostauksen aiheena on toukokuussa lasten ulkoilu.

Ulkoilun ja liikunnan merkitys korostuu nykyään erilailla, kuin minun lapsuudessani. Muistan, kuinka pieninä juostiin pitkin lähiseutuja, ajettiin pyörällä kilpaa ja pelattiin jalkapalloa. Tietokoneella ja pelikonsoleilla pelattavia pelejä oli vain kourallinen, eikä muutakaan ruudun eteen naulitsevaa ollut kuten nykyaikana. Uskon, että nykyään ulkoillaan vähemmän kuin minun olessani pieni. Pieniä lapsia ei voi päästää yhtä huolettomasti keskenään leikkimään, kuin parikymmentä vuotta sitten. Uskon myös työelämän muuttuneen enemmän voimavaroja vieväksi, samalla kun isovanhempien läsnäolo on vähentynyt lasten elämässä - tämä varmasti näkyy ulkoilun määrässä.

Ulkoilun tärkeys on iskostunut minun selkärankaani. Työelämä ja omat kokemukset, sekä luettu tieto ovat saaneet vakuuttuneeksi siitä, että joka päivä olisi tärkeää ulkoilla. Toivon, että tytön kasvaessa tavoite täyttyy ainakin suurimpana osana päivistä. Nyt meidän ulkoilut ovat oikeastaan vain vaunulenkkejä ja Tulassa matkustamista. Lähitulevaisuudessa, kun lumen tulo loppuu, on tarkoitus toteuttaa yhteinen metsäretki. Kesällä menemme varmasti piknikille niin, että tyttö pääsee maahan möyrimään.

Tiistaina käytiin katsomassa meidän lähiuimarantaa
  

Miksi pienen lapsen kanssa kannattaa ulkoilla?

 1. Ulkoilu pitää yllä fyysistä ja psyykkistä terveyttä. Tiesitkö, että maassa möyrimällä lapsi saa maaperän bakteereja itseensä ja että se on ihan toivottava juttu? Kannattaa siis miettiä, onko järkevää pitää lapsi aina vaunuissa siisteissä kaupunkivaatteissa, vai olisiko joskus hyvä möyriä metsässä maistellen havunneulasia. 
 2. Motoriikan kehitys. Hieno- ja karkeamotoriikka kehittyy hyvin esimerkiksi metsäretkellä. Epätasaisessa maaastossa on haastavaa kävellä ja käpyjä keräämällä sorminäppäryys paranee.
 3. Hyvät unet. Ulkoilu kuluttaa paljon energiaa, joten ulkoilun jälkeen uni maistuu paremmin, kuin sisällä olemisen jälkeen. 
 4. Keskittymiskyky paranee, kun välillä saa päästää höyryjä ulos. Ulkona pitää saada juosta, kiipeillä ja välillä pitää kovempaakin meteliä.
 5. Uuden näkeminen ja oppiminen. Maailmankuva avartuu, kun näkee muutakin kuin neljää seinää. Meidän alle puolivuotiaskin selvästi ihmettelee ulkona erilaisia ääniä, kirkasta auringonpaistetta ja vaihtuvia maisemia.
 6. Mielikuvituksen kehittyminen. Ulkona leikkiminen kehittää mielikuvitusta. Ulkona on harvoin selkeästi tiettyyn leikkiin johdattelevia leluja. Esimerkiksi supermiesnukella leikitään usein vain supermiesleikkejä. Ulkona lapsi kehittää leikit ja leikkivälineet todennäköisemmin itse.
 7. Ympäristön arvostaminen. Lähiympäristöä, esimerkiksi puistoja ja metsää, oppii arvostamaan niitä hyödyntämällä.
 8. Ulkoilusta tulee tapa. Kun ulkoilusta tulee osa päivittäisiä rutiineja, on positiivinen ulkoilukierre valmis.


Minulla on yksi hyvä vinkki ulkoilua varten: Hanki kunnon ulkoiluvaatteet. Lapselle ehdottomasti, mutta myös itsellesi. Hyvät ulkoiluvaatteet eivät tarkoita kalleimpia Gugguun haalareita. Valitettavan usein lapselle ostetaan hienot haalarit ulkoilua varten, mutta ne päällä ei saa kiipeillä metsässä, laskea pyllymäkeä tai hyppiä lätäköissä - ettei vaan vaatteet mene pilalle! Lapsella tulee olla sellaiset vaatteet, jotka päällä saa leikkiä ja jotka saavat likaantua.

Aikuisen hyvät ulkoiluvaatteet ovat yhtä tärkeät kuin lasten. Jos sinulla on huonot vaatteet, joissa tulee kylmä tai jotka päästävät läpi pienenkin tihkusateen, ei sinua huvita todennäköisesti olla ulkona ollenkaan. Hyvät vaatteet tekevät ulkoilusta mukavaa, säästä riippumatta. Toki jos pakkasta on -40 astetta tai sataa nyrkin kokoisia rakeita, niin ulkoilu on ehkä syytä jättää väliin, oli sitten kuinka hyvät varusteet tahansa.

Näin pukeudut Suomen suveen - tyylinäyte viime kesän festareilta

***

4 kommenttia

 1. Ulkoiluvarusteet aikuiselle on ihan pop! Kuomat jalassa pystyy rämpimään sinne lumihankeen lapsen kaverina ja lätäköissä on kumppareilla kiva tallustaa. 😃 Itsellä vielä hakusessa kunnon talvitakki ja housut kun raskauden aikaiset on auttamatta isot nykyään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuomat on kyllä ainoat kengät, joilla pysyy talvella jalat lämpöisinä! :)

   Poista
 2. Moi!
  Taas mä jankutan tosta aisasuojasta.. :D Millä hakusanalla löysit just noihin smileihin sopivan? Toi näyttää oikeesti tosi hyvältä, siltä et ei tossa mitään suojaa oliskaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.ebay.com/itm/Generic-Grip-Handle-Handlebars-Armrest-Bumper-Bar-for-Baby-Stroller-Pushchair-Z-/282127986742?var=&hash=item41b0237036:m:mAhwaTtV2AEv8zGBRQL-GVw Tuon tilasin. Se on kyllä tosi nafti, että vaatii vähän kärsivällisyyttä (tai miehen :D) laittamaan sen paikalleen. Mutta hyvin on toiminut, kun on vaan paikalleen saanut. :)

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)