Nukutaanko meillä?

Kirjoitin Näin opetin vauvani nukkumaan -postauksen jokin aikaa sitten. Olemme onnistuneesti opettaneet tytölle itsekseen rauhoittumista ja nukahtamista. Tilanne oli pitkään se, että tyttö nukahti vain rinnalle syötyään pitkään, tunti kaupalla. Uniopettelua tehtiin osittain Laura Anderssonin Voit nukkua -kirjan ohjeiden mukaan.

Harjoittelimme yksinkertaisesti näin:

 1. Tytölle tehdään iltapesut, yöpaidan vaihto, iltasyöttö ja sylitellään rauhassa.
 2. Tyttö lasketaan pinnasänkyyn tai kehtoon, toivotetaan hyvät yöt ja poistutaan huoneesta.
 3. Odotellaan ja kuunnellaan, mitä tapahtuu.
 4. Jos huoneesta kuuluu itkua, kuunnellaan (minä kuuntelin 10-15 sekuntia) ennen paikalle ryntäämistä. Jos itku yltyy tai ei lopu, huoneeseen mennään. Jos itku laantuu, odotetaan. Hyvällä tuurilla itku loppuu lähes heti tytön nukahtamiseen tai siihen, että hän keksii jotain hauskaa tekemistä: esimerkiksi pupujussukan maistelemisen tai vatsalleen kääntyilyn. Tyttö on viime viikkoina alkanut nukkua vatsallaan suuren osan öistä.
 5. Tytön itkiessä huoneeseen palataan, puhutaan rauhallisella ja normaalilla äänellä. Vauva otetaan syliin ja pidetään sylissä, kunnes hän on rauhallinen. Jos hän vaikuttaa nälkäiseltä niin syötetään. Rauhoittumisen jälkeen palataan kohtaan kaksi ja jatketaan, kunnes uni tulee.
 
Meillä nukutaan puoliksi pinnasängyssä, puoliksi perhepedissä

Itkun kuulostelu kestää vain hetken, mutta ero heti paikalle juoksemiseen on hurja. Nopeasti olen oppinut huomaamaan, miltä kuulostaa vanhempaa vaativa itku ja itkun, joka ei todennäköisesti ylly vaan loppuu nopeasti itsestään ja johtuu nukahtamisesta.

Näin johdonmukaisesti toimimme ehkä pari viikkoa. Nyt, kun olen oppinut tytön käytöksestä lukemaan sopivan ajan sänkyyn laskemiselle, on illat alkaneet sujua paremmin ja jopa helposti. Tyttö nukahtaa toisinaan yhä rinnalle, mutta sekin käy nopeammin kuin aikaisemmin.

Parhaassa tapauksessa nostan tytön virkeänä pinnasänkyyn, missä hän katselee mobilea, juttelee itsekseen tai kääntyilee aikansa ja nukahtaa. Uutena nukahtamisrituaalina, silloin kun tyttö ei ole viihtynyt yksin, on ollut se, että taputtelen tytön peppua rytmikkäästi kunnes hän nukahtaa. Nukuttaminen vie noin 30-60 minuuttia, mukaanlukien pitkän iltasyötön.

Päiväunet

Päiväunille meno on myös helpottunut. Päivällä tyttö nukahtaa lähes aina alle 15 minuutissa. Enää en lähde pitkille kävelyille, vaan lykin vaunuja hetken terassilla edes takaisin sanomalehtimöykyn yli. Välillä tyttö unilaulaa ennen nukahtamista, joko jokellellen tai pienesti kitisten. Jos tyttö itkee kunnolla, pääsee hän vaunuista syliini hetkeksi tai sitten lähdemme kävelemään. Päiväunet kestävät 25-50 min ja niiden aikana saan tehdä vähän omia juttujani, mikä auttaa jaksamaan.


Kuinka teillä nukutaan?

4 kommenttia

 1. 6-kuisena meillä pidettiin unikoulu vaunuissa nukahtamiseen. Siihen asti olin lykkinyt vaunuja, kunnes poika nukahti. Laitoin pojan vaunuihin ja hän alkoi tietenkin huutaa hetken päästä kun tajusi että ei lähdetä mihinkään. Huutoa kuunneltiin, kunnes huusi ihan tosissaan. Sitten vasta heijattiin vaunuja. Vaunuja heijattiin vain hetki. Sen jälkeen annettiin olla paikoillaan. Ekana päivänä taisi mennä 10 min. Toisena päivänä nukahti parissa minuutissa. Ja sen jälkeen on nukahtanut melkein samantien.

  Sama unikoulu pidettiin yöunille mentäessä 10-kuisena. Ekana iltana nukahti 5 minuuttia huudettuaan. Seuraavana yönä ei sanonut sanaakaan. Jäi sänkyyn ja nukahti. Aivan uskomatonta. On nukkunut kokonaisia öitä paljon nuorempana kuin veljensä, jonka vieressä notkuttiin iltaisin nukahtamiseen asti yli 2-vuotiaaksi. :o En muista koska lopetti yöheräilyn (silloinkaan ei tarvinnut mennä, kitisi vaan hetken ja jatkoi uniaan), mutta nyt on jo useita kuukausia nukkunut heräämättä. Ikää nyt 1 v 5 kk.

  VastaaPoista
 2. Kuulostaapa jotenkin uskomattoman helpolta, tätä pitää varmaan itsekin testata. Meillä nukahdetaan yöunille tällä hetkellä vain tissille ja olisihan se kieltämättä kiva että tyttö nukahtaisi joskus jotenkin muutenkin. Tällainen "lempeä" unikoulu kuulostaa omaan korvaan paljon sopivammalta kuin se että antaisi lapsen huutaa sängyssään pidempiä aikoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa helpolta ja periaatteessa onkin. Käytännössä ei sitten ole niinkään vaan aikaa ja hermoja vaaditaan alkuun. Mutta päättäväisyydellä homman saa toimimaan ja meillä on ainakin helpottanut elämää paljon. :)

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)