Lastenvahtia vailla?

 *Kaupallinen yhteistyö Babysitter.fi:n kanssa

Millainen tukiverkosto teillä on? Meillä on periaatteessa hyvä, mutta melko huonosti saatavilla oleva. Isovanhemmat ovat tulevaisuudessa innokkaita hoitoapulaisia, mutta he asuvat tunnin ajomatkan päässä ja käyvät arkisin töissä. Moni tuttava asuu toisella paikkakunnalla ja lähellä asuvilla ystävillä on monella vauva. Mitä sitten, jos tarvitsen muutaman tunnin hoitoapua esimerkiksi lääkärissä käynnin ajaksi? Siihen ei ehkä löytyisi lyhyellä varoitusajalla apua lähipiiristä. Arkipäivisin hoitoavun saaminen voi olla viikonloppua vaikeampaa.

Meidän tyttö on vielä niin pieni, ettei hän ole ollut hoidossa. Ainoastaan vahdittavana meidän saunassa käynnin ajan. Tarkoitus oli, että tyttö olisi jäänyt hoitoon ensimmäistä kertaa toukokuussa siksi aikaa, kun menemme Hans Zimmerin keikalle. Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että vielä ei ole tytön hyvä jäädä hoitoon ainakaan illalla. Illat ovat nukkumaanmenon kanssa vieläkin aika vaikeita ja tyttö on alkanut vierastamaan.


Monella perheellä on aukkoja tukiverkostossa, tai pahimmassa tapauksessa tukiverkostoa ei ole ollenkaan. Vaikka hyvä tukiverkosto löytyisi, voi lastenhoitoavun pyytäminen tuntua vaikealta. Ongelmaan löytyy kaksi ratkaisua: etsiä lastenhoitoapua tuttavapiirin ulkopuolelta tai luopua omasta tai ainakin kahden keskeisestä ajasta puolison kanssa. Oma aika ja parisuhdeaika ovat kuitenkin jaksamisen kannalta erittäin tärkeitä, enkä usko hetkeäkään, että oman ajan unohtaminen pikkulapsiajaksi tekisi kenestäkään parempaa vanhempaa. En voi väittää, etteikö jo olisi hieman ikävä treffejä kunnon ravintolaillallisineen...

Babysitter.fi palvelu voi olla ratkaisu, kun olet vailla lastenhoitajaa. Lastenhoitajat ja perheet voivat rekisteröityä palveluun ja löytää sieltä toisensa. Palvelussa voi myös tutustua muihin lapsiperheisiin, mikä tuo mahdollisuuden uusien ystävyyssuhteiden solmimiseen tai vaikka lastenhoitajan jakamiseen. Jokaisella palvelun käyttäjällä on oma profiili. Lastenhoitajien profiilista näet, koska hän on käytettävissä ja tekeekö hän lastenhoidon lisäksi esimerkiksi kotitöitä.

Vieraan lastenhoitajan palkkaaminen voi kuitenkin tuntua vaikealta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hoitajaan voi tutustua etukäteen ja hoitajalta voi kysyä suosituksia edellisistä perheistä, joissa hän on hoitanut lapsia. Olen itse hoitanut lapsia päiväkotien lisäksi myös perheissä. Eräässä vakiperheessä hoidin lasta ensimmäiset kerran niin, että vanhemmat olivat kotona kotitöitä tehden samalla, kun minä olin lapsen kanssa. Tämä on mielestäni hyvä ja turvallinen keino tutustua lastenhoitajaan paremmin.

6 kommenttia

 1. Täällä on ainakin yksi (yli)innokas hoitaja ;) Mullekin käy toki illat ja viikonloput parhaiten, mutta useimmiten pääsen aamuvuorosta klo 12 tai 13, niin sillon käy iltapäivätkin.

  VastaaPoista
 2. Tämä on kyllä itselle tosi ajankohtainen aihe, pitää heti mennä selailemaan sivua. Lapsen hoitoon jättäminen on niin vaikea kysymys ja kaikki ratkaisut tuntuvat joskus huonoilta. Mutta sitä se kai onkin, kärjistetysti sanottuna sopivan tasapainon etsimistä vanhempien mielenterveyden ja lapsen hyvinvoinnin välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhempien jaksaminen tukee kuitenkin niin paljon lapsen hyvinvointia, ettei hoitoon jättämistä kannata liikaa stressata. :)

   Poista
 3. Meillä on aina ollut hyvin hoitajia ja nyt kun isommat on oikeasti isoja niin heistäkin on paljon apua kun vanhemmat haluaa lähteä jonnekkin. Vanhemmat lapset ovat siis jo 22v ja 16v. On hyvä, että näitä hoitopalveluja on alkanut tulla enemmänkin. Joskus oli vain MLL:n lastenhoitajat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MLL:n palvelut onkin mulle ennestään tuttuja, sitä kautta on tullut tehtyä töitä jonkin verran. :)

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)