Voitko auttaa vauvaasi?

Ainakin minä olen muuttunut lapsen saannin myötä entistä pelokkaammaksi; mitä jos jotain pahaa tapahtuu? Yleisimpiä tapaturmia voi onneksi ennaltaehkäistä. Yleisin tapaturma vauvojen kohdalla taitaa olla palovammat - ei siis saisi koskaan juoda tai syödä mitään kuumaa vauva sylissä...

Ennaltaehkäisy mielessä olen myös esimerkiksi ottanut vauvan harsoista ja leluista pesuohjelaput irti - niissä saattaa piillä tukehtumisvaara. Olen myös alkanut miettimään aikaa, jolloin vauva alkaa liikkumaan. Konetiskiaineet, siivousaineet lääkkeet ja alkoholi ovat jo lapsen ulottumattomissa. Veitset pitää pian siirtää vetolaatikoista yläkaappeihin.

Olimme tällä viikolla MLL:n vauvamuskarissa, jonka jälkeen SPR:ltä tultiin kertomaan vauvan ensiavusta. Kaikkia vahinkoja ei voi valitettavasti ennalta ehkäistä. Joskus vauva voi päästä putoamaan tai nielaista jotain mikä jää kurkkuun kiinni varovaisuudesta huolimatta. Ammattini puolesta olen vauvan ensiapua käynyt ennemminkin läpi, mutta käyttämättöminä taidot unohtuu ja tieto painuu jonnekin aivojen perukoille.

Jos jollain muullakin on vauvan auttamistaidoissa aukkoja, niin tässä mielen virkistystä:

Tukkeen poistaminen hengitysteistä:
 

Vauvan elvytys:
 

Lisää hyvää tietoa tapaturmien ennaltaehäisystä löytyy Kotitapaturman sivuilta. Jos vauvalle sattuu jotain, niin kannattaa viedä mielummin liian helposti lääkärille tarkistukseen, kuin jättää viemättä. Toivotaan, ettei ensiaputaidoille tule koskaan tarvetta.

Ei kommentteja

Hei, jätäthän kommentin! :)