Parempia unia etsimässä, osa 2

Ensimmäisessä osassa kirjoitin vauva yöunista. Yöunet sujuvat nyt jo hyvin, vaikka nukahtaminen vie aikaa ja tapahtuu vain rinnalle (tosin tällä hetkellä vauvalla on tiheän imun kausi, joten unipätkät ovat totuttua paljon lyhyempiä). Päiväunet ovat meillä isompi haaste. Pari päivää sitten olisin sanonut tilannetta mahdottomaksi, mutta tilanteet muuttuvat vauvan kanssa nopeasti. Nyt vauva on suostunut nukkumaan 1-2 pienet, noin 45 minuutin päiväunet.

Alkuun vauva nukahti päivällä vain sylissä tai koliikkikeinussa. Sylistä hänet sai laskettua usein nukkumaan myös muualle, useimmiten äitiyspakkauksen laatikkoon. Tammikuun lopulla uskalsin laittaa vauvan ensimmäistä kertaa ulos nukkumaan. Vauva nukkui kävelyn jälkeen hyvin ja tavaksi tuli, että vauva nukkui vaunuissa ulkona kävelyn jälkeen. Hyvällä tuurilla jopa kolmen tunnin päiväunet toivat toivotun hengähdystauon arkeen.

Tulassa
Tätä iloa ei kauaa kestänyt. Noin kuukausi sitten vauva lopetti nukkumisen heti kun vaunut pysähtyivät, kerta toisensa jälkeen. Olin ilmeisesti totuttanut hänet nukkumaan vain reippaasti liikkuvissa vaunuissa. Vaunujen pysähdyttyä vauva nukkui 5-10 minuuttia, eikä nukahtanut uudestaan vaan itki niin kauna, että nostin hänet vaunuista pois. Tässä vaiheessa pelastuksena oli Tula - vauva nukahti Tulaan kohtuu helposti hytkyttelemällä ja nukkui (ja nukkuu tänäkin päivänä) siinä kohtuullisen hyvin. Näin minun kädet jäivät vapaaksi tekemään välillä jotain muutakin.

Alla oleva asento on yksi tämän hetken suosikeista nukahtaa. Jalalla tärisyttäminen ja pepulle taputtelu saa monesti vauvan nukahtamaan. Tuosta asennosta tosin kun vauvan siirtää pois, on herääminen melko varmaa. Selälleen ei voi tuosta asennosta siirtää ollenkaan, mutta vatselleen lattialle voi joskus onnistua...

Tähän asentoon vauva tykkää nukahtaa. Näin voi nukkua mummolassa...
  Näin voi nukkua isun luona...


Näin voi nukkua kaverin luona...
Viime viikolla oli päiväuniongelman huipentuma. Vauva ei nukkunut koko päivänä. Olin varma, että vauva nukkuisi illalla, joten lähdimme kaupungille syömään. Vauva oli hereillä matkalla ravintolaan ja ravintolassa. Vauva nukkui vasta paluumatkalla kotiin noin klo 20:30 ja heräsi kotiin päästyämme noin 10 minuutin unien jälkeen.

(Viimeistään) tuon jälkeen päätin, että vauvan on opittava nukkumaan paikallaan olevissa vaunuissa. Seuraavana päivänä puin vauvan kevyesti ulos (hän on helposti kuumissaan) ja me mentiin terassille vaunujen kanssa, ei kävelylle. Päätin etukäteen, että kestän pari minuuttia itkua. Lykin vaunuja edes takaisin sanomalehden yli (tasaisella lykätessä vauva ei lopettanut itkemistään). Vauvan rauhoitittua siirsin sanomalehden syrjään. Kokonaisuudessaan meni ehkä 15 minuuttia ja vauva nukahti! Sama on nyt toistunut monta kertaa. Unet kestää nyt noin 40 min, yhden unisyklin verran.

Kohti parempia unia ollaan siis menossa. Ei auta kuin toivoa, ettei 4 kuukauden iässä tulisi mitään suurempaa takapakkia.

Ei kommentteja

Hei, jätäthän kommentin! :)