Miten valitsen vaippamerkin?

Olin päättänyt jo ennen raskautta, että haluan käyttää vauvalla edes osittain kestovaippoja niiden ekologisuuden ja ihoystävällisyyden takia. Jos käyttäisin kertakäyttöisiä, haluaisin käyttää Muumivaippoja, koska ne ovat ainoita suomalaisia kertakäyttövaippoja.

Monia kasvatukseen ja vauvaan liittyviä asioita miettii jo ennen vauvan tuloa. Moni asia menee päin vastoin, kuin suunnittelee. Esimerkiksi minä ajattelin, että vauva nukkuu pinnasängyssä eikä ainakaan jatkuvasti perhepedissä. No, nukkuu vauva välillä pinnasängyssä, mutta yhä suurimman osan ajasta perhepedissä. Vaippasuunnitelmat ovat kuitenkin toteutuneet - meillä käytetään kestovaippoja ja Muumivaippoja.


Kestovaippoina meillä on toiminut parhaiten äitiyspakkauksen Pilvi-taskuvaipat. Pino muitakin kestovaippoja meiltä löytyy, ja toivon mukaan myös muun merkkiset istuvat hyvin vauvan vähän kasvettua. Kestovaippojen ekologisuus ja ihoystävällisyys ovat yhä hyviä puolia, mutta myös uusia hyviä puolia olen löytänyt kestoilusta:

 • Rahan säästäminen. Kestovaipat maksavat kohtuullisen paljon, mutta ahkerassa käytössä niiden kerran käyttöhinnaksi ei jää paljoa. Siistejä kestovaippoja saa myös käytettynä erittäin halvalla ja moni antaa/ myy käyttämättöminä äitiyspakkauksen kestoja. Samoja kestovaippoja voi käyttää usealla lapsella.
 • Kemikaalittomuus.
 • Paljon säätömahdollisuuksia (sama vaippa mahtuu pitkään), kestoista löytyy paljon eri malleja, värejä ja kokoja.
 • Jos kestovaippailu epäilyttää, mutta haluaisit kuitenkin kokeilla, niin useilla paikkakunnilla toimii kestovaippalainaamoja, joista voit vuokrata kokeiltavaksi kestovaippoja.

Kestovaippojen lisäksi käytämme myös kertakäyttövaippoja. Kertakäyttövaipat ovat reissussa käteviä, ne vievät kestovaippoja vähemmän tilaa ja ovat muutenkin kaikin puolin huolettomia. Kertakäyttövaippoja löytyy myös useilta eri valmistajilta, joten jokainen voi valita itselleen sopivan merkin.

Meidän lähikaupassa ei ollut Muumivaippoja vauvan ollessa ihan mini, joten mies toi toisen merkin vaippoja. Vaipat haisivat kemikaaleille ja kun vauvalle laittoi vaipan, haisi vauva mielestäni pelkältä vaipalta. Paljon kertoo se, ettei vaippojen tuotesisältöjä löydy netistä (minä en ainakaan löytänyt). Muumivaippojen kotimaisuuden lisäksi olen löytäny siis myös uusia hyviä puolia: ne ovat hajusteettomia ja kloorittomia, mikä on todella tärkeää, koska vaippa on jatkuvasti vauvan herkkää ihoa vasten.

Oletko sinä merkkiuskollinen vaipoissa, vai sopiiko kaikki vaipat teidän vauvalle? 

Allergia ja astmaliiton sivulla on listaus allergiatunnuksen saaneista vaipoista.

11 kommenttia

 1. Moikka! Mä olen myös käyttänyt kestoja vauvalla (nyt 11kk) ihan sairaalasta kotiutumisesta saakka. Pilvit olivat myös hyviä vaippoja sen aikaa kun ne menivät. Valitettavasti kestovaipoissa on se huono puoli, että ne jää pieneksi ja tarvitsee olla monia eri kokoja. Itse hankin halvalla ison paketin käytettyjä kestoja, joitain olen saanut lainaan kavereilta ja muutaman olen ostanut kirppikseltä. Sekä saanut kaksi Pilvi-vaippaa. Yhtään uutta vaippaa en siis ole ostanut, joten halvalla olen päässyt.:) Aluksi käytettiin kertakäyttöisistä Naty-vaippoja, mutta jossain vaiheessa siirryttiin Muumi-vaippoihin kotimaisuuden takia. Mekin käytetään kertsejä lähinnä öisin ja reissussa, joskin usein otan päivän reissuja varten kestoja mukaan kassiin. Kestoilua helpottaa meillä se, että vauva on kolmiviikkoisesta saakka kakannut ja usein pissannutkin lavuaariin tai pönttöön. Nyt lähes kaikki kakat tulee pottaan, harvoja poikkeuksia lukuunottamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ihan alkuun kestoilu onnistunut, kun hankitut vaipat olivat sen verran isoja ja neiti niin älyttömän ruipelo. :D Meilläkään ei taida uutena ostettuja olla, muutamaa äitiyspakkauksen kestoa lukuunottamatta. Naty-vaipoista en ole ennen kuullutkaan.

   Miten osaatte ennakoida vauvan tarpeen, kun noin hyvin on onnistunut? :) Meillä on tyttö vaan satunnaisesti pissannut minun päälleni. :D

   Poista
  2. Oli munkin vauva aika ruippana (3kg syntyessään) ihan alkuun, mutta käytin harsoja ja päällä kuorivaippaa tai villavaippaa alkuun, ne pitää ihan pienelläkin.:) Ja no suoraan sanottuna ihan hirveän hyvin ei osattu ennakoida tarpeita, tai ainakaan niin kun monet kertoo lukevansa vauvan "viestejä". (Esim. Maria Nordin on blogissaan kertonut tästä vessahätäviestinnästä). Mutta vauvathan pissaa/kakkaa usein herättyään ja syötyään, kun ajoittaa vaipanvaihdot näihin aikoihin ja samalla antaa vauvalle mahdollisuuden tehdä tarpeet muuallekin kuin alleen niin aikanopeasti se hoksasi sen. Lisäksi kyykkyasento on anatomisesti paras kakkaamista ajatellen, joten asioiminen on vauvalle ilmeisesti helpompaa siten. Vrt. jos itsellä on vatsa kovalla, niin hakeutuu pöntöllä hieman kaksin kerroin istumaan.

   Poista
  3. Olis varmaan pitänyt kans kokeilla tuota harsoviritelmää. :)

   Poista
 2. Meillä käytetään Natyja. Muumejakin kokeiltiin, mutta Natyt sopii paremmin meidän pojalle. Ihanaa Natyissa ja Muumeissa on tosiaan se, etteivät haise. Muissa kertiksissä se kemikaalien haju on tosi vahva ja vaippa haisee ihan hirveältä jo yhden pissan jälkeen. Natyt haisee maissille kun ovat maissista tehty. Kertoja ei testattu kuin hetki, poika oli niin kumman suikelo ettei mitään mallia tuntunut saamaan kunnolla päälle, aina falskasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin falskasi aluksi, mutta nyt on helpottanut kun tyttö on pönäköitynyt. :)

   Poista
 3. Kun oltiin keskolassa niin siella kaytettiin Liberon keskosvaippoja ja kun paasimme kotiin niin sita jotenkin automaattisesti katsahti sinne Liberon in touchien suuntaan.
  Anoppi ja Appi toivat kerran meille pampersseja paketin ja neidin pissat tuli niista heti lapi joten annoimme sen paketin neuvolan kayttoon.

  Nyt tytto on 9 kk ja taidamme kilojen puolesta kohta siirtya Liberon in touch 4 vaippaan ja olen tykannyt naista. Niin ohuita ja pitaa hyvin tavaran sisalla ja ei ole tullut ihottumia.

  Hatun nosto teille jotka jaksatte kertakayttovaippoja! Meilla ei ole omaa pesukonetta kun ei mahdu tahan perhanan vuonna 1910 rakennetun asunnon pikkukylppariin. Kaytamme siis taloyhtion pesutupaa kerran viikossa.

  Pitaakin nyt kysya, etta kuinka useesti teilla pesukone pyorii nyt kun kestovaippailette? Mita mielta olet, onnistuisiko kerran viikossa pesijalle kestoilu ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me pestään joka toinen päivä kestoja. Jos vain kerran viikossa pesee, niin kestoja pitäisi olla aikamoinen pino ja ne pitäisi hyvin esipestä ja saada ilmavasti säilytettyä ennen pesua, etteivät alkaisi haisemaan. Joten en ehkä suosittelisi. :) Tai sitten jos haluaisi osakestoilla aina vähän ennen pyykkipäivää, niin voisi toimia.

   Poista
 4. Nykyään on kyllä hirmuisesti kaikenlaisia vaippavaihtoehtoja. Kun omat lapseni olivat pieniä käytin heille harsovaippoja ja koska ne välillä tuppasi vuotamaan oli myös hyvä olla vuodesuojat käytössä. Nykyään nuo kestovaipat ovat jo todella käteviä ja omallekin lapsenlapselle ne on kätevä vaihtaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti vaippojen kehityksessäkin on tapahtunut hurjasti. :) Mutta vuodesuojat on kyllä hyvä olla nykyäänkin varmuuden vuoksi.

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)