Synnytys, osa 1

30.11. Oli laskettuaika. Neuvolakäynnille mennessä osa limatulppaa irtosi ja toivoin, että pian meillä olisi vauva sylissä. Mitään tuntemuksia ei ollut ja päivä sujui normaaliin tapaan kotona. Yöllä supistuksia tuli silloin tällöin ja nukuin melko rauhattomasti. 

1.12. Aamulla olo oli normaali, mitä nyt supistuksia tuli aina välillä. Illalla lämmitettiin sauna, missä tuli jo muutama supistus, jotka vetivät polvilleen. Otin tens-laitteen käyttöön ja kiemurtelin vuoroin sohvalla ja vuoroin sängyllä. Yöllä, ehkä 1-2 aikaan, mies laittoi saunan lämpeämään ja sen jälkeen olin saunassa melko pitkän aikaa. Välillä kävin suihkussa supistusten aikaan ja olo alkoi olemaan tukala. Supistuksia tuli noin 10 minuutin välein. Otin myös Panadolin, josta ei ollut apua.

Noin kolmelta yöllä soitin synnärille ja kysyin, voisiko jo lähteä. Supistustuksia tuli kuitenkin liian harvoin, joten synnytys ei ollut käynnissä. Sain luvan lähteä, jos tuntuu, ettei kotona pärjää. Päätin sinnitellä.
Sain kehotuksen ottaa iloisemman ilmeen. En ottanut.

2.12. Aamuyöllä supistukset laantuivat hetkeksi. Sain vähän torkahdeltua harvojen supistusten lomassa ja mietin, että ehkä mies voisi lähteä töihin. Aamulla supistukset hieman tihentyivät, ja mies päätti ainakin aamupäivän tehdä töitä etänä kotoa käsin. Supistuksia tuli taas noin 10 minuutin välein. Yritin järjestellä paikkoja ja pysyä liikkeessä, ettei supistukset taas loppuisi. Kävin saunassa ja jatkoin jo edelliseltä yöltä tutuksi käynyttä ulinaa. Naapureita kävi sääliksi. 

Supistukset eivät juurikaan tihentyneet koko päivän aikana. Kolmen aikoihin päivällä sanoin miehelle, että en enää jaksa kotona. Mies yritti suostutella jäämään kotiin vielä hetkeksi, mutta ilmoitin selkeästi (hermona), että nyt kyllä lähdetään. Soitin doulalle ja lähdettiin kohti sairaalaa.

Matkaa sairaalaan meillä on noin 10 minuuttia autolla. Supistus tuli autoon mennessä, kesken matkaa ja sairaalan pihassa. Hississä supisti ja odotushuoneeseen saavuttaessa supisti. Supistukset olivat lähteneet vauhtiin, joten aika sairaalaanlähdölle oli oikea.

4 kommenttia

 1. Mistä löysit doulan? Oliko useampia vaihtoehtoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi- ja turvakodin kautta saa Vaasassa suomenkielisiä doulia. Folkhälsanilta saa ruotsinkielisiä. Lisäksi voi palkata yksityisen doulan, mutta ne maksaakin sitten ihan kivasti...

   Poista
  2. Kiitos tiedosta. Pitääpä perehtyä. :) Yksityinen kallis ei oo mun juttu. Lapsettomuusvuosina ehdotettiin yksityiselle psykologille menemistä, mutta en yhtään innostunut ajatuksesta mennä puhumaan taksan raksuttaessa. :(

   Poista
  3. Kannattaa! Jos harkitset doulaa niin suosittelen kyllä. :)

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)