Synnytyksen suunnittelua

Viime aikoina olen tehnyt ajatustyötä synnytykseen liittyen. Sairaalaan on lähetetty tiedot minusta ja raskauden kulusta etukäteen. Hätäkastenimet ovat päätetty varmuuden vuoksi. Synnytystoiveitakin kirjasin tietoihin:
 • Madollisimman luonnollisesti etenevä synnytys. Esimerkiksi oksitosiinitipan käyttö tai episiotomian (välilihan leikkaus) tekeminen vain erittäin harkituissa tilanteissa. Toivoin myös mahdollisimman pitkään luonnomukaista kivulievitystä (esim. ammeen käyttö) ja lääkkeelliset kivunlievitykset niin, että voisin mahdollisimman hyvin liikkua synnytyksen aikana. 
 • Ponnistusasento mahdollisuuksien mukaan jakkaralla/ seisaaltaan.
 • Jos vauva ei pääse suoraa rinnalle synnytyksen jälkeen, toivoin vauvan pääsevän isän iholle.
 • Imetyssuunnitelmaksi kirjasin toiveissa olevan imetyssuositusten mukaisen imetyksen.
 • Synnytyksen jälkeen jos oloni on hyvä ja kaikki kunnossa, toivoin mahdollisimman nopeaa kotiutumista (varsinkin, kun isä ei saa olla osastolla kuin vierailuaikoina).
 • Kirjoitin myös doulan tulevan synnytykseen mukaan. 
Eilen tuli täyteen rv 32+0

Synnytykseen liittyen olen myös alkanut miettimään ylimääräistä neuvolakertaa varten kysymyksiä, jotka mietityttävät synnytyksessä. Tapasin myös meidän doulan ensimmäistä kertaa, mikä rauhoitti paljon mieltäni. Me emme saaneet varadoulaa, joten jos doulalle tulee este, ei synnytykseen tule ketään "ylimääräistä". 

Doulan kanssa keskusteliin yleisiä ajatuksiani synnytyksestä ja siitä, millaisia kivulievityksiä olen ajatellut kokeilla. Kerroin aikovani vuokrata tens-laitteen jo kotiin ja kokeilevani avoimesti eri kipulääkkeitä sitten, kun luonnolliset keinot eivät enää riitä. Kerroin myös, että selkäytimeen laitettavat puuduutteet on listalla viimeisenä ja toivon selviäväni ilman niitä. Tällä kipukynnyksellä se taitaa tosin olla vain haave, mutta avoimin mielin mennään.

8 kommenttia

 1. Oletpa listannut hyviä kohtia synnytyksen suunnittelua ajatellen. :) Meillä isä saa olla vierailuaikojen ulkopuolellakin sairaalassa, joten tuo kuulosti tosi kurjalta, jos mies saisi olla paikalla vain virallisina vierailuaikoina. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä meidän sairaala on ainoa, jossa tiedän tällaisen käytännön olevan. :( Tuntuu ihan kohtuuttomalta, varsinkin jos vauva syntyy illalla tai alkuyöstä ja mies joutuu muutaman tunnin jälkeen lähteä kotiin.

   Poista
  2. Ei kai missään saa isä olla koko aikaa osastolla lukuunottamatta perhehuoneita ja yhden hengen huoneita? Minusta olisi kamalaa olla osastolla jos samassa huoneessa olisi kellon ympäri toisen synnyttäneen puoliso.. muiden synnyttäneiden takia ei isä coi tulla yöllä osastolle, usrimmat kun haluaa yöllä nukkua Useimmissa paikoissa taitaa olla niin että isien vierailuaika on tyyliin 8-20 ja muiden vieraiden siten 1-2h.

   Poista
  3. Anonyymi, ei varmasti (ja ymmärrettävästi) olekaan. Olisi pitänyt kirjoittaa, että meidän sairaalassa ei ole siis perhehuoneita lainkaan, eli isällä ei ole mitään mahdollisuutta jäädä viettämään ensimmäistä yötä minun ja vauvan kanssa. Ei ole myöskään yhden hengen huoneita eikä vierailumahdollisuuksia muilla kuin isällä.

   Vierailijoiden rajoittamisen ymmärrän, mutta en kyllä ymmärrä millään tuota perhehuoneettomuutta varsinkaan vauvamyönteiseltä sairaalalta...

   Poista
 2. Missä päin asuitkaan? Kuulostaa kurjalta jos ei isä saa olla paikalla kuin vierailuaikana, mikä ainakin Jorvissa oli yksi tunti. Siellä onneksi isä sai olla koko päivän paikalla ja auttamassa vauvan hoidossa.

  Jos et onnistu saamaan Tens-laitetta vuokraan (itse en saanut mistään vuokralle), minulta löytyy yksi. Käytin sitä kuopuksen synnytyksessä ja sen jälkeen selkäkipujen hoidossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asun Länsi-Suomessa. Täällä on onneksi vierailuaika koko päivän, mutta vierailuajalla vain isä ja sisarukset saavat käydä.

   Kiva tietää, että jollain on tuo tens jos en satu sitä vuokralle saamaan. :) Toimiko se laite sulla kuinka hyvin?

   Poista
  2. Esikoisen synnytyksessä selkäni (on vihoitellut puolet elämästäni muutenkin) meni ihan lukkoon ja se, sekä lapsen virhetarjonta aiheutti sen, että avautumisvaihe kesti ikuisuuden. Lopussa selkä oli niin krampissa etten pystynyt olemaan en missään asennossa. Kuopuksen synnytyksessä Tens laitettiin selkään kun kohdunsuu oli 2 cm auki, olisi sen voinut tietty aiemminkin laittaa mutten kokenut tarvetta kivunlievitykselle. Siitä kahdesta sentistä avauduin seitsemään senttiin alle kahdessa tunnissa ja pelkän Tensin avulla. Koin että auttoi kovasti, varsinkin kun itselläni selkä on tosiaan helposti kramppaavaa sorttia. Itse otin epiduraali kahdeksan sentin kohdalla, mutta siihen asti Tens kyllä auttoi.

   Jälkeenpäin olen tosiaan käyttänyt selkäkipujen hoitoon ja siihenkin toiminut hyvin. Olin valmistellut itseni käyttämään sitä myös kuukautiskipuihin mutta ne jäivät esikoisen saatuani kokonaan pois.

   Poista
  3. Kuulostaa hyvältä. Tens laitteen lisäksi erityisen hyvältä kuulostaa kuukautiskipujen poisjääminen! Toivon todella, että minulle kävisi samoin. :)

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)