Rv 26+6 äitiysneuvola

Neuvolassa meitä odotti oman neuvolatädin sijainen, mikä jännitti aluksi. Puhuttiin taas yleistä voinnista, eli pääasiassa voivoteltiin minun liitoskipujani. Ilman niitä olo olisi normaali. Vähän harmittaa, että liikkuminen on niin vaivalloista ja liitoskivut saattavat alkaa vaivata koska vain hyvästä olosta huolimatta. Nukkuminen sujuu enää vasemmalla kyljellä ja heräilen öisin/ nukun huonosti, mutta siitä huolimatta olen ollut pirteä.

Hemoglobiini oli noussut ilman rautalisää 109 -> 114. Verenpaine oli 116/79 (viimeksi 114/71). Painokin oli taas yllättäen noussut, ilmeisesti vähän liian ripeästi, vaikka ei sitä kovin paljoa kommentoitu. Varmaan johtui siitä, että kauhistelin sitä jo itse valmiiksi. Painoa oli tullut +900 grammaa viikossa. Osa on kuulemma todennäköisesti nesteturvotusta ja suolan käyttöä pitäisi yrittää vähentää, mikä on kyllä vaikeaa, koska käytämme suolaa aika vähän muutenkin. Kohdun sf-mitta oli 25 ja vauva köllötteli masussa pää alaspäin. Liikkeitä onkin viime päivinä tuntunut selvästi ylävatsalla ja välillä tuntuu liikettä yhtäaikaa alavatsalla sivulla ja ylävatsalla vastakkaisella sivulla - vauva pelaa selvästi lentopalloa! Vauvan sykkeet oli n. 150, kuten viimeksikin.

Painoa on nyt raskauden aikana tullut 16 kiloa. Kyllä se on vähän stressannut, mutta mukavat kommentit siitä, etten näytä niin paljoa saaneet, on vähänä lohduttanut. Sain kyllä kuulla myös kommentin, että "syötkö sä mitään muuta kuin herkkuja?". Varmaan moni sielä ruudun takanakin haluaisi sitä kysyä... Ja vastaus on, että syön mielestäni niin kuin ennenkin. Aamupala on ehkä hitusen tavallista suurempi, mutta muuten ei ole ruokailutottumukset muuttuneet. Ravintoloissakin on käyty tavallista vähemmän. Mutta, varmasti liikuntatottumuksien muuttuminen on tehnyt tehtävänsä. Ja se, että aineenvaihdunta ei toimi entiseen tapaan.

Fitnessblogien "raskaana ei tarvitse lihoa" -jutut aiheuttaa itkunaurua. No, varmasti olisi mahdollista kerätä myös vähemmän painoa. Valinta sekin on, että syö kun on nälkä, vaikka energiantarve ei sitä ehkä vaatisi. Ja valinta on se, että kävelen kahden kilometrin lenkin välillä pysähdellen, ettei minuun sattuisi liikaa.

Puhuttiin myös synnytykseen liittyvistä peloista ja kerroin, että aiotaan ottaa doula synnytykseen. Tänään otin yhteyttä doulia välittävään tahoon ja tapaaminen tulevan doulan kanssa tulee olemaan varmaan muutaman viikon sisällä.

4 kommenttia

 1. Näin 6 pv sitten synnyttäneenä ja itsekin hieman painonnousua stressaneena (itselle tuli hieman yli 20 kiloa), sanoisin että joillekin vain sitä painoa kertyy vaikkei ruokailutottumukset niin muuttuisikaan. Minulla oli välillä tullut yli kilo viikossa. Alkuraskaudessa teki mieli syödä rasvaisia välipaloja ja pakkohan sitä on syödä mikä menee alas. Loppuvaiheessa taas painoa kertyi vähemmän ja söin oikeastaan tosi samalla lailla kuin ennen raskautta, silti painoa aina tuli tasaisesti (toki siinä vaiheessa ei enää niin paljon liikuttu).. Nyt alle viikko synnytyksestä sanoisin, että painoa on kyllä lähtenyt tosi reippaasti (en ole vielä käynyt vaa'alla kun kotona ei ole) ja muutenkin tunnen oloni taas omaksi itsekseni :) Tsemppiä loppusuoralle, ihana palkinto odottelee teitä! :) T. Saara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuraskaudessa mullakin oli aika rasvaiset ruokailutottumukset, mutta toisaalta oon mä ennenkin mässäillyt kausittain enkä kamalaa tuhoa ole saanut aikaan. :D Ihanaa kuulla, että paino on alkanut tippumaan hyvin synnytyksen jälkeen. :) Ja ihana palkinto meitä taitaa toisaan odottaa, vaikka vieläkin tuntuu ihan uskomattomalta!

   Poista
 2. Heip! Itselläni rv 33 alkamassa ja painoa tullut n. 12kg. Ja herkut kyllä maistuvat, sitä ei voi kieltää mutta terveellisesti ja normaalisti syön muuten. Tämä raskaudenaikainen painonnousu nyt vain tuntuu olevan aihe, jota monet kommentoivat hieman turhankin innokkaasti. Varsinkin naiset, ketkä eivät ole koskaan olleet raskaana. Heillä tuntuu olevan todella jyrkkä kanta raskaudenaikaiseen painonnousuun. Ikäänkuin se, että äiti ottaisi 20 kg painoa raskauden aikana on vain ja ainoastaan odottavan äidin omaa tyhmyyttä ja laiskuutta. Ja näinhän asia ei lähellekään aina ole! Älä siis huolehdi kiloistasi saati anna muiden kommenttien mennä ihosi alle.. Tsemppiä meille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kuulosta pahalta kilomäärältä. :) Kyllä se oma näkemyskin oli raskauskilojen suhteen vähän ruusuisempi, en koskaan ajatellut että olen se, joka kerää raskaudessa +20 kg (mikä taitaa olla tulossa). Toisaalta mun kropan koostumus on aina ollut helposti muuttuva, joten en jaksa kyllä stressata pätkääkään.

   Tsemppiä meille loppuodotukseen tosiaankin! <3 :)

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)