Lapsettomien lauantai

Vuosi sitten olin syvällä lapsettomuuden suossa. Meillä oli Letrozolit viimeisenä oljenkortena käytössä ja kauan pelkäämäni aukolotutkimus tehtiin puolessa välissä toukokuuta. Kaikki stressi ja paha olo oli pakkautunut sisälle ja sen jälkeen, kun selvisi, ettei munanjohtimistakaan löytynyt mitään selittävää tekiää lapsettomuudelle, sairastelin kiitettävästi. Oli yskää, flunssaa, mahatautia kahteen otteeseen... Vaikka ymärillä oli ihmisiä, jotka yrittivät ymmärtää, olin ajatusteni kanssa aivan yksin. Kukaan ei voinut ymmärtää.

Tämän vuoden äitienpäivää edeltävät päivät ovat menneet seesteisesti. Töissä ei ole hehkutettu äitiyden maagisuutta ja muutenkin olen selvinnyt ilman "ihanaa olla äiti" lässytyksiä. Vaikka olen raskaana, kaikki tuo satuttaa edelleen. Edelleen minua pelottaa, kuka kysyy, että koska me saadaan aikaiseksi lisääntyä ja eikö jo olisi aika. Haluaisin kertoa, että olen yksi viidestä, jolle lapsi ei tule helposti. En uskalla. Toivon, että uskallan sitten, kun vuosi on lopuillaan ja meillä on toivottavasti lapsi sylissä.

Kurkkua kuristaa ajatella tätä kaikkea. Sitä, että me ehkä selvittiin kuitenkin. Ja sitä, että moni on tuolla matkalla ja kuulee kysymyksiä lasten hankkimisesta ja neuvoja lasten tekemiseen. Toivon, että mahdollisimman monella olisi voimia kertoa siitä, mitä käy läpi. Ehkä jossain vaiheessa ihmiset ymmärtävät, ettei lapsettomuus johdu stressistä tai väärästä yhdyntäasennosta. Lapsettomuus ei parannu unohtamalla haaveet omasta lapsesta tai miestä vaihtamalla. Lapsettomuus on paljon monimutkaisempaa.

8 kommenttia

 1. Onnea raskaudesta, näin ihan aluksi :)

  Itse saimme viime vuoden lopuilla lapsen 2,5v. lapsettomuuden päätteeksi. Mies on ollut nyt jälkikäteen avoin tuosta lapsettomuudesta, mutta itse en vaan pysty vieläkään kertomaan asiasta noin vaan, vaatii ison luottamuksen jotta voin asian ottaa puheeksi.

  Toivottavasti itse vältyt siltä, mitä itse sain kuulla raskaana ja joka vitutti ihan suunnattomasti: "Oliko vahinko?" -.-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin. Tosin olen aina tykännyt kamalasti vauvoista ja se on koko lähipiirin tiedossa, joten en usko. Lähinnä ärsyttää jo valmiiksi ne kommentit, että "nytkö vasta saitte aikaiseksi" yms. joita varmasti tulen saamaan...

   Poista
 2. Joskus silloin kun meidän lapsettomuustaipale oli vasta aluillaan, enkä ollut puhunut ongelmasta kenellekkään, alkoi kaverini kertoi omasta kummipojastaan joka oli ivf-alkuinen ja puhui että tällä pojalla oli kamalasti allergioita. Pelkkä maidon kosketus iholla sai aikaan kamalan allergisen reaktion jne.. Loppuun hän tokaisi että "varmaan johtuu nuo allergiat siitä että on ivf-alkuinen lapsi. Siksi raskaus ei ehkä alkanut luonnollisesti, koska sen vanhempien solut ei vaan sopinu toisilleen ja nyt lapsi saa kärsiä ."

  Siinä on syy miksi minä en kerro ivf-raskaudestani kenellekkään (paitsi yhdelle ihanalle ystävälleni), koska jos vauvallamme olisi mitä tahansa "poikkeavuuksia" pelkäisin eniten juuri kaverini kaltaisia ajatuksia.

  Vaikkakin näitä ihmisiä on harvassa, ja niistä ei pitäisi välittää, niin silti asia vaivaa mieltäni edelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kaveri sinulla...

   Vielä kun homma on niin, että jos vanhempien solut ei sovi yhteen, niin ei siinä mitkään hoidot auta. Onhan meillä paljon selittämättömästi lapsettomia, joilla kaikki ok mutta lukuisista hoidoista huolimatta raskaus ei vaan ala.

   Poista
  2. Kyllä minä sen tiedän, mutta ihmiset jotka näihin asioihin ei ole perehtynyt yhtään ovat juurikin niitä suurisuisimpia "asiantuntijoita" jotka luulevat tietävänsä muunmuassa kaikesta kaiken.. Ja niinkuin sanoin että nämä ihmiset ovat onneksi harvassa, mutta niitä ikävä kyllä löytyy.

   Poista
  3. Joillakin on joku ihmeellinen periaatteellinen vastustus lapsettomuushoitoihin... Tuli monta kertaa itsekin loukkaannuttua kun meni mm. vauva.fi:ssä lukemaan näitä ihania kommentteja lapsettomuudesta ja lapsettomuushoidoista.

   Parhaiten muistan kommentit, joissa ivf-lapsia sanottiin "oudon näköisiksi"..

   Poista
  4. Voi eikä Aa_Äm mikä kommentti! Miksi aina ne kovaäänisimmät ovat niitä kaikista typerimpiä? :(

   Se on kyllä kumma, että jotkut vastustavat lapsettomuushoitoja niin kovasti. Toisaalta ymmärrän sen, koska nämä ihmiset ajattelevat esim. että adoptiolapsia on jonoksi asti yms. harhaluuloja...

   Poista
  5. Oudon näköisiä IVF-lapsia... :D Olisikohan mennyt esim. FAS- ja IVF-lapset sekaisin keskenään?

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)