Yllätysmunia

Ensimmäisessä ultrassa hyvän kokoisia folleja oli seitsemän. Tämän päivän ultraan mennessä pelkäsin, että määrä on vähentyny. Nyt kuitenkin hyvän kokoisia oli 12. Lisäksi pieniä oli ainakin 12 ja lääkäri sanoi, ettei ole ihme, että mahani on ollut kipeä... Vasen munasarja, joka reagoi aluksi huonommin, oli kasvattanut sitten sen n. 12 pienempää follia. Ne eivät ehdi punktioon mennessä kypsyä ja lääkärin päätettäväksi jää se, punkteerataanko niitä ollenkaan. 

Tänään pistän Pregnylin klo 23:00 ja sen jälkeen toivottavasti olen vielä ihan kunnossa. Tähän asti on vihlonut aina välillä, etoo toisinaan ja hengästyn helpommin kuin normaalisti. Pelkään älyttömästi, mitkä ovat tuntemukset huomenna Pregnylin jälkeen.

Keskiviikkona on punktio. Se pelottaa, mutta enemmän pelottaa ettei me saada alkioita. Alkionsiirrosta puhuminen tuntuu tässä vaiheessa ihan utopistiselta, mutta toivottavasti sinne saakka päästäisiin. Lääkäri oli hieman varovainen alkionsiirron suhteen, koska riskinä on hyperstimulaatio. Vatsaontelossa oli jo tilkka nestettä ja Pregnylin jälkeen tilanne saattaa olla toinen.


Jos alkioita saadaan pakkaseen, niin niitä säilytetään siellä kolme vuotta. Jos meillä ei ole niille sen jälkeen tarvetta, niin pitäisi miettiä mitä niille tehdään. Onko muut päättäneet ja mitä olette päättäneet? Mielestäni tuntuu kamalalta ajatukselta, että niitä heitettäisiin roskiin... 

21 kommenttia

 1. Kuulostaa hyvältä! Oikein sopiva määrä soluja ja jos on samankokoisiakin, niin varmaan saadaan ihan hyvä saalis! Toivon mukaan ei tule hyperiä! En tiedä, kuinka monella koituu ongelmaksi se, että pakkasessa on ylimääräisiä hyviä alkioita. Meille tosiaan se ei ole koskaan ollut ajankohtaista, joten viimeiseen kysymykseen en osaa sanoa mitään :) Onnea jatkoon!

  VastaaPoista
 2. Mitkä ovat vaihtoehdot alkioille 3v jälkeen? Meiltä kysyttiin vain saako mahdollisia alkioita, joita emme itse tarvitse, käyttää tutkimustarkoituksiin. Mielestäni tottakai, kun vaihtoehto on roskis. Alkioita kai säästetään vaikka loputtomiin ainakin yksityisellä, maksat sitten vain jonkun alle 100€/v mikä ei mielestäni ole paha. Tsemppiä siirtoon! Itselläni sama valitettavasti/toivottavasti edessä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkiot voi lahjoittaa myös lapsettomuudesta kärsivälle. Itse jotenkin karsastan hyvien alkioiden antamista tutkimuskäyttöön. Vaikka parempi sekin on tietenkin, kuin roskikseen laittaminen.

   Poista
 3. Me olemme miettineet alkioiden kohtaloa, jos niitä pakkaseen jää.. Tuntuisi ihan mahtavalta antaa pakastealkiot jollekin toiselle lapsettomalle. Roskiin emme varmasti niitä haluaisi heittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roskiin ei mekään haluta heittää. Se tuntuisi niin turhalta.

   Poista
 4. Meillä tuoresiirto peruuntui hyperriskin vuoksi. Irrotukseen käytettiin Gonapeptyliä Pregnylin sijasta, koska hypervaara oli niin suuri ja Pregnylin sisältämä hcg olisi lietsonut sitä entisestään. Hyperiltä vältyttiin ja toinen lääkkeellinen kahden blaston PAS kyseisistä punktoiduista munasoluista+toki maljalle lisätyistä siittiöistä = alkioista tuotti raskauden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä vaiheessa siirto peruttiin teillä? Meille annettiin punktiossa tänään aika siirtoon ja toivotaan, että sinne asti päästään...

   Poista
 5. En tiedä, miten julkisella, mutta ainakin yksityisellä alkioiden kohtalo on joko luovutus (saa määritellä kenelle eli heteropari/naispari/itsellinen nainen tai kaikille edellä mainituille), tuhoaminen tai sitten alkiot voi luovuttaa myös tutkimuskäyttöön. Itselleni valinta olisi selvä, sillä olen luovuttanut munasolujanikin ja lapseni ovat taas saaneet alkunsa luovutetuilla siittiöillä :) Tuhoaminen kuulostaa jotenkin niin "turhalta", mutta jokainen tekee tietysti omat päätöksensä.

  Tsemppiä jatkoon, alkaa olla jännät paikat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin käsittääkseni myös julkisella puolella. :) Tuhoaminen kuulostaa turhalta ja jotenkaan en myöskään haluaisi mahdollisesti elinkelpoisia alkioita tutkimuskäyttöönkään antaa... Periaatteessa siis pitäisi olla täysin selvää mitä tehtäisiin jos yli jäisi, mutta katsotaan nyt sitten. :)

   Poista
 6. Meiltä kysyttiin vain, saako ylijääneitä alkioita tms käyttää tutkimuskäyttöön. Ei ollut puhetta siitä, saako ne lahjoittaa toisille pariskunnille..? Sinänsä sehän on ihan hyvä idea, erityisesti nyt kun tietää miten rankkaa lapsettomuus on... Mutta miksiköhän meiltä ei sitä kysytty? Ollaan pääkaupunkiseudulla yksityisellä klinikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas kummaa, ettei lahjoitushalukkuutta kysytty. :o Voisiko olla, ettei tuo klinikka tee lahja-alkioilla hoitoja?

   Poista
 7. Tiedätkö, mitä mahdollisuuksia/vaihtoehtoja voi olla alkioiden varalle, jos niitä jää "yli"? Mielenkiintoinen kysymys nimittäin :)
  Toivottavasti punktio meni tänään hyvin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti vaihtoehtoina on tuhoaminen, lahjoittaminen lapsettomalle tai lahjoittaminen tutkimuskäyttöön.

   Poista
 8. Toivottavasti punktio meni hyvin. :) Toivu rauhassa, lepäile ja juo reilusti. Me laitettiin ruksi siihen, rttä mahdolliset ylimääräiset alkiot / käyttökelvottomat solut (vai miten se nyt olikaan) saa laittaa tutkimuskäyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puntkio meni hyvin! :) Olokin on ihan hyvä, pitää nyt saikun aikana kirjoittaa tarkemmin kuinka punktio sujui. ;)

   Poista
 9. Aivan liian aikaista miettiä, mitä ylijääville alkioille tekisi, kun ette vielä tiedä, onko alkioita yhtään kappaletta ja tuleeko niistä synnytykseen johtavaa raskautta. Toivotaan parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska sitten olisi sopiva aika miettiä? :) Kolme vuotta, joita alkioita säilytetään, on kuitenkin lyhyt aika. Meille alkioiden kohtalo on iso asia, eikä varmaan päätöstä pystytä hetkessä tekemään. Jos niitä ei yli jää tai tule ollenkaan, niin tuskin on ollut haitallista miettiä asiaa.

   Olen muutenkin etukäteen pohtija tyyppi. Mietin, mitä tehdään jos hoidot ei tuota tulosta, mietin mitä tehdään jos lapsi ei ole terve, jos lapsi on vaikea teininä jne. Mietin mahdollista adoptioprosessia, omaa jatkokouluttautumista, uuden auton ostamista kun vanha varmaan hajoaa lähivuosina jne. :D Tykkään ottaa asioista selvää enkä tee päätöksiä sokkona.

   Asia on varmaan paljon persoonallisuudesta kiinni.

   Poista
  2. Tarkoitin siis, ettei ongelmaa tule eteen, jos käytätte itse kaikki alkiot. Mutta tilannehan näyttää tosi hyvältä, eli varmaan synnytykseen johtavan raskauden saatte aikaan :)

   Poista
 10. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Hei, jätäthän kommentin! :)