The suunnittelukäynti

Suunnittelukäyntiin oli varattu tunti aikaa, mutta oltiin kyllä alle tunnissa ulkona sairaalasta. Oli outoa, että mies oli mukana polilla. Lääkäri ihmetteli, kun ei onnistuttu omin voimin, vaikka ollaan molemmat nuoria ja terveitä. Lapsettomuusdiagnoosi muuttui munasolun irtoamishäiriöstä selittämättömään lapsettomuuteen. Oli mukavaa, kun lääkäri noteerasi sen, että olemme olleet jo kauan yhdessä nuoresta iästä huolimatta. Kehui, että taitaa olla tosi rakkautta. ;)

Alkulöpinöiden jälkeen ultrattiin. Kohtu näytti hyvältä, samoin limakalvot. Myös munasarjat näyttivät kuulemma hyviltä ja "voimakkailta", eivätkä PCO-tyyppisiltä. IVF-lääkitys aloitetaan pienestä määrästä, jotta hyperstimulaation riski saadaan minimoitua. 15 munasolua olisi kuulemma hieno juttu, muttei enempää. Paljonko teillä on tullut munasoluja punktiossa? 

Ultrauksen jälkeen käytiin hoito lyhyesti läpi. Ja nopeasti. Pää oli aivan pyörällä, vaikka uutta tietoa ei varsinaisesti tullut. Ainoa uusi tieto oli se, että minun pieni kokoni saattaa vaikuttaa kivun määrään munasolupunktion jälkeen. Olen lyhyt ja melko pieni kokoinen muutenkin, mutta munasarjani ovat kuitenkin "normaalin kokoiset". Kyselin kuinka kipeä olen ja lääkärin mukaan on todennäkösitä, etten punktion jälkeen selviä normaaleista työtehtävistäni. Sairaslomaa saa vain muutaman päivän ja sen jälkeen olisi kuulemma hyvä, jos esimies voisi järjestää minulle kevyempiä töitä. En usko sen onnistuvan, joten saa nähdä kuinka töistä sitten tulee selviydyttyä.


Sitten käytiin hoitajan kanssa läpi Gonal-F:n pistämistä. Pistäminen aloitetaan ensi kierrossa kp 2. Olen edelleen sitä mieltä, että mies saa ainakin ensimmäisen pistoksen hoitaa. Ennen töihin menoa kävin vielä labrassa, koska lääkäri halusi tarkistaa vielä kilpirauhasen tilanteen. Niin ja labrassa oli ihana kuva - hempeä merimaisema purjeveneineen. Kuvassa oli elämänviisaus: "Jos nyt tuntuu hyvältä, älä huoli, se menee kyllä ohi."

19 kommenttia

 1. Kiva kuulla, että teillä oli kaikki ok! Siitä se lähtee! Pistäminen alkaa varmasti sujua, GonalF:n piikki on ihan pikkuruinen nipistys (joitain muita saa tunkea nahasta läpi). Minä piikitin itseni alusta saakka, vaikka olenkin ennen ollut pikkikammoinen, no enpä ole enää. Niin munasolumäärät, kypsiä taisi olla 9/2/9 tai jotain vastaavaa kolmessa icsissä. Toinen hoito meni ihan penkin alle siis. Itselläni on munasolut vähissä, joten tuo 9 on ollut hyvä määrä. Teillä on paperilla kaikki kunnossa niin voi onnistua piankin! Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirveleekö se aine muuten? Itse pelkään eniten, etten muista pitää sitä "nappia" pohjassa sitä kymmentä sekuntia niin, että lääke menee varmasti perille.

   Pelkään, että tuo kun syytä ei ole löytynyt, johtuu jostain sellaisesta, mitä ei voida korjata. Mutta toivotaan, että olet oikeassa.

   Poista
  2. Gonal-f ei ainakaan mun mielestä tuntunut miltään, mutta se orgalutran oli kyllä inhottava aine.. :/

   Poista
  3. No, ehkä siihen mennessä on jo tottunut pistämiseen... :D Niin on sitten vain tuo kirvely mikä pelottaa.

   Poista
 2. Me täällä ollaan matkalla punktioon! Myös minä olen pienikokoinen, että voin sitten kertoa kuinka kipeäksi tämä punktio minut tekee.. :) munarakkuloita viime perjantaina näkyi n. 9, että pian myös selviää paljonko niitä sielä todellisuudessa on! Laittelen sulle spostia lähipäivinä.. :)

  VastaaPoista
 3. Meillä oli 17 kypsää. Lääkärin mielestä tosi hyvä tulos. :) Minäkin sain samat varoitukset kokoni vuoksi, mutta selvisin todella vähällä kivalta! Punktio päivä, ja seuraava olivat kovimmat.
  Tsemppiä ensimmäiseen IVF-hoitoon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 17 kuulostaa oikein hyvältä määrältä. :) Toivotaan, että nuo riittävät teille raskauden alkuun saamiseksi. <3

   Poista
  2. Niin siis noista 17 hedelmöittyi joku osa, josta karsiutui taas joku osa, ja jäljelle jäi viisi. Yksi tuoresiirtoon ja neljä pakkaseen. :) Kuulema hyvä tulos tuokin. Toivon todellakin, että riittäisi raskauden alkuun saamiseksi, ja aina lapsen syntymään.. <3

   Poista
 4. Meillä saatiin ensimmäisessa ivf:ssä 7 munasolua ja mulle sanottiin että se on hyvä määrä, joista (muistaakseni) 5 oli kypsiä, 4 hedelmöittyi ja yksi alkio siirrettiin ja tuoresiirrosta alkoi raskaus, vauvaa odotellaan siis. Muut jäljelle jääneet alkiot eivät olleet kuitenkaan pakastukseen tarpeeksi hyviä. Mulla oli ennen ivf:ää procren-pistokset endometrioosin takia, ja sehän lamauttaa oman hormonitoiminnan, joten senkin takia kai munasolujen määrä pieni.

  VastaaPoista
 5. Moikka! Olen saman ikäinen kuin sinä, tosin syynä lapsettomuuteen munanjohtimien tukkoisuus ja hankalahko pcos. Miehen spermassa ei ole meillä vikaa. Mulla munasoluja tuli 11, joista 9 oli kypsää. Näistä 6 hedelmöittyi hyvin ja päästiin siirtämään kahdessa pakastesiirrossa 2x4-päiväistä laadukasta morulaa ja seuraavalla (viimeisellä kerralla) 2x5-päiväistä laadukasta, aikataulussaan olevaa blastokystia. Tuoresiirtoa ei tehty hyper-riskin vuoksi. Pakastesiirrot olivat lääkkeellisiä, ekassa limakalvo oli siirrossa 9 mm, jälkimmäisessä 13 mm. Gonapeptyl oli käytössä kummassakin siirrossa. Lugesteron-annos oli 3x200 mg ja aloitettiin ennen siirtoa, 4 pv ennen moruloiden siirtoa ja 5 pv ennen blastojen siirtoa. Nyt olen raskaana rv 15 ja yksi sikiö kasvaa kohdussani. Riskin ottaminen kahden alkion siirroilla kannatti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehtiinkö hoito julkisella puolella ja suostuttiinko kahden alkion siirtoon helposti? Onnea raskaudesta. <3

   Poista
 6. Hoito tehtiin yksityisesti Fertinovassa, oltiin Takuuhoidossa (googlettamalla löytyy lisää infoa). Kannattaa kuitenkin kysyä kahden alkion siirron mahdollisuutta, jos sitä pohditte. Meille tärkeimpiä seikkoja olivat mahdollisuus viljelläblastokystivaiheeseen ennen siirtoa ja tuo kahden alkion siirto jo ekan siirron yhteydessä. Ensimmäinen siirto tehtiin top-laatuisilla moruloilla ja ajateltiin biologin kanssa, että todennäköisyys on hyvä raskauden alkamiseen, mutta minkäänlaista kiinnittymisyritystäkään ei ollut, hcg oli alle 1.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin toivon, että olisi mahdollista viljellä blastovaiheeseen ennen siirtoa. Eikös niin ole suurempi mahdollisuus onnistua?

   Jos alkiot näyttää heikoilta, niin sitten varmaan toivon kahden siirtoa. Muuten yritän malttaa mennä alkuun yhdellä, jos niin sattuisi onnistamaan. :)

   Kerrottiinko sinulle mitään syytä siihen, miksei ekalla kerralla ollut kiinnittymisyritystäkään? Onkohan se vain tuurista kiinni?

   Poista
 7. Päättelin itse niin, että alkioista ei kaikki tai läheskään kaikki lähde kehittymään ihmisiksi, vaikka olisivat kuinka ihmissilmälle hyvännäköisiä. Samoin, vaikka jopa blastokystivaiheisesta alkiosta olisi tutkittu kromosomit PGS-tutkimuksella ja se olisi kromosomeiltaan normaali, ei se välttämättä lähde kehittymään kohdussa mihinkään.

  Ja blastokystivaiheeseen viljely kannattaa, koska nuortenkaan parien alkiosta vain pienehkö osa saavuttaa blastokystivaiheen biologisesti oikeassa aikataulussa (5-päiväisinä siis blastovaiheessa) ja niillä alkioilla on suurin todennäköisyys kiinnittyä kohtuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että meille suostutaan tuohon blastovaiheeseen asti viljelyyn! :)

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)