Solutason paniikki


Tuollaisena kaaviona IVF näyttää aika helpolta. Lääkärikin puhui hoidon lopusta "sitten siirretään alkio ja pakastetaan loput alkiot". Voi kun siinä kävisikin niin. Mutta en voi mitenkään uskoa, että kaikki voisi mennä hyvin ja helposti. Tuntuu siltä, että nämä hoidot on vain pakollinen elämänvaihe elettäväksi. Ilman sen kummempaa lopputulosta.

Meidän lapsettomuudelle ei ole syytä. Eilen yritin etsiä IVF-tilastoja siitä, kuinka hyvät mahdollisuudet eri diagnoosin saaneilla on raskautua. Varmasti tuollainen tilasto on olemassa, mutta en kyllä sitä löytänyt. Ei minulle riitä se, että lääkäri sanoo meillä olevan "hyvät mahdollisuudet onnistua".

"Jos tutkimuksissa ei ole löytynyt selvää syytä lapsettomuuteen, puhutaan selittämättömästä lapsettomuudesta. Selittämättömän lapsettomuuden osuus on noin 25 % kaikista lapsettomuustapauksista. Selittämättömän lapsettomuuden taustalla saattaa olla esimerkiksi
 • munasoluvika
 • hedelmöitymisen tai alkion varhaisjakautumisen häiriö
 • munanjohtimen toimintavika
 • häiriö alkion kiinnittymisessä kohtuonteloon
 • psyykkiset tekijät
 • elämäntapoihin liittyvät tekijät (ylipaino, alipaino, tupakointi, runsas alkoholin käyttö, ravinto, ympäristömyrkyt)."                       (Lähde:  http://www.parempaaelamaa.fi/lapsettomuus/lapsettomuus-tutkimukset/selittamaton-lapsettomuus)
Tästä se paniikki tulikin. Nyt en voi uskoa muuta kuin sen, että joku vika on solutasolla ja se jos mikä voisi tarkoittaa sitä, ettei me onnistuta koskaan.

Minä haluaisin niin kovasti uskoa ihmeisiin, mutta en halua pettyä taas.

11 kommenttia

 1. Itse olen myös etsinyt netistä kaikkia luetteloja, prosentteja ja tilastoja. Kuitenkin jokainen on oma tapauksensa ja mitä vaan voi käydä, oli onnistumisprosentti mikä hyvänsä tai mitä tahansa muille vastaavassa tilanteessa olleille on tapahtunut. Tavallaan tämä on hyvä, tavallaan huono. Toivoa on siis lähes aina, mutta kaikissa tapauksissa tämä ei riitä. Jos vaan pystyy, kannattaisi ottaa asiat vaihe kerrallaan, eikä murehtia pahinta vaihtoehtoa. Vaikeaa tämä tietysti on. Teillä on kuitenkin varmasti hyvä mahdollisuudet onnistua piankin! Ja jos yhtään lohduttaa, niin omassa tuttavapiirissä kaikki selittämättömästi lapsettomat ovat raskaaksi tuleet ja lapsia saaneet, jopa ihan luomusti, vaikka siinä on hetken aikaa vierähtänytkin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, että jokainen on oma lukunsa. Todennäköisesti jos löytäisin tilaston, että on 99% onnistumismahdollisuus, niin uskoisin meidän kuuluvan siihen epäonniseen prosenttiin. :D

   Ja kyllä, kommenttisi lohdutti todella paljon! :)

   Poista
 2. Minä olen myös etsinyt syytä selittämättömälle lapsettomuudelle. Minä uskon meidän kohdalla syyn olevan siinä kiinnittymisessä.. Saa nähdä kuinka meidän käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että hyvin käy. <3 Ja että ne teidän nykyiset alkiot riittäisi onnelliseen lopputulokseen. :)

   Poista
 3. Eikö sulla ookkin sitä tiputtelua? Mulla oli sitä myös ja ongelma oli kiinnittymisessä, vaikka vuodot saatiinkin hoitokierroissa pysymään pois. Kiinnittymistä ei siis tapahtunut, vaikka siirreltiin hyviä alkioita. Vasta, kun sain kiinnittymistä tukevia juttuja mukaan, niin sitten onnistui. Mulla auttoi siis kortisoni, normaalia suurempi lugesteron tuki (aiemmin 3x200, onnistuneessa 4x200) sekä nitrolaastari arvioidun kiinnittymisen aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja pitkä IVF kaava!

   Poista
  2. Tiputtelua löytyy reippaasti... Olitkos sinä yksityisellä vai julkisella hoidossa? Oliko alusta asti pitkä kaava ja millä perusteella se valittiin?

   Poista
  3. Julkisella. 1.IVF lyhyellä kaavalla ja 2. IVF pitkällä kaavalla, kun sitä toivoin. Endometrioosi oli lääkärin mukaan hyvä peruste ja siksi toiveeni kuultiin. Sitten tarvittiin tosiaan vielä kiinnittymisapuja, kun sen limakalvon kanssa oli ongelmia.

   Poista
  4. Kuinka sulla tuo endo diagnosoitiin? Onko näkynyt ultrassa vai vaatiko laparoskopian? Endoa minäkin olen epäillyt, mutta ultratessa kaikki näyttää olevan ok. Lääkärin mielestä laparoskopia ei ole tarpeen minun tilanteessani, mutta olisin sen saanut niin halutessani.

   Poista
 4. Hyvä että olet realisti ja etsit tietoa. Itse en niin tehnyt ja pidit tietoa "selittämätön" hyvänä. Ja uskalsin toivoa hoidoilta liikaa. Edelleenkään ei tiedetä mitään. Voidaan vain arvailla missä vika on, kun se on niin monen asian summa. Ihmetyttää todella miten ikinä raskauksia kuitenkin alkaa kaikkialla koko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millaiset hoidot sinulla on takana ja onko edessäpäin odotettavissa jotain? Paljon toivon edelleen, mutta saa nähdä toivonko liikaa... Toivottavasti en.

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)