Pelkoja

Kroppa toimii tarkasti nykyään. Kp 16 ovulaatio, jälleen kerran. Hymynaama sai minut taas hymyilemään. Ikuinen optimisti uskoo, että vielä on pieni madollisuus ihmeeseen. Ja realisti uskoo, että ensimmäinen IVF alkaa olla jo ihan nurkan takana! 

IVF onnistumismahdollisuudet huolettavat etenkin tiputteluvuotojen takia. Varovainen ja huolestunut asenne, siitähän seuraa se ettei epäonnistuminen tunnu liian pahalta, kun ei toivo liikaa? Ei. Sisällä osa minusta toivoo niin kovasti, että pelottaa jo valmiiksi, miten selviän jos tämä epäonnistuu.

Epäonnistumisen lisäksi pelottaa munasolupunktio ja hyperstimulaatioriski. Punktion jälkeinen kipu ja pärjääminen pelottaa. Lääkkeiden sivuvaikutukset pelottaa. Pistämisen onnistuminen pelottaa. Pelottaa, ettei alkioita tule. Tuhat muutakin asiaa pelottaa. Osa peloista on järjettömiä, osa vähemmän järjettömiä.


Lääkäri oli IVF-hoitoa ajatellen kirjoittanut suosituksen, että minulle siirrettäisiin vain yksi alkio kerrallaan. "Siro ja hoikka rouva." Vähän naurattaa, kun lähiaikoina siro ja hoikka rouva on vain lihonut, enkä kyllä ole edes erityisen hoikka ollut ennen lihomistakaan. Sirosta nyt puhumattakaan. Lyhyt kaava ja Gonal-F:n pieni annostus (112,5) oli perusteltu suurella hyperstimulaatioriskillä. Apua...

Enää pari viikkoa ja pääsee katsomaan pelkoja silmästä silmään!

18 kommenttia

 1. Onnea matkaan! Kyllä se hyvin menee! :)

  VastaaPoista
 2. Tuo 112,5 yks. on erittäin pieni annos. Itselläni se aikaansai yhden johtofollin, vaikka on paha pcos ja suuri hyperin riski.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka tuossa tilanteessa sitten toimittiin? Nostettiinko annostusta vai kuinka? :) Jos jollain muullakin on ollut vastaava tilanne, niin kertokaa ihmeessä kuinka on toimittu...

   Poista
 3. Minulla oli aluksi 150 yks ensimmäiseen ultraan asti. Tuolla annoksella saatiin kasvatettua useita kauniin pyöreitä follikkeleja, mutta kiertopäivään nähden follit oli pieniä. Minulla annos nostettiin 200 yks asti. Ja olen normaalipainoinen/hoikka. :)
  Lääkäri mietti aluksi, että 150 olisi liian suuri annos, mutta niin me vaan kaikki olemme erilaisia.. Ei tullut hyperiä, vaikka sekin riski oli kuulemma korkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka annostuksen nostaminen vaikuttaa? Kasvattaa folleja paremmin vai voiko se vielä kasvattaa myös follien määrää? :)

   Poista
  2. Minulla oli ensimmäisessä ulrtassa 12 follikkelia, ja noston jälkeen olikin 16. Punktiossa saatiin 21(!!!), mutta niistä 17 oli kypsää.

   Poista
 4. Mun käsittääkseni se aloitusannos on se tärkein, että vaikka annosta myöhemmin nostettaisiin, niin follien määrä ei enää nouse, pelkästään sit on tarkoitus kasvattaa niitä olemassaolevia folleja! Korjatkaa jos olen väärässä. Mullakin aloitusannos oli 175 joka neljän päivän jälkeen nostettiin 200. Ja oon 160cm/50kg. Eikä mullakaan hyperiä tullut, vain se yksi yö ja päivä oli lieviä oireita. Mutta sullahan oli ultrattu "vahvat" munasarjat, että varmaan lääkäri siksikin arvioi että pieni annos sinulla riittää.. :) mulla amh arvo oli 2,1 eli ei mikään hirmu suuri...vaikkakin normaali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mäkin arvelin ja pelkäsin. Mitäköhän tuo "vahvat munasarjat" edes tarkoittaa? :D Toivotaan, että lääkäri arvioi annostuksen oikein, vaikka pelkäänkin, että liian pienestä lähdetään liikkeelle.

   Poista
 5. Voi olla että lääkäri haluaa aloittaa varovasti. Koskaan kun ei tiedä miten munasarjat reagoi. Jos on kuitenkin useampi seurantaultra niin sittenhän annosta voidaan vähitellen nostaa. Luulen että nykyään myös pyritään saamaan vähemmän folleja ja sitä kautta parempia. Kun suurella määrällä ei juuri mitään tee, jos ovat raakoja tai solu puuttuu kokonaan. Tsemppiä kovasti! Mieti enemmän sitä, että loppuen lopuksi pieni kärsimys suuren asian eteen. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä. Toivotaan, että lääkäri arvioi oikein ja että hoito onnistuisi. :)

   Poista
 6. En muista AMH-arvoani, mutta mulla ei se ainakaan matala ollut ja vilkkaan oloiset munasarjat kuulemma on (ei pco:ta kuitenkaan). Mulla oli ivf:ssä Gonal F:ää 125ky annoksella eli suht pieni sekin. Olen pienikokoinen ja hyperin riskiä koitettiin myös minimoida. Tuolla annoksella punktiossa saatiin 16 munasolua (en tiedä kuinka monta rakkulaa oli). Tuoresiirto tehtiin (nega) ja hyperi tuli kans. Osastohoitoa en tarvinnut, mutta 2,5 vkoa olin saikulla loppujen lopuksi. Mutta kyllä siitäin selvisi. Tsemppiä sulle! Oon samaa mieltä, että hyvä kun aloitetaan mielummin varovasti ja nostetaan tarvittaessa annosta. Ps. Gonal on helpoimmasta päästä pistettävistä. :) Selviät kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miltäköhän vilkkaat/ voimakkaat munasarjat näyttää? :D Mutta kiva kuulla, että pienelläkin annostuksella on saatu noin paljon aikaan. :) Antaa tässä tilanteessa paljon toivoa!

   Saitteko muuten pakkaseen alkioita?

   Poista
  2. Joo mietin kans, että tuliko se vilkkaus AMH:n perusteella vai joillakin muilla avuilla. :D Kyllä saatiin alkioita pakkaseen, 3 blastoa ja 5 3-päiväistä. Niitä tässä on yksitellen nyt siirretty, mutta vielä ei ole tärpistä ollut tietoakaan. 1.IVF 4.PAS ensi viikolla, josko se tai edes joku noista jäljellä olevista sitten tärppäisi.

   Poista

Hei, jätäthän kommentin! :)